Csinálj energiavámpír tesztet!

Szerző: Szlafkai Éva
energiavámpír teszt_365letszikra_1170x650_forras-ehov_com

Vannak helyek, helyzetek, de főleg emberek, akik leszívják az energiádat. Elég, ha a közelükben vagy, és az energiavámpír már rád is csatlakozott. Lemerülsz, idegesít és alig bírsz megszabadulni tőle. Találkoztál már ilyennel? Így tesztelheted le, hogy energiavámpírral állsz szemben! 

Biztos érezted már azt, hogy ha közös programra mentél egy ismerősöddel, vagy összefutottál valakivel egy pletyka erejéig, vagy netán randiztál nemrég, az eset után úgy érezted magad, mint akit leszívtak. Totál energiahiány. Amiután úgy érzed, hogy lemerült az akksid. Beszélgettél egy jót, vagy klassz volt az este, de utána úgy érzed, hogy rohadtul elfáradtál. Ismerős? Kérlek szépen ebben az esetben belebotlottál egy “energiavámpírba”.

Bizony, ez egy energiavámpír helyzet

“Energiavámpír” lehet egy régi ismerős, kolléga, rokon, de barát vagy párkapcsolat is. Ha ezt tapasztalod, hogy valakinek a közeledben fáradtnak, levertnek érzed magad, akkor a saját érdekedben érdemes átgondolnod a viszonyotokat. Elgondolkodni, hogy min alapszik a kapcsolatotok. Mesélek majd a bejegyzés végén egy ehhez kapcsolódó saját sztorit.

Egyébként energiatemető lehet akár egy munkahely, egy rosszul választott hobbi vagy lakóhely is. Ha nem érzed jó magad egy tevékenység közben, vagy egy adott helyen, akkor érdemes mérlegelni annak további létjogosultságát, nem gondolod?

Ezekből a jelekből tudod, hogy energiavámpírral van dolgod:

 • levertenek érzed magad a közelében
 • túl sok panasz/negatív löket áramlik feléd
 • nagyobb túlsúlyban vannak a rossz, mint a jó percek/órák/napok
 • személy esetében, ha belép a szobába/irodába/terembe, körüllengi valami fura aura, zavar téged
 • nem hagy levegőhöz jutni
 • ha meglátod a telefonod kijelzőjén, hogy hív, arra gondolsz: jajj nemár!
 • nem szívesen várod a napnak azon részét, amikor kapcsolatba kerülsz vele
 • nem hallja meg a saját dolgaitól, hogy te próbálod pozitív mederbe terelni a beszélgetést
 • bármit mondasz, teszel, nem igazán figyel rád, csak a saját véleményét hangoztatja
  …és ezek mindegyike külön-külön, de akár legrosszabb esetben keverve is igaz lehet.

Mit tegyél ellene?

Ez rajtad áll. Ha van rá lehetőséged, kerüld el, iktasd ki az életedből, hiszen nem épít téged ez a viszony. Ha nincs, mindenképpen gondolkodj el rajta, hogy mivel tudnád ellensúlyozni… és itt most nem a spirituális keresztbe vetett ujj csodapraktikára célzom.

Ha nem tudod/akarod kiiktatni az életedből, akkor próbáld ezeket a tippeket:

 • Ha személyről van szó, próbáld kikerülni a diskurzust vagy próbáld Te irányítani azt, méghozzá egy építőbb jellegű vonalon. Ha nem sikerül, akkor egy jó és nem sértő kifogással hagyd el a társaságát.
 • Ha helyről van szó, próbáld néhány klassz és akár életteli dekoráló elemmel (pl.: növények) ellensúlyozni a rossz érzést. Ásd bele magad a Feng Shuiba.
 • Ha munkáról van szó, akkor fedezd fel egy olyan aspekusát, amelyről tudod, hogy a fejlődésedet szolgálja. Ez által egy kicsit más színbe kerül a munkafolyamat, és legalább látod a fényt, hogy ha fáradtságosan is, de épülsz, és lehet nemsokára munkhelyet is válthatsz.
 • Hobbi esetében egyértelmű, hogy újat kellene keresned, ami inkább feltölt, hiszen ugyebár ez arra való.

De bárhogy dönts is, azért lásd be, hogy olyan dolgokkal/személyekkel/hobbival/munkával érdemes magad körbevenni, vagyis az életteredet, amik a jobbik énedet hozzák ki belőled. Mert megérdemled! (a L’oreál után szabadon.)

Olyan dolgokkal érdemes körbevenni magad, amik a jobbik énedet hozzák ki belőled.

És ahogy ígértem, a saját sztori:

Volt egy gyermekkori barátnőm, aki kédőbb már inkább csak udvariasságból csevegő ismerős lett. Pár éve váltott át a helyzet a baráti viszonyból. Részemről. Mindig sokat lógtunk együtt, beszélgettünk, buliztunk, rohant az idő a társaságában. De pár éve elkezdtem másként figyelni a beszélgetéseink tartalmára, vagyis annak egy eddig nem tudatosodott aspektusára, ami valószínűleg mindig is adott volt, csak közben én megváltoztam. Szóval a beszélgetéseink 90%-a abból állt, hogy valami negatív dolgot tárgyaltunk meg, vagy valaminek negatív kicsengést adtunk. És itt nem kell nagy dologra gondolni. Pl.: A “Mi újság?” kérdésre adott válasz az ő részéről általában egy sóhajból és utána valami érdektelen sztorin való sajnálkozásból, károgásból, kritizálásából állt.

Persze, vannak kibeszélős helyzetek, ezzel nincs is gond, amikor az ember lányának jól esik nyafogni, károgni és panaszkodni kicsit. De itt az arányokon van a hangsúly, és nálunk azok eltolódtak. Lényegében bármiről volt szó, a téma mindig tartalmazott valami negatív felhangot. Egy idő után már elkezdett zavarni és egyre jobban figyeltem ezekre a jellemzőkre. Igyekeztem témát/kérdést/hozzáállást/perspektívát váltani a beszélgetés folyamán, ő nem vette a fel fonalat… vagyis felvette, de a saját, jól bevált módján.

Elgondolkodtatott. Az egész barátságunk ezen alapult?!

Nem tudtam felidézni olyan helyzetet/beszélgetést, amit nem ez a pesszimista hozzáállás határozott volna meg. Ez volt a mi összekötő kapcsunk. Volt. Aztán egyre ritkultak a találkozások, beszélgetések, és kikerültünk egymás életéből. 15 év után. De nem is igazán hiányzik. Úgy gondolom, rendjén van, hogy így történt, hiszen máshogy gondolkodunk, máshogy szemléljük a világot, másképp éljük az életüket, más eszmék fontosak számunkra, nem illünk tovább egymás életébe, felfogásába. Ha összefutunk, vagy nagyon ritkán beszélünk, udvariaskodunk és csevegünk egy kicsit az időjárásról, ami számára mostanában elég hideg és szeles, számomra pedig olvasásra csábító. Így van ez és jól van ez így…kell a hely az ő és az én életemben is egy másik fonálnak.

Neked van ilyen ismerősöd, mint akit a sztoriban említettem?

Ha hezitálsz a válasszal, idézd fel a beszélgetéseitek nagy részét és gondold át, hogy a panaszkodáson, vagy kritikán kívül van-e más témátok? Legalább az együtt töltött idő 60%-ban, vagyis több, mint felében. Ha nincs, akkor talán érdemes neked is elgondolkodni a kapcsolatotokat tartó pilléreken, mert ez egy energiavámpír helyzet lehet, ami sokat kivehet belőled, ahelyett, hogy építene.

Azokra a kapcsolatokra érdemes fókuszálni elsősorban, amelyek konstruktívak, előre visznek, hozzád raknak és nem elvesznek. Amelyekben töltődsz. Amelyekből mentálisan mindenki profitál!

Kíváncsi vagyok, mit gondolsz!


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAILFACEBOOKINSTAGRAM.

Ezeket olvastad már?