Mutass példát!

Szerző: Szlafkai Éva
Példamutatás | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Másoknak segíteni felelősség. Másnak tanácsot adni felelősség. Más életét befolyásolni bármilyen módon felelősség. Még akkor is, ha meg vagy róla bizonyosodva, hogy jót teszel neki. Beavatkozol. Te akarod egy kicsit vinni a “zsákját”, vagy le akarod vele tetetni, vagy lehet, hogy ő akarja a Te hátadra még az övét is felrakni, hogy cipeld Te.

Teher.

Másoknak segíteni teher, ami alatt Téged is fenyeget a veszély, hogy nem fogod bírni. Mindezek ellenére, van több nagyon klassz módja,  hogy képes legyél húzni magaddal felfele a másikat anélkül, hogy Téged lassítson vagy túl nagy legyen rajtad a felelősség. Ehhez előtte a másikban is ki kell alakulnia az akarásnak és akkor nem fékez, hanem szárnyal veled. Szóval egyszerűen csak mutass példát, a többit meg bízd rá a másikra!

A példamutatás ereje

Ahogy majd a bejegyzésben olvashatsz számos példát erre, biztos neked is van számtalan ötleted, hogy miként és kinek mutathatnál példát. És biztos neked is mutattak mások, amiket már kicsit sajátodénak is tudsz. Ez jó érzés. Add hát tovább. Aztán majd tudat alatt ők is ugyanezt fogják tenni és másoknak állítanak példát.

Ha van kedved kicsit belemélyedni a témába és talán neked is szükséged van egy kis inspirációra, olvass tovább!

Tudod minek van érzelmi Red Bull hatása?

Az olyan példának, ami magában hordozza a másik számára a jobbá válás, a magasba repülés ígéretét. Szóval egyszerűen csak mutass példát, a többit meg bízd rá a másikra! Nem tehetsz helyette semmit. A tanácsaid is a tieid. A te tapasztalataiddal, érzéseiddel, neveltetéseddel, szemléleteddel. Az övé más. És hogy működjön, a saját megoldásait kell megtalálnia. De segíthetsz rávezetni, vagy példát mutatni.

Biztos tudod milyen az, amikor valaki panaszkodik neked. A barátnőddel szakított a pasija, a haverodat kirúgták melóból, az anyósod be van rágva a kormányra, a kolléganőd mártírkodva túl sok munkát vállal… És ki van pont ott, amikor nyomatják a szöveget? Te! Tele tanáccsal.

Ott állsz éppen jókedvűen, magabiztosan, lelkesen, lendülettel és jön a sztori. Erre te elkezdesz tanácsokat osztogatni. Megállj! Kérték? Elhangzott a szájukból, hogy “Te mit tanácsolsz?”.
Ha nem, akkor hallgasd még pár percig, bólogass együttérzően, veregesd meg a vállát, morzsolj el egy könnycseppet, mondd, hogy “Te megérted, nagyon sz@r lehet!”

Ha elhangzott, akkor csak E/1-ben beszélj, hogy TE hogyan látod, ne azt, hogy Ő ezt és ezt tegye, vagy ezt és ezt kellene tennie. Hangsúlyozd ki, hogy ez a Te véleményed, így tennél, és erre az az okod, hogy. Pont. Vagy kérdezz tőle, hogy Ő miként látja. Innentől kezdve nem lesz a te felelősséged bármit is tesz. Nem veszed át a zsákját, csupán mutatsz neki egy alternatívát, ahogy te látod. Ha tetszik neki, megfontolja, átengedi a saját mentális szűrőjén, és a szerint cselekszik. Vagy nem.

Te csak inspirálhatsz, de nem cselekdhetsz vagy dönthetsz helyette.

Vissza a TEHER jellegéhez.

A párkapcsolat terén is megjelenik a teher fogalma. Amikor túlságosan rád telepszik a másik, vagy éppen ellenkezőleg, Te akaszkodsz a dolgaiddal hátizsákként a másikra. Pedig mehetnétek egymás mellet is, sőt, szállhatnátok is egymás mellett. És itt most nem a tudatmódosítókkal szerzett bátorságra gondolok és nem szeretnék belemászni a kapcsolatok rejtelmeibe sem – ez túl bugyros terep és nincs kanapém sem -, inkább csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy miként inspiráljuk a másikat. Hogy több legyen, vagy hogy EGYÜTT TÖBBEK LEGYETEK!

Miként inspirálj másokat?

Mondjuk mutass példát. Előbb utóbb követni fognak. Aztán max. nekik nem úgy fog működni a dolog, mint neked, de saját felelősség. Te nem mondtál semmit, nem tanácsoltál, nem oktattál, hanem viszel egy módszert, ami ha tetszik, példát lehet venni. Az egyik kedvenc idézetem, ami illik is ide Derek Siverstől származik az egyik TED konferenciáról:

“AZ ELSŐ KÖVETŐ AZ, AKI EGY ŐRÜLTBŐL VEZETŐT CSINÁL”

MUTASS PÉLDÁT: KÁROS SZENVEDÉLY

Jó hasonlat a dohányzás. Próbáld azt mondani a barátodnak, hogy rakja le a cigit, mert káros az egészségére. 🙂 Jól pofánröhög, szinte meg sem hallja, sőt idegesíti, hogy piszkálod. Talán a társaságodat sem fogja keresni, ha ez gyakran előfordul.

Én dohányoztam 10 évig, aztán 5 éve leszoktam. Nem hintettem okosságport, hogy én mennyire király vagyok és hogy a többiek mennyire gyengék. Csupán leszoktam, de ha ők bagóztak, mentem velük beszélgetni. Nem szóltam be, ha rágyújtottak. Az ő tüdejük, életük. Én is utáltam, ha meg akartak téríteni. Viszont azt tudtam saját példából, hogy ők is szeretnék magukat erősnek érezni és másik oldalon állni, ahol már nem kell megküzdeni a leszokás fájdalmával, hanem már elengedték ezt a káros szokást. Egyfajta irigység ez. Mindegy. Szóval leszoktam és szép lassan a párom is, a családtagjaim, a barátaim közül néhányan. Jó érzés, hogy ebben talán nekem is szerepem volt. Nekem jó, és nekik is. NYERTES-NYERTES HELYZET.

MUTASS PÉLDÁT: ÉTKEZÉS

Példát mutathatsz úgy is, hogy egészségesen étkezel. Ehhez nem kell úton, útfélen hintened a neten olvasott ételigazságokat a tejről, a telített vs. telítetlen zsírsavak  rejtelmeiről, a diéták okozta jojó effektusról estébé, hanem egyszerűen csak csináld, ha jónak látod. És ha szimpatikus másoknak a módszered, érdeklődnek, tetszik nekik a rajtad érezhető változás, akkor ők is átvesznek valamit tőled. Ki a franc akar túrót zabálni, amikor csoki is van a szekrényben. Ennyi még belefér. Egye csak a túróját, kit érdekel a győzködés, hogy kazein van benne, ami segít meggátolni az izom-katabolizmust (izomleépülés). De ha azt látja, hogy amíg ő zsírban gyarapszik, és Te izomban, akkor elgondolkodik és talán érdekelni fogja a módszered.  Te segíthetsz valakit egy egészségesebb élethez. NYERTES-NYERTES HELYZET

MUTASS PÉLDÁT: HOZZÁÁLLÁS

Amíg az egyik károg és te visszakárogsz, hogy ő miért károg, abból csak ricsaj van, de nulla haszon. Inkább mutass példát, hogy másként is hozzá lehet állni a dolgokhoz. A helyzet adott, csupán a te hozzáállásod határozza meg a kedvedet, és ki ne akarná jól érezni magát. Csak úgy! Nem azért, mert a körülmények szuperfaszák, hanem mert Te így döntöttél. A többieknek is jó, ha legalább Te húzod felfelele a hangulati színvonalat. Aztán majd tudat alatt ők is ugyanezt fogják tenni, amitől jobban is érzik magukat és másoknak is példát fognak mutatni. Extra NYERTES-NYERTES HELYZET

 

peldamutatas_365letszikra_640x640

Minden csak hozzáállás kérdése

MUTASS PÉLDÁT: PÁRKAPCSOLAT

“Az összes faszi hülye és az összes nő csalfa. Sehol egy normális pasi, aki figyel rám. Sehol egy normális nő, aki figyel rám. Manapság nem lehet egy normális kapcsolatot kialakítani.” Mondogat vki ilyeneket?  Vajon miért van ez szerinted? A kérdés kérdés marad, nem akarok rá válaszolni, csupán annyi személyeset fűzök hozzá, hogy én 10 éve élek kapcsolatban, amelyben meg mertük hagyni egymást olyannak, mint amilyen emberbe beleszerettünk…és azóta sem szerettünk ki. Valamint engedtük változni a másikat, ha akart. Tovább fejlődni. Ha az egyikünk nagyobb sebességgel, mint a másik, akkor húztuk a másikat magunkkal. Jó példával és nem erővel. Mert a példa szerepe egy párkapcsolatban is elhanyagolhatatlan. Ezzel inspirálsz, ahelyett, hogy kérnél, pláne utasítanál. Próbáld ki! Együtt fejlődtök, ami erősíti a csapatotokat. NYERTES-NYERTES HELYZET

MUTASS PÉLDÁT: TESTEDZÉS

Feszes popsit és kockahasat mindenki akar, de megdolgozni érte kitartóan már kevesen és persze a világ összes edzésmódszerét hozhatod, ha nincs elég elszántság. De itt sem a szöveg számít, hanem a példa. Ha azt látják, hogy Te kitartóan látogatod az edzőtermet, vagy húzol futócipőt és ennek megvan a gyümölcse is, akkor majd talán hatással lesz másra is. Ki-ki hogy állít példát. A módszer mindegy, a lényeg, a jó példa, amit mások is szívesen követnek. Neked jó, hogy követnek és nekik is, hogy ez által formásabbak lesznek. NYERTES-NYERTES HELYZET

MUTASS PÉLDÁT: MUNKA

Te azzal foglalkozol, amit szeretsz? Vagyis olyan munkát végzel, amiben örömödet leled? Ha igen, akkor pontosan tudod, hogy a szenvedéllyel végzett munka még többet kíván belőled, szóval nem csak kacagás és móka. Viszont aki nem így éli meg a munkáját, akinek nyűg a hétfő, annak kínai, amikor azt mondod, hogy Te azt csinálod, amit szeretsz.

Én több dologgal is foglalkozom (Street Office, marketing, blogmanagement, tartalomfejlesztés, újságírás, edzések), és hiába rengeteg melóval jár,  mindet szeretem, mind önazonos és szerencsére profitábilis is. Szóval saját példából mondom, hogy sokkal értékesebb a napom, az életem, hogy nagy részét olyannal foglalkozom, amit szeretek, és én felelek a döntéseimért (vállalkozóként). Imádom a késő délelőtti kávézós megbeszéléseket az ügyfelekkel és ugyanígy az éjszakai cikkírást is… és ezzel el is árultam, hogy ez sokszor jóval több munkával jár. De ami a legjobb az örömmel végzett munkában: szabadság, szenvedély és a siker érzése.

Ami a legjobb az örömmel végzett munkában: szabadság, szenvedély és a siker érzése.

Ha Te magad a helyeden vagy, akkor másokra is bátorítólag hat, hogy merjen kilépni a komfortzónájából és tegye meg maga miatt a lépést, hogy azzal foglalkozzon, amit szeret…hiszen életünk nagy részét munkával töltjük.  Élvezzük!

Te milyen példát mutatsz másoknak?

A sor végtelen, biztos neked is van számtalan ötleted, hogy miként és kinek mutathatnál példát. És biztos neked is mutattak mások, amiket már kicsit sajátodénak is tudsz. Ez jó érzés. Add hát tovább. Aztán majd tudat alatt ők is ugyanezt fogják tenni és másoknak állítanak példát.

Ezeket olvastad már?