Hat motívumos pszicho rajzteszt

Szerző: Szlafkai Éva
Pszicho rajzteszt | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Most nem képzelegned kell, mint a pszichofabula esetében, hanem rajzolni, de nyugi, nem kell Picassonak lenned.

Tollat és A/4-es lapot elő és let’s draw!

„Fa-ház-kerítés-út-nap-kígyó” teszt

Dr. Taraczközi István orvos-természetgyógyász egy hatmotívumos (fa-ház-kerítés-út-nap-kígyó) rajztesztet fejlesztett ki, melyet tizennégy éve alkalmaznak különféle területeken. Ez a teszt alapvetően a testi és lelki problémák diagnosztizálására alkalmas, tehát elsősorban a gyógyítás szolgálatában áll. 

A rajzteszt nagyon összetett, a pontos elemzéshez sok szempontot kell figyelembe venni, és ez komoly szakértelmet igényel, ezért aki rajzol vagy rajzoltat, semmiképp se vonjon le messzemenő következtetéseket az alkotásából. A teszt és az értékelés jelen állapotában inkább csupán a szórakozást vagy éppen az elgondolkodást hivatott szolgálni.

Mi a teendőd?

Fogj egy A/4-es lapot és egy tollat/ceruzát és teremts magad körül egy kis nyugit.

A lapod bal szélére egymás alá írd fel ezeket a szavakat:

  • fa
  • ház
  • kerítés
  • út
  • nap
  • ház
  • kígyó

És most kezdj hozzá a rajzoláshoz. Olyan rajzot kell készítened, amelyen mind a hat felsorolt motívum szerepel. Ha készen vagy, csak utána olvasd el az elemzést!  Jó szórakozást! 😉


A rajzteszt elemzése

1.) Hol helyezkednek el a motívumok a papíron?

Ha odarajzoltad a motívumokat a szavak mellé, ahová felírtad őket, végrehajtó típusú vagy, és precíz. Igazán nem mondhatja rád a főnököd, hogy önállósodsz és kilógsz a csapatból. Ugyanakkor még véletlenül se menj el reklámügynökséghez dolgozni!
Ha nem is közvetlenül a felsorolás mellé, de annak sorrendjében, függőlegesen rajzoltad le az elemeket a papírra, akkor racionális gondolkodású, logikus ember vagy. Például remek mérnök lehetnél.
Ha a felsorolás sorrendjéhez ragaszkodva, az elemeket egy vízszintesen, egymás mellé rajzoltad, szintén racionálisan gondolkozol, a tudósok általában így rajzolják.
Ha úgy rajzoltad a motívumokat, hogy azok egységet alkossanak, vagyis kép lett belőlük, akkor képes vagy döntéseket hozni, és alternatívákat felállítani. Jó vezető, kreatív, magasabb szintű, szintetikus gondolkodásra képes ember vagy.

2.) Milyen napot rajzoltál?

A nap az optimizmus szimbóluma.

Ha szép nagy, és központi helyen van a képen, azt jelenti, hogy tele vagy energiával, hiszen a nap a legfőbb energiaforrásunk. Ha a napod elbújik a lap sarkában, vagy a ház mögé, jelentheti, hogy nincs benned elég lendület, fáradékony vagy. De azt is sugallhatja, hogy mostanában kevésbé látod derűsen a világot. Találj magadnak egy kis örömforrást, amiből feltöltődhetsz! Például tölts több időt a szeretteid körében.
Ha a napnak szeme, szája van, barátságos, mosolygós, sugarai lágyak, hullámzóak, és nem pedig szúrósak, akkor optimista ember vagy.
Ha a napnak nincs arca, akkor racionális, az érzelmektől kevésbé vezérelt személyiség vagy.
A drogosok, alkoholisták, vagy súlyosan szorongók ijesztő, félelmetes arcot rajzolnak a napnak, vagy sokszor félkész, befejezetlen napot rajzolnak.
Aki a nap korongját megerősíti, vagy sugaraival átszúrja a korongot, hajlamos az erős fejfájásra.

3.) Milyen kerítést rajzoltál?

A kerítés a mozgásteredet jelöli.

Ha túlságosan körbefogja a házat, ami viszont az egódat jelképezi, azt jelenti, hogy úgy érzed, nincs elég mozgástered, lehetőséged. Ha magas a kerítés, zárkózottságra utal. Ha alig van, vagy jól át lehet látni rajta, nyitott, közösségbeli ember vagy. A kerítésről testi szempontból a gerincoszlop betegségére lehet következtetni.
Ha egyáltalán nincs is kerítésed, vagy csak éppen hogy, ha nem keríti körbe a házat, ha van kapuja, akkor nyitott ember vagy.
Ha a rajzodon túl nagy a kerítés, és teljesen körbeéri a házat, zárkózott vagy. Ha még kaput is elfelejtettél rajzolni, gondolkodj el, mi lehet az oka, hogy ennyire távol tartod magadtól az embereket.
Ha a kerítést megerősítetted több vonallal, vagy lécei hegyesek és szúrósak, valószínűleg gerincproblémákkal küzdesz.

4.) Milyen fát rajzoltál?

A fa az érzelmi életedet jelképezi és testi szempontból a tüdő állapotát mutatja. 

Ha a fa hangsúlyos a többi elemhez képest, például nagyobb, mint a ház, akkor alapvetően emocionális beállítottságú vagy, döntéseidet inkább érzelmi alapon hozod meg.
Ha két fát rajzolsz, arra utalhat, hogy a párod mellett máshoz is kötődsz érzelmileg, vagy jelentheti azt is, hogy érzelmileg két ember fontos a számodra az életedben. A csalfaságról árulkodik, ha az egyik fa a kerítésen belül, közvetlenül a ház mellett áll, a másik pedig a kerítésen kívül.
Ha fészket, madarakat is rajzoltál a fádra, szeretnél anya lenni, vagy ha már az vagy, minden érzelmedet a gyermekeidre irányítod.

5.) Milyen házat rajzoltál?

A ház az egót, a tudatot jelképezi. A ház nagysága, formája, az ajtók-ablakok mérete, a többi elemhez mért helyzete az egyén külvilághoz való viszonyára utal, vagyis arra, miként látod magad a többiekhez képest. Az egész szomatikus test megfelelője.

Ha a házad csak síkbeli, és nem a térben helyezkedik el, jobbnak szeretnél látszani, mint amilyen valójában vagy. Elégedetlen vagy a valósággal.
Ha a házad óriási, az egód is olyan, kicsit sokat képzelsz magadról.
Ha a házad aránytalanul kicsi, súlyos önbizalom hiánnyal küzdesz.
Ha a házadon kémény van, és füstölög, akkor a te otthonodban szeretet van.
Ha a házadon nincsenek ablakok, nem akarsz tudomást venni a külvilágról.
Ha a házadon nincsen ajtó, senkit nem engedsz közel magadhoz.
Akinek bármilyen gondja van a szemével, az gyakran satírozott vonallal rajzolja a ház ablakait.

5.) Milyen utat rajzoltál?

Az út az életutadat szimbolizálja. Szervek szempontjából az erek, a gyomor és a bélrendszer betegségeire utalhat.

Ha határozott és egyenes utat rajzoltál, kialakult elképzelésed van jövőbeni céljaidról, feladataidról, szerepedről.
Ha útelágazást rajzoltál, tanácstalan vagy, és már-már kilátástalannak látod a helyzeted.
Ha az út elkerüli a házat, nem látsz a magad számára utat.
Ha kanyargós és hullámzó utat rajzoltál, már meglévő, vagy kialakulóban levő szív- és érrendszeri megbetegedéstől kell tartanod.

6.) Milyen kígyót rajzoltál?

A kígyó részben a hitélet szimbóluma, de nem csak a vallásra utal, hanem az emberekbe, életbe, önmagunkba vetett hitünkre is. Másrészről pedig fallikus szimbólum, vagyis szexuális jelkép. Testi szempontból a kismedencei szervek betegségének mutatója.

Ha a kígyód tekeredő, normális méretű, az az egészséges libidó jele. Minél központibb helyre rajzoltad, annál fontosabbnak tartod a szexet.
Ha a kígyó a többi motívumtól távol van, szinte nem is része a képnek, akkor szexualitásodat valamilyen értelemben, testileg vagy lelkileg elutasítod.
Ha a kígyó teste meg van törve, vagy kacskaringós díszítés van rajta, kismedencei szervi problémáid vannak.

A Te rajzod milyen lett?

Íme az én félperces rajzom, amit ígértem. (2016-os cikk és rajz)

Nem akarod elveszteni a kreativitásodat? Fejleszd! Csatlakozz az Szikra magazinblog kreatív FB csoporthoz, ahol játékos feladatok várnak rád, a Szikra podcastban pedig kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések. Ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy személyre szabott segítség kell komplex projektek, kreatív problémamegoldás vagy énmárka építés témában, jelentkezz be egyéni konzultációra.

Ezeket olvastad már?