Kreatív folyamat 5 állomása, avagy így lesz ötletből megvalósulás

Szerző: Szlafkai Éva
Kreatív folyamat 5 állomása- ötletből megvalósulás | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Tudtál róla, hogy a kreatív folyamat ezen lépcsőin Te is átmész a hétköznapok során, legyen az egy magánéleti dolog vagy üzleti projekt?

Ez az 5 lépcső arra jó, hogy rendszerbe foglaljuk a kreatív folyamat állomásait. Legyen egy áttekinthető, megfogható sorvezető, amely segít egy ilyen komplex és szabad szellemű folyamatot átlátni és egyszerűen tálalni.

Te melyik lépcsőfokon vagy jelenleg?

Biztos ki tudod választani közülük azt, ahol jelenleg éppen tartasz egy problémamegoldási folyamatban. Például veled is előfordult már, hogy amikor azt hitted, hogy az utolsó simításokat végzed, jött egy isteni szikra, és más megvilágításba helyezte akár az egész addigi munkádat?

A kreatív folyamat 5 állomása

Szóval a kreatív folyamat ebből az öt szakaszból áll, legalábbis az okosok ezt mondják, többek között Csíkszentmihályi is.

1/5 Előkészítés

Ilyenkor felfedezel és belemerülsz egy problémába, mert felkeltette a kíváncsiságodat. Ez a probléma lehet nyilvánvaló és megoldásra szoruló, de lehet olyan is, ami nem probléma, csak egy dolog, ami jobb is lehetne. Vagyis lehet megoldás- vagy javításcélzatú. Az ilyen helyzetekbe belebotolhatsz, vagy tudatosan felkutathatod.

2/5 Inkubáció, avagy a lappangás

Ez az lappangás fázisa, amikor nem foglalkozol vele, éppen érik a megoldás a tudatod alatt. Ha egyből neki esnél és tudatosan akarnád megoldani, akkor főleg a logikád dolgozna, de így hagyod, hogy váratlan kombinációk szülessenek, összeálljanak/érjenek a dolgok. Az ebből keletkező megoldás pedig majd a következő fázisban tör felszínre.

Az inkubáció során a tudattalanunk dolgozik a minket foglalkoztató dolgokon, épp mintafelismerés zajlik. Az agy kapcsolatokat keres már meglévő infók és az újonnan beérkező infók között. Amikor talál, abból lesz az ötlet, és minden ilyen mintafelismerés apró dopaminlökettel jutalmaz. Idővel egyre több mintát talál, amire egyre több dopamin szabadul fel, ami fokozza a motivációt.

Amikor a személy megérzi, hogy a szakterülete látóhatárán van valami nem odaillő, egy probléma, amivel érdemes megbirkózni, onnantól kezdve a kreatív folyamat a felszín alatt zajlik.” – mondta Csíkszentmihályi Mihály

Ezek alapján, ha problémába ütközöl (direkt vagy nem), ne állj neki megoldani. Hagyd érni! Ne erőltesd! Még nem állt össze a kép, még nincs itt az ideje.

3/5 Megvilágosodás, avagy az AHA-élmény

Amikor jön az AHA-élmény, az isteni szikra, amikor megvan, amit kerestél. Amikor a lappangás fázisában szövődő gondolatok, egymáshoz első látásra nem illő kapcsolatok egyszer csak összeállnak egy teljes egésszé. Amikor kibogozódnak. A szikra valakinél zuhanyzás, olvasás vagy utazás közben érkezik, netán az éjszaka közepén.

A háttérben az történik, hogy amikor az agyi hálózatunkban fontos szerepet játszó ACC (anterior cingularis kéreg) aktiválódik, akkor képes felismerni a nem nyilvánvaló, gyengén aktivizálódott ötleteket és jelzi az agynak, hogy figyeljen oda rájuk. Ebből lesz az AHA-élmény.

4/5 Értékelés

Amikor megvizsgálod, hogy jól lesz-e az adott ötlet, érdemes-e több időt belefeccelni. Ennél a fázisnál érzed leginkább, hogy kétségek gyötörnek, nem vagy biztos a döntésedben. Kételkedsz, hogy vajon jó úton indulsz-e el. Ez az önkritika és az önvizsgálat ideje, ami nem kellemes, de túl kell esni rajta.

5/5 Kivitelezés

A lépcsősor leghosszabb és legfárasztóbb része. Ez a munka veleje, amikor úgy döntesz, nekiállsz a megvalósításnak, az ötlet kivitelezésének. Hiszen valljuk be, az ötlet maga csak 1%, a valódi értéke a maradék 99%, ami maga az érdemi megvalósító munka.

Persze a folyamat nem strict, nincs szabályozva, kőbe vésve. A hosszú menetelős utolsó szakasz tele van AHA-élményekkel, inkubációs szakaszokkal is.

Biztosan veled is előfordult már, hogy amikor azt hitted, hogy az utolsó simításokat végzed, jött egy isteni szikra, és más megvilágításba helyezte akár az egész addigi munkádat.

Nagyon fontos, hogy a való életben ezek a szakaszok abszolút egymásba fonódnak, átívelnek, akár máshogy kapcsolódnak. Gyönyörű. Hiszen nem véletlen emelem ki, hogy a kreativitás egy más nézőpont képessége, és ezt maga a folyamat is alátámasztja, valóban magában hordozza.

Ha felismered az alábbi állomásokat, könnyebben fogod őket elérni és a nehézségeken átlépni,

valamint szívesebben vágsz majd bele új dolgokba, mert nem tűnik majd annyira ismeretlennek. Hiszen amihez van egy útiterved, már nem is olyan ismeretlen út. Ebben a cikkben tovább bontom a lépéseket.

Bevallom, hogy a szikrákkal én a második szintről szeretnélek a harmadikra segíteni. A szemléletmód formáláson kívül arra is hivatottak az ötletszikrák, hogy meggyújtsák számodra a lámpást és jöjjön az AHA-élmény, az isteni SZIKRA.

Te hol tartasz most egy projektedben vagy bármilyen más helyzetben?

Kövesd a Szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?