Min is törjük a fejünket? – hatékony időtöltés

Szerző: Szokoli Bernadett
Hatékony időtöltés | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Vajon hatékony vagyok, amikor éjjel arra ébredek, hogy mit nem csináltam meg? Veled már előfordult? Velem gyakran, és ilyenkor próbálom a fejemben rendszerezni a feladatokat. Próbálok azon agyalni, hogy mit mikor tudok megcsinálni, az egyes aktivitásokhoz mennyi idő kell és lényegében a célom, hogy addig eljussak, hogy megnyugtassam magam: bele fog férni az időbe, hatékony leszek.

A hatékony ördögi kör

Aztán kételyekkel a fejemben próbálok visszaaludni, de ekkor már teljesen feszült vagyok, így arra kell koncentrálnom, hogy higgadjak le… és majdnemhogy kezdem elölről a teljes gondolatkört.

Azért vagyok feszült, mert sok a dolgom  → fogalmam sincs hogy oldom meg  → éjjel felriadok, agyalok a következő napi időbeosztásomon → nagyjából megnyugtatom magam, hogy valahogy megoldom → nem tudok visszaaludni, mert azért kételyeim vannak a megoldással kapcsolatban→ és tényleg feszült vagyok. (Reggel meg fáradt és kialvatlan.)

Mit csináltam a fent vázolt időintervallumban? SEMMIT! Nem oldottam meg egyetlen feladatot sem, illetve az alvásra szánt időt sem használtam fel hatékonyan.

Vajon miért?

Az egyik ok az, hogy leggyakrabban az foglalkoztat bennünket, amit meg szeretnénk változtatni. Az esetek többségében azonban nem tudjuk pontosan, hogy mit szeretnénk elérni, egyáltalán nem döntjük el, hogy mi szükséges a kívánt eredmény eléréséhez ráadásul nem is készítünk emlékeztetőt arról, hogy ezt bizony el szeretnénk érni.

Agyunk pedig úgy működik, hogy amíg nem tesszük meg azt a lépést, ami közelebb visz a célhoz, addig folyton emlékeztet bennünket. Ez pedig nyomaszt, ami bizony stresszt kelt. Ebből fakadóan bátran kimondhatjuk:

Idő- és energiapocsékolás olyan dolgokon gondolkodni, amelynek érdekében még nem tettünk érdemi lépéseket.

Tehát ha igazán hatékony megoldást szeretnénk, akkor nem egy hatalmas problémán kell agyalnunk, hanem a problémát apró részletekre, jól megfogalmazható cselekvési egységekre kell bontanunk. Amikor pedig nem a problémán, hanem azon gondolkodunk, hogy hogyan bontsuk részekre, akkor már elindultunk egy megoldási úton.

„Az utat már félig megtettük, ha a tennivalóinknak már nekiláttunk.” Görög közmondás

Tipp a hatékony problémamegoldásra

Írjuk fel, hogy mi az, ami leginkább foglalkoztat. Nézzük meg, hogy hogyan lehet ezt megoldani. Listázzuk ki, hogy a megoldáshoz milyen tényleges gyakorlati lépések vezetnek. A gyakorlati lépéshez rendeljünk időt. Az időpontokat vigyük be egy naptárba, hogy jusson eszünkbe, mikor kell az egyes lépéseket megvalósítani.

Pl: közeledik a férjem szülinapja, valamivel meg kellene lepni. Mit találjak ki? Mikor vegyem meg? Hogy lesz ebből klassz ajándék? Hogyan leszek hatékony? Segítsééég!!!

  1. Listát írok férjem hobbijairól
  2. Ellenőrzöm, hogy ehhez mindene megvan-e.
  3. Kilistázom, hogy mi hiányzik
  4. Utánajárok pl. interneten, hogy mit hol lehet beszerezni
  5. Árat is rendelek az ötletek mellé
  6. Az ár és a beszerezhetőség függvényében döntök
  7. Megveszem
  8. Becsomagolom.
  9. Átadom.

HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Szirkaforrás: David Allen: Hatékonyságnövelés stresszmentesen (2015.)
Leadfotó: Carli Jean

Ezeket olvastad már?