A Te IQ szinted is van ilyen magas? Próbáld ki!

Szerző: Szlafkai Éva
IQ teszt | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Hihetetlen, hogy a mai bejegyzésben bemutatott két gyereknek ilyen magas IQ szintje van, ami veri a világ legnagyobb koponyáinak eredményeit. Ebből is látszik, hogy nem feltétlen az életkorral jár a bölcsesség. Persze, itt még élettapasztalatról nem beszélhetünk, sem fejlett érzelmi intelligenciáról, viszont hihetetlen logikáról, problémaátlátásról és tudósokat meghazudtoló gondolkodásszintről annál inkább. A bejegyzésből megtudhatod, mit tud ez a 12 és 17 éves zsenihatvány kamasz.

Reméljük egyszer társadalmilag hasznos felfedezéseket köszönhetünk majd nekik.

Valamint a bejegyzés végén Te is kitöltheted a Mensa hivatalos próba IQ tesztjét, hogy megtudd, vajon zseni vagy-e. Hátha! 😉

Egy kis IQ infó

Intelligencia alatt az egyén értelmi képességeinek összességét értjük, melynek segítségével problémákat old meg. Ide tartozik többek között a gondolkodás gyorsasága, az összefüggések átlátása és az emlékezőképesség is.

Egy átlagos intelliganciahányadossal rendelkező felnőtt pontszáma 100 körüli, aki pedig e felett teljesít, már átlag felettinek számít.

  • 90-100-as IQ szintű a népesség fele, ez átlagosnak mondható.
  • 110-120-as szintbe a népesség 12%-a tartozik.
  • 120-as IQ eredménnyel rendelkezőket már ragyogó elmének tartják.
  • 120-130-as szinttel a népesség 6%-a büszkélkedhet.
  • 130-140  közötti eredményt a lakosság 3%-a ér el, mint mondjuk tudósok, kutatók, szakértők.
  • 140 feletti értéket a géniuszok érik el, mint mondjuk Bill Gates vagy Stephen Hawking. A lakosság 0,2%-a tartozik ide.
  • 150 felett pedig “szuper zseninek” számítanak. Einsten 160-as IQ-val büszkélkedhetett.

EQ, IQ ÉS A KREATIVITÁS

Az IQ mellett ott van az érzelmi intelligenciát jelölő EQ szint is, ami sok esetben fontosabb mérőszám az IQ-nál. Ez a képesség érzelmek érzékelésével, kezelésével és pozitív befolyásával kapcsolatos és feltétele az emberi közösség optimális működésének.

Az intelligencia és a kreativitás összefügg, de bővebben egyelőre nincs tudományos álláspont, viszont a kutatók abban egyetértenek, hogy a kreativitás csak bizonyos intelligenciaszint felett működik.

A 12 éves brit cigánylány 162-es IQ-val

Ez a kislány, nevezetesen Nicole Barr, a világ nagy koponyáit meghazudtoló intelligenciahányadossal bír a Mensa szerint, ami nagyon durva eredmény. Ráadásul már most fantasztikus küldetéstudata van, mivel gyógyszereket szeretne kifejleszteni. Soha nem kapott zseniképzést, vagy bármilyen megkülönböztető foglalkozást, teljesen átlagos gyermekkort él(t). A Mensa IQ tesztjét az apukája unszolására töltötte ki, aki gondolta leköti a lánya logikai feladatokhoz vonzódó érdeklődését. A végeredményen pedig megdöbbent, amikor a Mensa értesítette őket az eredményről, hogy lánya a világ legokosabb emberei közé tartozik. 

A 17 éves fogyatékosnak hitt zsenifiú

Jacob Barnett hatalmas koponya fiatal kora ellenére is. Még csak 17 éves, mégis matematika Nobel-díjasnak prognosztizálják, pedig nemrég még értelmifogyatékosnak hitték. Pusztán azért mert magának való, beforduló gyerek (volt). Nem illett be a társadalom által normálisnak tartott keretbe, és máris hülyének nézték. Hm. :/ Igaz hogy az autizmus egy enyhe formája tapasztalható nála, de micsoda mellékhatások kísérik, ha mondhatom így. Okés, hogy sokáig a cipőfűzőjét nem tudta bekötni, de például 8 évesen egyetemi órákat hallgatott, 10 évesen felvették az egyetemre fizetett kutatóként, 12 évesen Einsten relativitás elméletével foglalkozott, 14 évesen pedig PhD-zett. Azt hiszem megbocsájthatjuk a cipőfűzös esetet. 🙂

A kissrácnak megnézték az IQ szintjét és 170-es értéket mértek. Ő a legfiatalabb ember, akit az asztrofizika kutatójaként valaha alkalmaztak, mindeközben könyvet ír és saját cége is van. Le a kalappal!

Kitölthető hivatalos online IQ teszt

Ha szeretnéd próbára tenni magad, és megbizonyosodnál az IQ szintedről, akkor a Mensa ingyenes próbatesztjének örülni fogsz. Kb 20 perces.
Itt tudod kitölteni: https://mensa.hu/tesztiras/online-iq-probateszt

Én is megtettem, és itt láthatod az eredményem, aminek egyébként nagyon örültem, még ha nem is verdesi a 160-as plafont, de megfelel a világ legjobb 5%-nak. 🙂 Kedvet is kaptam kitölteni személyesen a hivatalos több órás tesztet is, aminek az időpontjaira előre jelentkezni kell a Mensánál.

IQ_tesztem_eredmenye

Az én próba IQ-tesztem eredménye, amit a kitöltés után küldtek át 😉


Ha bővebb infóra vagy kíváncsi a két kis zseniről, itt nézheted meg a részletesebb cikket.

Leadfotó: ww2.kqed.org

Ezeket olvastad már?