Majd hétfőtől, avagy a “halogató hétfőlista” átka

Szerző: Szlafkai Éva
A halogató hétfőlista átka | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

“Majd hétfőtől elkezdem!” Ismerős ez a mondat? Biztosan Te is ismersz valakit a környezeted környezetéből, aki szokta használni ezt a kifejezést. Ez a fajta hétfő egy titokzatos, távoli jövőben van, ahol az összes tervünk biztonságban és beidőzítve várakozik… általában a következő hétfőig. És a kis “hétfőlistád” egyre csak gyarapszik.

De vajon mikor tudsz kipipálni egy rubrikát a listádról? Mit tehetsz a halogatás ellen?

Az örök hétfő dilemmája, avagy minden hétfőn kezdődik

Amikor van egy nagyon jó ötlet, egy ígéretes helyzet, egy reménybeli vízió, egy előrevivő szándék, akkor ezeket a terveket szeretnénk biztonságban tudni és kellő rákészülési időt adni magunknak, hogy megfelelően tudjunk hozzáfogni. Hogy kellően megérjünk rá. Időt adni magunknak, hogy valóban akarjuk-e….vagy csak egy fellángolás volt.

… fellángolás egy jobb/egészségesebb/teljesebb/tudatosabb/szeretnivalóbb/ önmagunkba való befektetésbe vetett hitbe.

Ilyesmire tervekre gondolok, amibe ugyebár nem lehet azonnal belefogni, amikor a villanykörte megjelenik a fej felett:

 • Majd hétfőtől elkezdem a fogyókúrát…
 • Majd hétfőtől minden nap tanulok egy kicsit…
 • Majd hétfőtől elkezdek edzeni…
 • Majd hétfőtől többet törődök magammal…
 • Majd hétfőtől elkezdek egy jobb munkát keresni…
 • Majd hétfőtől már többet játszom a gyerekkel…
 • Majd hétfőtől jobban odafigyelek a páromra…
 • Majd hétfőtől belekezdek ebbe a nagy projektbe…
 • Majd hétfőtől már nem eszem annyi édességet…
 • Majd hétfőtől elgondolkodom rajta, hogy…
 • Majd hétfőtől pipálok a hétfőlistám chechpontjaiból…

De várjunk csak, tényleg meg kell várni a hétfőt?

Biztosan meg kell várni, hogy vajon kialszik-e az az inspiratív parázs, ami felélesztett bennem egy fejlődési vágyat? De lehet, hogy rosszul teszem fel a kérdést. Mert lehet nem is azzal van a probléma, hogy tologatod magad előtt azt a bizonyos feladatot, hanem hogy egyáltalán megfelelő feladatot tologatsz-e?

Egészen biztos, hogy fontos számodra az a dolog, ami a hétfő listádon várakozik?

Érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy “Vajon a megfelelő célokat tűztem ki magam elé?” Lehet itt van a kutya elásva, hogy nem a megfelelő cél lett megfogalmazva. Nem jó felé tartasz. Seneca is megmondta: “Egyetlen hajónak sem kedvez a széljárás, ha nem tudja melyik kikötőbe tart.”

A hétfőlista átka = a nem megvalósulás

Valljuk be, hogy amit hétfőre tolunk, azt vagy nem akarjuk eléggé, vagy valóban nem tudjuk azonnal kivitelezni. Ha nem akarjuk eléggé, akkor felesleges egy későbbi időpontra halasztani, hogy talán majd akkor akarni fogjuk. A fenét fogjuk. Legyünk őszinték. Ha meg valóban nem tudjuk azonnal beiktatni, akkor egy pontos dátumhoz kössük, ne a bermudaháromszögi-hétfőhöz. 🙂

5 egyszerű megoldás a hétfőlista átkának elkerülésére

 1. Ha valamit végre szeretnél hajtani, akkor kösd fix dátumhoz, ne a tipikus, úgyisarrébbtolomhanemakarommegoldani hétfőhöz. Lásd el egy időzítéssel! Pontossal. Írd be a naplódba, okostelódba, füzetedbe, naptáradba, akaszd ki a faliújságodra! Ez a pontos dátum egyben determinál, másrészt elkötelez. Nagyobb valószínűséggel fogod végrehajtani.
 2. Ha már kétszer átraktad az adott hétfői teendődet egy másik hétfőre, akkor húzd ki a listádról, mert jelenleg most nem olyan fontos az a dolog az életedben. Majd máskor előveszed. Most hagyd a piccccs@ba!
 3. Ha túl nagy szervezést igényel a feladatod, hogy nem tudod most elkezdeni, akkor nem hétfőre kellene tenned, hanem vagy egy konkrét időpontra, vagy több lépcsőre bontsd le és úgy valósítsd meg. Az egyik pontját azonnal kezd el, a többit pedig oszd szét etapokra, amelyeket könnyebben megvalósíthatsz.
 4. Kérdezz meg egy távoli ismerőst, vagy ismeretlent az ötleted megvalósíthatóságáról, vagy milyenségéről? Lehet, hogy olyan megvilágításból fogja láttatni veled a feladatot, ami segíthet eldönteni, hogy valóban szükséged van-e az adott feladat elvégzésére? Ha mást nem, segíthet priorizálni.
 5. Oszd meg minél több emberrel, hogy készülsz azt a bizonyos feladatot végrehajtani! Így lesznek tanúk és csak azért sem fogod halogatni. Szóval vonj be másokat is. Akár még szerepet is adhatsz nekik, így tuti nem akarod majd őket cserben hagyni azzal, hogy te kihúzod magad a teendő alól.

Bermudaháromszög?!

A hétfő ígérete egy bermudaháromszögi dolog. Ha nem akarod nyomát veszteni a feladatodnak, akkor megfontoltan bánj vele, ne írd csak úgy fel a hétfőlistára. Ha valami olyan fontos, hogy végre akarod hajtani, akkor annak kezdj hozzá azonnal, legalább valamelyik elemének, hogy lásd már folyamatba lendülni a dolgokat. Hiszen cselekvés nélkül minden csak terv marad.

Cselekvés nélkül minden csak terv marad.

Ha pedig nem olyan fontos, akkor vagy ne is kezdj neki, vagy állíts fel a feladatok között egy fontossági sorrendet, és a szerint csoportosíts. A hétfő egy kicsit délibáb, inkább hagyd meg a sivatagnak. 🙂


HA TE IS A DOBOZON KÍVÜL SZEMLÉLED A VILÁGOT, CSATLAKOZZ A FACEBOOK OLDALHOZ VAGY IRATKOZZ FEL AZ ÖTLETSZIKRÁKRA!

Ezeket olvastad már?