Éld át a flow-állapotot!

Szerző: Szlafkai Éva
Éld át a FLOW-t! | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

A flow koncepciója rávilágít, hogy az emberek nem attól boldogok, AMIT csinálnak, hanem attól, AHOGYAN csinálják.

A napokban olvastam egy érdekes kutatást, amely a világon elsőként térképezte fel az emberi boldogságot.  A boldogságtorta szerint az emberek boldogságszintje közötti különbségek feléért a gének, 10%-ért a a körülmények és 40%-ért az felel, hogy saját magunk mit teszünk érte!

A boldogságunk nagy részben rajtunk múlik, vagyis mi dönthetünk, hogy hogyan érezzük magunkat egy-egy szituációban. És ez hivatalos adat. Jujj. Akkor, ha akarom, szándékosan jól is érezhetem magam?  Bizony, például ezzel a jelenséggel:

A flow átélése belső töltetet ad

Mivel 40%-kal növelheti, vagy csökkentheti a boldogság szintjét az, hogy mit teszünk, hogyan gondolkodunk a világról, és mindarról, ami velünk történik, nem árt bespájzolni az ezt elősegítő tettekből.

Ilyen a FLOW élménnyel kísért aktivitás. (Az áramlatélményt elsőként Csíkszentmihályi Mihály írta és fogalmazta meg az 1970-es években.)

A flow koncepciója rávilágít, hogy az emberek nem attól boldogok, AMIT csinálnak, hanem attól, AHOGYAN csinálják. A flow az út, nem a célba érés öröme. Az áramlatélményt a legintenzívebben akkor élhetjük át, ha a korábban sikerrel megoldott feladatainknál nagyobb kihívást tudunk teljesíteni.

Sokféle áramlatot okozó tevékenység létezik, amit megéri csak a cselekvés végzésért csinálnunk, hiszen nem (csak) az eredmény, hanem a cselekvés közben tapasztalt öröm, áradó (élet)energia tapasztalása a lényeg. Hihetetlen, de közben nem érzel fáradtságot. A tökéletes állapot. Tök egyben van minden. BOLDOGSÁG-HARMÓNIA-ENERGIA triumvirátusa.

A flow összefügg a tudatos életvitellel is. Hiszen amikor olyan tevékenységet végzel, ami mentálisan és fizikálisan is feltölt (hobbi, tanulás, sport, munka, meditációs, társas tevékenységek… és persze a szex is), akkor nagyobb az esélye egy olyan életvitelnek, amely boldogságot eredményez.

 Hogyan élhetsz át FLOW-élményt?

  • Végezd szenvedéllyel a munkádat, és észre sem veszed majd, hogy „dolgozol”! Pipa 
  • Merülj el a hobbidban! Pipa
  • Fuss le több kilométert, mint tegnap és dupla öröm, ha ezt egy napsütéses tavaszi napon végzed…de hóban-fagyban is jön az érzés. Ha gyakran futsz, biztosan tapasztaltad.
    Pipa. Olyannyira, hogy az én első, ilyen futásban szerzett flow élményem nagyon jó volt. Az érzés, mikor már annyit futottál, hogy magad sem érted, miért nem esel össze és mégis visz a lábad a korábbinál kiszemelt célon túl is, úgy érzed, hogy tiéd a világ, mindenre képes vagy. De ez nekem csak a természetben jött be, futópadon nem áramoltam.
  • Meditálj rendszeresen! Ebben még kezdő és ráadásul nem folyamatosan gyakorló vagyok…szóval max negyedpipa. 
  • Olvass egy jó könyvet! Pipa
  • Feledkezz meg az időről (és a józan eszedről is) a barátaiddal! Pipa

… mi van még? Bármi, amit magáért a cselekvésből származó élményért végzel!  Van olyan egyáltalán, aki még nem élt át Flow élményt?!

Válassz a képességeidnek megfelelő célt!

Ami még fontos, hogy olyan célokat tűzz ki, amelyeket el is tudsz érni! Ez által növeled az elégedettség érzését és majd egy tudatosabb életvitelen keresztül gyakrabban lehet flowban is részed. A boldogtalanság, a munkabeli sikertelenség, a felnőttkori rossz tanulmányi eredmények, frusztráló hobbi (van ilyen?!), kínszenvedős sportaktivitás stb. arra a tévedésünkre vezethető vissza, hogy nem jól lőttük be a céljainkat.

És már megint ide lyukadunk vissza. Legyen fogalmad a céljaidról...ráadásul nem is akármilyen. Ha már nekiveselkedtél céllistát írni, figyelj oda, hogy nagyrészt ÉSSZERŰEN MEGVALÓSÍTHATÓ célokat tűzz ki magad elé!

…a kevésbé ésszerűtleneket a bakancslistádra vezesd fel, úgy mint Brad Pitt, világkörüli út, világbéke, világsztár, világbármi, szuperhős, éppen elég gönc a ruhásszekrényben, éppenelegetettélneegyélmégmegegysütit inger, Carrie Bradshaw-s gardrób…

Te hol keresed és találod meg a saját FLOW-dat?

A boldogságtortás kutatást (és néhány hozzá kapcsolódó következtetést) a HVG Pszichológia Magazinban megjelent egyik cikkben olvastam, amelyet Oláh Attila írt, aki az ELTE PPK Személyiség-és Egészségpszichológiai Tanszék és Pozitív Pszichológiai Laboratórium vezetője.

Kövesd a Szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?