Erre az 5 dologra vágyik valójában, aki kreatív életet akar élni

Szerző: Szlafkai Éva

Ha kreativitás, mindenkinek eszébe jut valami: alkotás, életmód, festés, szerelemprojekt, ötletek stb. Viszont, ha a kreatív életről van szó, megmozdulnak a mélyben lévő érzések, a mozgatórugók, hogy valójában mire is vágyunk, amikor azt mondjuk, hogy kreatív életre vágyunk. Igaz, mindenki másként fogalmaz, ám öt nagy terület jól körvonalazódik. Te melyikre vágysz leginkább az öt közül?

Továbbra is bármikor kitölthető az Élj kreatívan! kérdőív. A már beérkezett rengeteg válaszból elég jól körvonalazódnak a mélyben gyökerező érzelmek, mozgatórugók. Az alábbi cikkben a százalékok megoszlása azért ilyen arányú, mert az adott feladatban több válasz is bejelölhető volt, és ezek lettek a leggyakrabban kiválasztottak. Az idézetek is a kérdőívben feltett, ide passzoló kérdésekre adott válaszok.

Lássuk, mit gondoltok a kreatív élet mozgatórugóiról, mire vágytok ti, szikraolvasók, illetve mire vágyunk mindnyájan.

1. Önmegvalósításra 41%

Legtöbben arra vágyunk, hogy örömünket leljük abban, amit csinálunk, hogy ki tudjuk fejezni magunkat a ránk leginkább jellemző, önazonos módon. Arra vágyunk, hogy kamatoztatni tudjuk a tehetségünket, megvalósítsuk a céljainkat, kihozzuk magunkból a legjobbat, értelmet találjunk a munkánkban és folyamatosan fejlődhessünk. Felszínre akarjuk hozni a rejtett képességeinket.

Az önmegvalósítás alatt azt értem, hogy azzal foglalkozok többnyire amit szeretek, élvezem a munkát, kihívások vannak a mindennapjaimban és megélem a fejlődést, haladást, azt hogy van értelme annak, amit csinálok.

Az önmegvalósításban nagy szerepe van a sikerélménynek, vagyis egyfajta visszajelzésnek, ami igazolja, jó úton haladunk. Persze a siker mindenkinek mást jelent, nyugodtan helyettesítsd be, hogy számodra mi jelenti a sikerélményt: dicséret, követők, elégedettség, célok elérése stb.

önmegvalósítás

Kihozom magból a legjobbat, a képességeimet arra használom, hogy sikerélményem legyen a munkában és nagy szabadság, valamint aktivitás a szabadidőben.

Önmagunk megismerése, elfogadása és felvállalása fontos része az önmegvalósítás útjának.

Az önmegvalósítás számomra azt jelenti, hogy nem félek megismerni önmagamat, megszeretni önmagamat és másoknak is segíteni felfedezni a maguk és a világ csodáit.

Az önmegvalósítás nem csupán öncélú folyamat, hanem az a fajta inspiratív energia, ami ilyen ihletett állapotban körülvesz bennünket, hatással van másokra is.

2. Hatással lenni másokra 36%

Arra vágyunk, hogy adjunk egy szeletet magunkból, nyomot hagyjunk magunk után. Szeretnénk pozitív hatással lenni másokra, értéket teremteni a világ számára. Azt szeretnénk érezni, hogy a munkánk hasznos és fontos mások számára is, hogy inspirál másokat, utat mutat, fejleszt, ad, emel, előre visz.

hatással lenni másokra

Szabadon felszínre tud jutni az a tehetség, ami bennem van, és ebből mások is tudnak profitálni.

Jó érzés, amikor az a produktum, amit mi magunk fontosnak vélünk, aminek az elkészítésébe, megalkotásába, kitalálásába sok időt, energiát tettünk és élveztük is a folyamatot, mások számára is értéket jelentene.

A képességeimet arra használom, hogy valami értékeset hozzak létre vagy tegyek. S ezeknek a képességeknek a használata már önmagában is jutalomérzést ad.

Nemcsak a végeredmény tud jutalomérzést adni, hanem maga a folyamat is, hiszen áramlásban, flowban vagyunk, és a kreatív élet során folyamatosan megújulunk. Izgalmas egyensúly, hogy miközben önazonosnak szeretnénk érezni a tevékenységet, közben másokra is hatással akarunk lenni. Inspirálódni és inspirálni vágyunk, miközben valamit létrehozunk, megalkotunk.

3. Alkotni 34%

Szeretnénk megtalálni azt a forrást, amelyből táplálkozhatunk, amely ellát alkotóerővel, alkotóvággyal. Valósággá akarjuk formálni a képzeletünkben létrejövő dolgokat, legyen szó festményről, versről, cikkről, képletről, könyvről, grafikáról, ötletről, bármilyen fizikai vagy szellemi termékről. Önfeledten, mások véleményétől függetlenül akarunk alkotni, amikor nem köt gúsba mások elvárása vagy véleménye.

Azzal foglalkozom, amivel szeretnék: amiben jó vagyok, és amik tükrözik az általam fontosnak vélt értékeket és létrehozok valami maradandót.

Ám nemcsak maradandót szeretnénk alkotni, hanem olyat, amiben benne van a személyiségünk.

alkotni

Az, amit alkotok, engem képvisel, magamat látom benne és úgy érzem beletetten az energiám valamibe.

Azzal akarunk foglalkozni, ami igazán felpezsdít és kihívások elé állít bennünket, ami zsizseg, ami felvillanyoz. Nem beszabályozott, de másokkal könnyen összeegyeztethető alkotó munkát végeznénk, amely során meglátunk összefüggéseket sokszor teljesen különböző dolgok vagy életterületek között. Nemcsak ötleteket szeretnénk, hanem azokat valóra is váltani, intuícióktól telve szeretnénk formába önteni a gondolatainkat.

Nem követek sémákat, hanem egyfajta mindenre nyitott, kíváncsisággal áramlok a tevékenységek között, és ha lehetőségem van rá alkotok.

Bátran, magabiztosan, szabadon szeretnénk megmutatni azt az alkotóerőt, ami bennünk van.

4. Szabadságra 33%

A saját utunkat akarjuk járni a saját szabályaink szerint. Mi akarjuk meghatározni az utunk korlátait, pihenőhelyeit, állomásait, céljait, útjelzőit. Azt szeretnénk, ha bátran választhatnánk és nem állná utunkat sem a megvalósítás lustasága, sem a kishitűség vészjósló hangja. Fel akarjuk oldani a blokkokat, átkeretezni a korlátozó hiedelmeket, és szabadon elmerülni a flowban.

Követem az álmaimat és mások véleményétől függetlenül, szabadon hozom meg a számomra fontos döntéseket. Van lehetőségem szabadon végezni azt a feladatot, amit kitűztem magam elé.

Vágyunk arra a fajta szabadságra, amikor anélkül teszünk meg valamit, hogy nem tartunk attól, mások mit fognak szólni, mi lesz a véleményük, esetleg kritikájuk.

Megvalósíthatom a saját ötleteimet és ebben nem korlátozom saját magam és mások sem korlátoznak. Ez szabadságot is jelent.

szabadság

Szabadságot jelent számunkra az, ha úgy érezzük, nem vagyunk túl szűk keretek közé szorítva, szabadon dolgozhatunk, és próbálkozhatunk olyasmivel is, amiben sok a hibalehetőség, ahol nem feltétlenül garantált a siker.

Szabadon kiteljesedhetek abban, amit szeretek csinálni. Véghez tudom vinni az ötleteimet, abból emberileg és szakmailag is profitálok, miközben húzok magammal másokat is.

Amikor szabadnak érezzük magunkat, akkor elhisszük, hogy a mi felelősségünk az életünk, és bármikor megváltoztathatjuk az irányt olyanra, ami nekünk tetszik, ami a saját utunkra vezet.

5. Egyedinek lenni 31%

Le akarunk térni a kijelölt útról, el akarunk térni a megszokott, sablonos megoldásoktól, fel akarjuk tárni és fejleszteni akarjuk a bennünk lévő képességeket, rejtett tehetséget. Ki akarjuk aknázni a kreatív potenciálunkat úgy, ahogyan csak mi tudjuk. Érdekesnek, értékesnek, különlegesenek és egyedinek akarjuk érezni magunkat. Nemcsak másolni akarunk, hanem valami új és jó ötletet kigondolni, majd létrehozni. Ahogy csak mi tudjuk. Egyedien, önazonosan.

Olyat alkossak, ami egyedi és csak rám jellemző stílus, mások a létrehozott alkotásaim alapján még ha nem is tudják, hogy ki készítette, egyértelműen be tudják azonosítani, hogy én készítettem.

Mindannyian egyediek vagyunk, miközben összetartozunk, éppen ezért szeretnénk megtalálni a saját hangunkat, különleges adottságunkat, ami csak ránk jellemző. Elvárásoktól mentesen szeretnénk rátalálni arra, akik valójában vagyunk, vagy szeretnénk lenni.

egyedi

Azt az utat járom, amit én képzelek el, amiben én én vagyok, és nem az, amit mások mondanak, hogy legyek. Megalkotom a saját szabályaimat, vállalom értük a felelősséget, és az általam alakított kereteken belül jól érzem magam.

Amikor úgy érezzük, hogy kreatívan éljük az életünket, akkor nem okoz gondot letérni a kitaposott ösvényről, és új utakat felfedezni, új szokásokat, új rutinokat kialakítani és rugalmasabban venni az akadályokat.

Persze a kreatív élet nem egy sima, egyenes, napsütéses tengerparti útszakasz, amelyen kabrióban száguldozunk dübörgő deep house-t hallgatva, bizony pont annyira tele van buktatókkal, mint bármely más élet, csak ez a sajátunk, így legyen bármilyen szerpentines, élvezzük.

A saját utamat járom, ami sosem egyenes, inkább folyton változó, dimbes-dombos, árnyas-napsütéses, hegy-völgyes és új helyzeteket hozó, és közben átadnom magam annak, amit szeretek csinálni.

Mint láthatjuk, ha kreatív életet szeretnénk élni, akkor mélyen belül szabadságra, egyediségre, létre hozásra és önmegvalósításra vágyunk, hogy hatással legyünk másokra, nyomot hagyjuk és jól érezzük magunkat a saját életünkben.

Te melyik vággyal tudsz azonosulni?

Illusztrációk: Behance

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?