Hulladékból érték? Termelj költségből bevételt!

Szerző: Szlafkai Éva
Hulladékból érték | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Kiadásból bevételt, vagyis a vállalati hulladéknak tekintett termékekből hasznot lehet hajtani. Bizony ám! A darabos ananászkonzervet később dobták piacra, mint a karimásat. Hogy miért? Mert az előbbit az utóbbi hulladékának tartották sokáig.

Aztán szemléletet váltottak és rájöttek valamire…

Hogyan lesz hulladékból érték?

Hiába tűnik úgy, nem az ananászgyártás rejtelme izgat, hanem  mert ez egy egyszerű, ám igen jól szemléltető példája lesz annak, hogy merjünk másként tekinteni az eddig bevált processzekre. Nem biztos, hogy az a legjobb út, ami eddig bevált. Persze nem kell kiforgatni a világot a négy sarkából, de érdemes átértelmezni, megvizsgálni a körülöttünk lévő dolgokat: Vajon tartogatnak más lehetőséget is, mint amit eddig állítottam (vagy sejtettem) róluk?

Nem biztos, hogy az a legjobb út, ami eddig bevált.

Tudod, hogy készült az ananászkonzerv?

Az ananászokat egységes és tökéletesen egyforma kerek darabokra vágták fel, és ami közben lehullott, kidobták. Aztán egyszer valaki újragondolta ezt a folyamatot, hogy nem ártana hasznosítani a lehulló darabokat is. Így született meg az ananászdarabos konzerv, ami nagyobb siker lett az elődjénél. Utólag már furcsa belegondolni, hogy miért is tartották addig a pillanatig értéktelennek a leeső darabokat.

A világ tele van értékes értéktelen holmikkal. Amit eddig talán értéktelen szemétnek gondoltál, lehet, hogy kecsegtető üzleti lehetőség.

Játssz el a gondolattal, hogy a Te cégednél, vagy a Te munkádban (életteredben) mik azok a termékek, amiket jelenleg hulladéknak tekintesz, és vajon hogyan tudnád hasznosítani? Még inkább üzleti nyelvre is fordítva: hogyan tudnál az eddigi költségből, kiadásból profitot termelni?

Ha elgondolkodtatott a cikk, oszd meg másokkal is!


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM

Ezeket olvastad már?