A lelkesedés titkos receptje – így növeld a hajtóerődet!

Szerző: Szlafkai Éva

Lelkesedés nélkül nem érhetjük el a céljainkat. Ha az érdeklődésünket már felkeltette valami, akkor onnan egy izgalmas és örömhormon-lökettel kísért út vezet a lelkesedésig és azon keresztül a célunk eléréshez. Ha megfelelően hangoljuk össze a belső hajtóerőinket, akkor izgalmas, érdekes, lehetőségektől tobzódó, kreatív életet élhetünk.

A motivációról már számos szikracikket olvashattál, köztük a “Az önállóság fontosabb a pénznél. Ez a Motiváció 3.0!” című cikket, amelyben Daniel H. Pink segítségével érintettük, mennyivel fontosabbak a belső ösztönzők, mint a külsők. Az ebben megismert céltudatosság, önállóság, szakmai igényesség hármasa most további hajtóerővel bővül, méghozzá Steven Kotler teljesítmény-szakértő tudástárából. Szerinte az öt legfontosabb hajtóerő az érdeklődés, a lelkesedés, az életcél, az önállóság és a szakmai igényesség, amelyek sorrendjének követése a megfelelő hormonlökettel együtt lehetetlennek tűnő teljesítményre sarkall bennünket.

Ha megfelelően építjük fel a rendszert, akkor fantasztikus teljesítményre lehetünk képesek! Akár lehetetlennek tűnő dolgokra is.

Rakétakilövő állomás – a csúcsteljesítmény startgombja

A cikk erről a folyamatról szól, ami három mondatban így fest:

Amikor kíváncsiság támad bennünk, vagyis elkezdünk érdeklődni valami iránt, ezt a folyamatot a dopamin támogatja és tartja mozgásban. Ennek hatására elkezdünk lelkesedni, amit ha egy nagyobb ügybe csatornázunk – nevezzük életcélnak – , és további hormonlöket érkezik, akkor a motiváció tüze egyre jobban belobban és felfokozódik a teljesítményünk, koncentáltabbak, optimistábbak, produktívabbak, reziliensebbek és kreatívabbak leszünk. Kész is a rakétakilövő állomásunk, aminek a működtetéséhez (=a céljaink eléréséhez) már csak az kell, hogy kellő önállóssággal rendelkezzünk a döntéseink felett, mi tartsuk a gyeplőt, és fejlesszük a cél eléréséhez szükséges képességeinket, szaktudásunkat.

A receptet Steven Kotler A lehetetlen művészete című könyvéből tálalom átszűrve a saját szűrőmön.

Akit felületesen érdekel a cikk, itt abba is hagyhatja az olvasást. Csak az olvasson tovább, akit tényleg érdekel a csúcsteljesítmény receptje, akiben már most is pislákol a kíváncsiság lángja… ugyanis ez mind kell ahhoz, hogy kitarts a cikk végéig. Mindjárt meg is érted, hogy miért…

Készen állsz?

A recepthez először is ismerjük meg a hormonális összetevőket. Csak röviden…

“Amikor az agy motiválni akar, neurokémiai üzenetet küld”

Az agyunk jutalmazóanyagai az örömhormonok, amelyek által keltett kellemes érzés késztet bennünket cselekvésre és pozitív megerősítést nyújt, amikor sikerrel járunk. Ez a hormonkoktél segít lelkesedni, kíváncsivá tesz, szenvedéllyel fűt, kielégítést nyújt, elégedettséggel tölt és még sorolhatnám. Miattuk érzel boldogságot, elégedettséget, lelkesedést, vagyis azt a hajtóerőt, ami segít mindennapokban, a céljaid elérésében, amelyek miatt motivált vagy. Ezeknek a hormonoknak a termelődését mind-mind ki lehet váltani, amivel rengeteget teszünk a teljesítményünk fokozásáért.

Íme a hat örömhormon (DENOSZA):

  1. A dopmain az egyik legfontosabb. Hatására izgalmat, lelkesedést érzünk és vágyat (a szexuálistól a tudásvágyig). A dopamin felturbózza a koncentrációt, javítja a memóriát, a tanulási képességet, a mintafelismerést, ráadásul jutalomfalat az agy számára – ha tapasztalja, még több termelődik, vagyis minél többhöz jutunk egy élmény során, annál jobban élvezzük és alig várjuk, hogy újra hozzájussunk. Például ez termelődik, amikor feszegetjük a határainkat bármilyen helyzetben.
  2. Az endorfin kiváló stresszoldó hormon, ez szabadul fel egy jóleső futás után is, illetve minden esetben, amikor flow-élményben van részünk.
  3. A norepinefrin extrém módon fokozza az energiaszintet, az aktivitást. Például ez termelődik, amikor annyira beszippant minket egy izgalmas projekt, hogy pisilni vagy enni is elfelejtünk kimenni.
  4. Az oxitocin az együttműködés, a kötődés hormonja, erősíti a bizalmat és az empátiát (mindkettő nagyon fontos a kreatív közeghez). Például ez termelődik, amikor szülővé válunk vagy amikor egy csapatépítőn jól érezzük magunkat.
  5. A szerotonin egy nyugtató, hangulatjavító hormon, amely elégedettséggel tölt el bennünket. Például ez termelődik a jóllakottság vagy az orgazmus után, illetve a jól végzett munka örömében.
  6. Az anandamid ugyanúgy a fájdalomcsillapitásban és a stresszoldásban játszik szerepet, mint az endorfin.

A motiváció mögött egy jó kis hormonkoktél áll. Képzeld el, hogy egyedülálló módon

a flow-élmény során mind a hat örömhormon termelődik agyban.

Nem csoda, hogy ekkora jelentőséget tulajdonítunk a flow-nak!

A belső hajtóerők összehangolásának 6 összetevője és folyamata

Nézzük, milyen folyamaton kalauzol végig bennünket Steven Kotler. Ahogy fentebb is írtam, szerinte az öt legfontosabb hajtóerő az érdeklődés, a lelkesedés, az életcél, az önállóság és a szakmai igényesség, amelyek sorrendjének követése a megfelelő hormonlökettel együtt lehetetlennek tűnő teljesítményre sarkall bennünket.

Ha elszánod magad, hogy követed a nyomát, tedd sorrendben, ne hagyd ki vagy cseréld fel a lépéseket, mert csak így biztosíthatod be magad a hormonlöketek hátszelével.

Készen állsz?

Hajrá!

1. Írj listát!

Az első lépés, hogy feltérképezzük az érdeklődési körünket. Melyek azok a dolgok, amelyek iránt érdeklődünk, amelyekkel szívesen foglalkoznánk, ha például lenne egy szabad hétvégénk?

Fogj egy papírt és írj fel 25 dolgot. Igen, jól olvastad, 25-öt. Ráadásul ne is vedd félvállról a vázlatot, törekedj a minél pontosabb megfogalmazásra, kifejtésre. Például érdekel a jóga, akkor ne ezt írd le, hanem keresd meg magadban, hogy mi érdekel benne, vagy miért érdekel: az ászanák lelki háttere, a mozdulatok nyújtó hatása, a mozgásforma sportértéke, a jóga stresszűző hatása stb. A minél pontosabb megfogalmazásnak azért van jelenősége, hogy minél több muníciót kapjon az agyunk a mintafelismeréshez (Biológiai ötletgyár). A pontosítás látja el agyunk mintafelismerő rendszerét a szükséges nyersanyaggal, hogy kapcsolatokat hozhasson létre az egyes témák között.

Elő a tollal és papírral és jöhet a lista!

2. Keress átfedéseket!

Oké, felmértük az érdeklődésünket, ám ez édes kevés, hogy felkeltsük a lelkesedésünket is, egyszerűen nem termel elegendő neurokémiai anyagot ahhoz, hogy motiváltak legyünk. Még.

Keressünk hát három-négy olyan pontot a listánkon, amelynek van közös halmaza, amelyek kapcsolódnak egymáshoz. A multipotenciális ember ezen a ponton felsóhajt és megérti, hogy miért működik úgy, ahogy. Az egész őrületért a dopaminlöket-hurok a felelős.

Szóval keress a listádon átfedéseket, vajon mik kapcsolódhatnak egymáshoz, bármilyen lazán. Ha találsz ilyen kapcsolódásokat, akkor erről a pontról tudsz majd lendületet venni.

Lelkesedés fontos a teljesítményünk növeléséhez
Kapcsolj össze érdeklődési területeket – Illusztráció Yido Lab

Például rajta van a listán a jóga stresszűző hatása, az egészséges ételek főzése és a tudományos irodalom olvasása, akkor ezek között már találhatsz átfedéseket, hiszen biztos izgalmas lenne olyan sportolói étrendnek a megismerése, amely a segít az oxidatív stressz kezelésében.

Ha több terület átfedésben van, erősödik a mintafelismerési rendszerünk és sokkal több jó ötletünk születhet. Ha felismerünk valamilyen mintát, akkor ezt az agyunk apró dopaminlökettel jutalmazza. Mi is történik a hatására? Izgatottak és lelkesek leszünk, felfokozódik a koncentrációnk, és még több mintát ismerünk fel, vagyis dőlnek a kreatív ötletek. Ez történik akkor is, amikor rákattansz a tetriszre, a bubble shooterre vagy a sudokura, keresztrejtvényt oldasz meg, egy izgalmas könyvben válaszokat kapsz téged érdeklő szakmai kérdésekre vagy bármivel is foglalkozz, azt érzed, hogy ezt órákig képes lennél folytatni… Sok apró dopaminlöket hatása alá kerülve nehezen tudsz kiszakadni.

Amikor átfedéseket találunk a minket érdeklő témák között, akkor fokozzuk a koncentrációnkat, a tanulási képességünket és növeljük a hajtóerőnket, méghozzá nagyobb erőfeszítés nélkül, mivel a biológia besegít.

3. Időzz el a metszéspontokon!

Ez egy lényeges rész. Ha vannak metszéspontok, akkor tölts el a hozzá kapcsolódó infószerzéssel naponta fél órát. A fenti példánál maradva ásd bele magad az olyan sportolói étrendeknek a megismerésébe, amelyek a segítenek az oxidatív stressz kezelésében. Hallgass podcastokat, olvass cikkeket, keress tanulmányokat, tanulj online kurzuson, nézz interjúkat a témában. Minden nap fél órát tölts el vele legalább egy héten keresztül.

Szikra online kurzusok

Fejlődj Magyarország első kreativitásfejlesztő online kurzusoldalán! Kíváncsi vagy?

szikrakurzusok.hu

A kulcs az apró falatok és a napi rendszeresség.

Ez a lassú növekedési ütem, a kis információadagok az agyad szuper tanulási rendszerét aktiválja. Időt adsz, hogy megérjenek a dolgok. Amikor az információk szelektálása a tudat alatt zajlik. Tudod, hogy miről beszélek? Az inkubációról! Bizony, a kreatív problémamegoldás folyamatának második állomásáról, a lappangás fázisáról.

Az inkubáció során a tudattalanunk dolgozik a minket foglalkoztató dolgokon, épp mintafelismerés zajlik. Az agy kapcsolatokat keres már meglévő infók és az újonnan beérkező infók között. Amikor talál, abból lesz az ötlet, és minden ilyen mintafelismerés apró dopaminlökettel jutalmaz. Idővel egyre több mintát talál, amire egyre több dopamin szabadul fel, ami fokozza a motivációt.

Juhú, így könnyebben teszünk szert bármilyen tudásra.

Amikor olyan témákkal foglalkozunk, amelyek érdekelnek, akkor nem stresszel az agyunk, könnyedén foglalkozik vele és gyűjti a nyersanyagot. A napi 30 perces adagolással lappangási fázisban hagyjuk érni a dolgokat, nem foglalkozunk tudatosan és kényszerűen túl sokat a témával, a mintafelismerő rendszerünkre bízzuk, hogy kapcsolatokat találjon az érdekes témák között, ráharapjon valamire, így még jobban feltámad az érdeklődésünk és nő a motivációnk is. A figyelmi-, a nyugalmi- és a szaliencia (agyi)hálózatunk izgalmas játéka ez – erről egy másik cikkben mesélek.

Mindenesetre, ha nem jön a megoldás vagy egy jó ötlet, ne pörögj rajta tovább, menj el sportolni, kirándulj, utazz el, fogj bele egy másik tevékenységbe, olvass ponyvát, főzz valamit, találkozz a barátaiddal, mindegy, csak engedd el, hagyd érni, hagyd a tudattalanodra, hogy elvégezze a piszkos munkát. Inkubáld! Megéri, nagyon szuperul vagyunk összerakva. A kedvenc szavam már egy ideje.

Lelkesedés fontos hajtóerő
Lappangási fázisban hagyjuk érni a dolgokat – Illusztráció Yido Lab

4. Törekedj nyilvános sikerre!

Vajon mi fogja szenvedéllyé szítani az érdeklődést?

Gyújtószikrát a nyilvános sikerekkel tudunk csiszolni, vagyis mások pozitív visszajelzéseivel, mivel ez további örömhormonokat szabadít fel (dopamin és oxitocint koktél) és mi még motiváltabbak leszünk. A jutalmazás pozitív megerősítés: tovább fokozza az érdeklődésünket. “Ez a neurobiológiai visszacsatolási hurok a valódi lelkesedés alapja” – mondja Steven Kotler.

A folyamat ezen pontján el kell kezdenünk minél több emberrel megosztanunk az érdeklődésünk tárgyát, a megszerzett infókat. Beszéljünk róla a barátainknak, meséljünk róla a közösségi oldalainkon, mondjuk el egy konferencia szünetében a velünk egy asztalnál vagy egy Zoom szobában ülőknek, csatlakozzunk egy témának szentelt eseményhez vagy hozzunk létre mi magunk egy ilyen eseményt.

Gyűjtsünk be elismerést, érdeklődést, pozitív visszajelzéseket, hogy még tovább szítsuk a téma iránti lelkesedésünket.

5. Fordítsd életcéllá a lelkesedést!

Találjuk meg azt a célt, ami túlmutat rajtunk, ami másokat is szolgál. Vegyük le a fókuszt magunkról és most fordítsuk a külvilág felé. Az életcél tovább növeli a lelkesedésből fakadó energiát, mivel neurobiológiai változásokat idéz elő az agyban, illetve jótékony hatása van az egészségre és a teljesítményre is.

Az életcél lelkesítő mottóként ösztönöz, és gyűjt körénk másokat, ami nyilvánvalóan fokozza a hajtóerőt.

Steven Kotler

Jó módja annak, hogy megtaláljuk az életcélunkat, vagy valami jelentős átalakulást hozó célt, ha ismét tollat és papírt fogunk, majd leírunk 10-15 olyan fontos, súlyos problémát, amelyek gyötörtnek vagy bármilyen módon aggasztanak, netalántán érintenek bennünket. Ebben az esetben is igyekezzünk elég pontosan fogalmazni. Nem elég azt írni, hogy a szegénység vagy az éhínség, hanem írjuk azt, hogy a hajléktalanok étkezési problémáinak megoldása vagy elmaradott falvakban a tanítás megszervezése.

Most jön az izgalmas rész, mert meg kell keresnünk azokat a pontokat, ahol az érdeklődési körünk átfedésben van a leírt globális problémákkal. Mit is keresünk? A lelkesedés és a cél metszéspontját, azt a pontot, ahol a személyes szenvedélyünk, elhivatottságunk találkozik egy kollektív problémával.

Kész is a gyújtóanyag a nemes cél érdekében. Kész a rakéta kilövőállomása.

Az érdeklődésből tehát először lelkesedés lesz, majd az életcél becsatornázza a kreatív energiákat és óriási változásokat érhetünk el nálunk nagyobb léptékben!

Beizzítottuk a rakétákat, viszont ha célt akarunk érni, ki is kell tartanunk. Ehhez kellenek a további hajtóerők: az önállóság és a szakmai igényesség.

Lelkesedés, hajtóerő, életcél
Az életcél lelkesítő mottóként ösztönözIllusztráció Yido Lab

6. Törekedj önállóságra és szakmai igényességre!

Az önállóság a szabadságunk igénye, hogy mi tartsuk a kezünkben életünk gyeplőjét – ahogy ezt az Élj kreatívan! könyvben is olvashattad – , a szakmai igényesség pedig, hogy a gyeplővel jól is hajtsuk életünk szekeret. Életünk rakétáját. Csak ahhoz nem passzol a gyeplő. Sebaj.

A szakmai igényesség terel bennünket afelé, hogy kifejlesszük és elsajátítsuk a lelkesedés kibontakoztatásához és célunk eléréséhez szükséges képességeket és szakértelmet.

Ha olvastad a Flow-csatorna cikket, akkor már tudod, hogy ez a fejlődés lehet szorongás- vagy unalomvezérelt. Tőled függ, hogy melyik irányt választod. Csak indulj el rajta!

Önállóság

Az önállóság rengeteget dob a motivációnkon és a hatékonyságunkon, ezt több szikracikkben is olvashattad.

Ha valamit érdeklődésből és élvezetből teszünk, mert összhangban van az értékeinkkel, céljainkkal, akkor ennél talán nincs is erősebb ösztönzőerő.

Gondolj csak egy saját példádra, amikor valamit nagyon szívesen végeztél, és ha munkáról van szó, akkor ingyen is csináltad volna, mert annyira élvezted. Ugye, megvan az érzés?

Ez a hajtóerő hozta létre például a Gmailt, a Google Térképet, a post-itet, amikor az adott vállalatoknál bevezették a 20% szabályt – a 3M-nél FedEx Day-nek hívtak. Arról van szó, hogy az emberek a munkaidejük 20%-ában (pl. egy teljes péntek) olyan projekttel foglalkozhattak, ami lelkesítette, személyesen érdekelte őket. Szabad utat kaptak. Önállóságot. Autonómiát az idejük és a döntéseik felett. Valahol ez csak 15%, de az is brutál jó! Neked nincs ennyi időd? Ha a válaszod az, hogy nincs ennyi időd, akkor csak nézd meg, hogy egy héten mennyi a telefonon a képernyőidőd… Ezt az időt mire szánnád inkább, ami közelebb visz a céljaidhoz?

Te mivel foglalkoznál szíved szerint a munkaidőd 20%-ában? Ha kapnál a főnöködtől – vagy magadtól – egy szabad pénteket, mivel foglalkoznál? Így kérdezem inkább: milyen számodra fontos célért dolgoznál?

Képzeld el, hogy ez megvalósítható! Ha nem is egy teljes péntek rászánásával, de mondjuk rendszeresen minden nap 1-2 órával.

Szakmai igényesség

Ha kitűztünk egy fontos célt, amit el akarunk érni, akkor meglódul a dopaminszintünk. Az útközben megélt sikerélmények, hasznos tapasztalatok mind apró dopaminlökettel motiválnak bennünket a továbbhaladásra, továbbfejlődésre és így fejlődünk egyre jobban az adott területen. Ez a folyamat turbó üzemmódba kapcsol, ha flow-élményt élünk át, köszönhetően a 6 örömhormonos koktélnak. Nem rázva. Keverve.

Flow-kapcsolóként (a flow-élmény eléréshez szükséges feltételek) a szakmai igényességre úgy szoktak hivatkozni, mint a “kihívások és képességek érzékeny egyensúlyára”. Tudod, ha az adott tevékenység “nyújtózkodnod kell, hogy elérd, de ne feszülj meg”, vagyis egy kicsit túlhaladja a képességeidet, hogy ne unatkozz, de nem annyira haladja túl, hogy beleszakadj.

Amikor szakmailag fejlődsz, tapasztalatokat szerzel, csiszolod a képességeidet, az agyad azonnal dopaminnal jutalmazza az igyekezetedet. A dopamin még tovább fokozza a koncentrációt, így nagyobb eséllyel érhetjük el a flow-állapotot.

És így tovább. Körforgás.

Örömhormon koktél

A futás során gyakran kerülünk flow-állapotba, nem hiába írt Csíkszentmihályi egy futásra kihegyezett flow könyvet is. Le is fordítom az előbb leírt folyamatot. Számomra a futás kikapcsolódás, inkubáció, motivációgyűjtés, kitartásfejlesztés, ötletgyűjtés, álloképességnövelés. Ez is segít, hogy optimális szinten tartsam dolgaimat és megőrizzem a lelkesedésemet, tehát számomra egy fontos eszköz a céljaim elérésében. Amikor futócipőt húzok és lemegyek a parkba egy napsütéses tavaszi délután vagy egy hóeséses téli reggelen, akkor már a természetbe kilépve érzem a lelkesedést, csökken a stressz-szintem, dopamin és norepinefrin szabadul fel a szervezetemben. Ha az aktuális futás során új útvonalon megyek, akkor nagyobb lesz az érdeklődésem, ez ugyebár további neurokémiai anyagokkal jutalmaz (dopamin jutifalat). A flow élményhez viszont növelnem kell a tétet, tehát vagy növelem a futótávot a szokásoshoz képest vagy a gyorsaságot. Épp egy kicsivel. Ezt a kockázatvállalást az agyam ismét dopaminlökettel jutalmazza, ezzel ösztönözve kitartásra a célom eléréséhez. És meg is érkezhet az örömhormon-koktél formájában a flow. Csoda egy folyamat ez! Te mikor éreztél legutóbb (vagy bármikor) flow-t?

De itt még nem ér véget a történet.

A koktél miatt növekszik a koncentrációm és az elköteleződésem, még jobban vágyom az ismétlésre és a továbbfejlődésre. Ha ezt a ciklust még párszor ismétlem, akkor a korábban erőfeszítést igénylő feladat megszokott lesz és még emelhetem a lécet. Lépésről-lépésre egyre nagyobb dolgokat érhetek el megfeszülés nélkül. A fejlődési ciklusok során felszabaduló dopamin segíteni fog a haladásban. És nem csak abban. Van egy eszköz, amit rendszeresen használok, hogy becsatornázzam például a futás során felszabadult kreatív energiákat, ez pedig a Kreatív sprint, amiről hamarosan egy önálló cikkben olvashattok.

Ha a szakmai igényességet hajtóerőként kívánjuk használni, szenteljük az időnk 15-20%-át olyan feladatnak/kihívásnak, ami érdekel, ami lelkesít, ami összhangban van a céljainkkal és amihez nyújtózkodnunk kell, de nem túlfeszülnünk ahhoz, hogy fejlessze a képességeinket.

Hajtóerő a csúcsteljesítményhez

A rakétánk ezennel el is hagyta a kilövő állomást. Irány a lehetetlen, a végtelen és tovább…

Az előbbi hajtóerők akkor tudnak igazán jól működni, egymást hatását erősíteni, ha sorban kapcsolódnak a folyamatba. Hangoljuk hát össze őket, hogy a szervezetünk okos működése a hormonlöketek révén motivációval lásson el bennünket, és magasra repítse kreativitásunk rakétáját.

Ez a lelkesedés titkos receptje. Növeld te is így a hajtóerődet és érd el a céljaidat!

Illusztrációk: Yido Lab Behance.net

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, tréningek, konzultációk kreatív gondolkodás, problémamegoldás témában: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?