A nagy célokhoz kis lépések vezetnek

Szerző: Szlafkai Éva
Hegy és siker | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Néha annyira leköthetnek a célkitűzések, hogy minél hamarabb eredményre jussunk, hogy tudomást sem veszünk az oda vezető útról, és a közben lejátszódó fejlődési folyamatról. Vagy annyira lefoglal minket az, hogy kitaláljuk, hogyan jussunk A-ból Z-be, hogy megfeledkezünk a célról vagy csőlátástól szenvedve leragadunk az út egy adott lépésénél. És még csak meg sem állunk a mérföldköveknél megünnepelni a sikert.

Nem szabad megfeledkezni, hogy meg akarunk mászni egy hegyet, amire alaposan fel kell készülni. Hogy miként?

A hegymászás egyik titka: a kis lépések ereje

Elég nagy előkészületeket igényel egy ilyen hosszú túra. Ki kell tűzni a célt, ki kell találni, hogyan akarjuk azt elérni, tervet kell készíteni, alaposan fel kell készülni a túrára, lebontani kisebb állomásokra a hosszú utat és utána biztos lépésekkel haladni rajta. De nem csak az fontos, hogy a hosszú utat bontsuk le kisebb, teljesíthető szakaszokra, hanem hogy megálljunk és örüljünk egy kicsit annak a távnak, amit már megtettünk. Érezzük át a sikert, mivel ez fog minket tölteni, amikor kicsit elfáradunk, amikor mélypontra kerülünk.

Álljunk meg a mérföldköveknél a hegyre vezető úton és éljük meg a sikert, mert ez fog tölteni amikor nehezen bírjuk.

Így minden egyes lépés egy kisebb siker és talán az út végére ezek mind fontosabb fejlődést hoznak, mint amit a végső cél elérése tartogatott.

Figyeld meg, hány folyamatot bonyolítasz le nap, mint nap az életedben: felkelsz, felöltözöl, reggelizel, munkába mész és így tovább: e folyamatok mindegyike több száz lépésből áll. Fordítsd figyelmed az életed számtalan apró lépésére.

Neked mi a napi célod?

Ahhoz, hogy átérezd ennek a dolognak az életedre gyakorolt hatását, próbálj ki egy feladatot. A holnapi napodnak tűzz ki egy célt. Mindegy mi az. Ehhez a célhoz rendelj legalább 3 lépést, ami szükséges, hogy el tudd érni ezt a célt a nap végére. Tartsd magad a célodhoz vezető kis lépésekhez a nap folyamán. Törekedj arra, hogy ki tudd mind a 3 tételt pipálni. Ha végeztél, garantáltan eléred a célodat, és este elégedetten hajthatod álomra a fejed. Egyrészt büszke lehetsz magadra, hogy tervet készítettél, lebontottad kis lépésekre, mini sikereket értél el a nap folyamán, amikor pipálni tudtad őket, és a hab a tortán, amikor be is teljesül a napi célod. Következetes voltál és elérted, amit akartál.

A példa kedvéért:
Cél: Munka után elmenni az esti fitness órára
Lépés 1: Reggel időben beérni melóba, hogy időben el is tudjak jönni.
Lépés 2: Igyak meg minimum 2 liter folyadékot a nap során, hogy kellően energiadús maradjak estére.
Lépés 3: Bírjam ki, hogy 6 óra után hülyeséget nasizzak, különben nem lesz kedvem az esti mozgáshoz.
Lépés 4: Időben foglaljam le a helyem az órán.

Klassz érzés megvalósítani azt, amit kitűztél. Arra ösztönöz, hogy nagyban is gondolkodj. Próbáld ki egy nagyobb volumenű céloddal.

Hm?

Leadfotó: Sudiono Muji

[sgmb id=”2″]

 

Ezeket olvastad már?