Illessz egy plusz órát a napodba és nincs több kifogás! Időmenedzsment másként…

Szerző: Szlafkai Éva
időmenedzsment_365letszikra_pusz_egy_ora

Az egyik leggyakoribb magyarázkodásunk arról szól, hogy azért nem tudunk olyan életet élni, mint amilyet szeretnénk, mert nincs elegendő időnk rá. Rendben, ezek szerint van mit dolgoznunk az időmenedzsment felfogásunkon és az életszemléletünkön.

Rengeteg időgazdálkodási praktikát olvashattál már, és valami működik, valami pedig épp ellenkezőleg, csak frusztrációt okoz. Mindenesetre érdemes többet is kipróbálni, mert lehet, hogy neked a feladatlista jön be, másnak a korán kelés, megint másnak az éjszaka megírt to do list vagy éppen a prioritások felállítása és a többieknek pedig a 80/20-as szabály. Mindenesetre azt tartsd szem előtt, hogy nem azon múlik a siker, hogy sokat dolgozol, és minél több feladatot próbálsz egyensúlyozni, hanem sokkal inkább azon, hogy a jó eredményeket hozó feladatokba fekteted az energiád.

A lényeg, hogy te is találd meg azt a számodra hatékony módszert, amellyel mérsékled azt az érzést, hogy összenyomnak a feladatok illetve nem jut időd arra, amit igazán szeretnél.

Időmenedzsment másként

Miért nem tudsz olyan életet élni, amilyet akarsz? Edzeni, tanulni, olvasni, hobbival foglalkozni… A legtöbb válasz: mert nincs időm. Hát szerezz! A Te kezedben van, hidd el! Ha valamire nem kerítesz időt, akkor az a dolog nem elég fontos számodra. Pedig valójában akár az egész életedet megváltoztathatja: napi 1 óra edzés, napi 1 óra angol tanulás, napi 1 óra bármi, ami a céljaidhoz és a vágyott életviteledhez közelebb visz.

Ha azt mondom, hogy nincs időm valamire, akkor valójában azt állítom, hogy nem akarom megcsinálni.

Ezt Lao-ce mondta. Vagy nem. De a lényeg érthető.

9/52. kihívásfeladat:  Illessz egy plusz órát a napodba!

Kelj 1 órával korábban, vagy feküdj le 1 órával később, esetleg hagyj ki a hetedből egy 1 órás szokásos programot, és használd ki olyan tevékenységre, amelyet időhiány miatt tologatni szoktál. A hét végére rá fogsz jönni, hogy az adott tevékenységnek helye van-e az életedben, mert élvezed és ki tudsz benne teljesedni, esetleg hozzásegít a célodhoz, vagy nem, így nem éri meg áldozni rá 1 órát.

Gondold át, hogy milyen tevékenység jelent számodra sokat, amire nem igazán szánsz időt. És iktasd be! Olvass, eddz, tanulj stb. Mindegyik napon foglalkozhatsz ugyanazzal, vagy mindig mással. Te döntesz. Belevágsz?

Én azt hiszem a tavalyi év végén elkezdett (és idén év elején abbahagyott) kreativitás e-bookomat fogom írni minden nap ebben az 1 órában. Remélem ezáltal visszalendülök. 😉

mostelj2

Fotó: Most élj! című könyv

 


Mi ez a kihívás?

Ez a kihívás egy felszabadultabb, derűsebb, lazább, boldogabb élet lehetőségéhez vezet! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat! Erről szól a 2018-as kihívásom: #52hét52kihívás, amelyről ebben a cikkben olvashatsz bővebben! A feladatokat a SZIKRAKIHÍVÁSOK menüpontban és a zárt FB csoportban találod minden vasárnap este, addig titokban van, mivel kell szembenéznetek. Kíváncsi vagy? Ha Te is kipróbálod ezt a kihívást, bármikor belevághatsz. Kíváncsian várom a tapasztalatodat itt a cikk alatti kommentfalon vagy a csoportban.


TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY? KÖVESD A SZIKRÁKAT A TÖBB EZER KÍVÁNCSI, SZIPORKÁZÓ OLVASÓVAL EGYÜTT: SZIKRAMAIL, FACEBOOK, INSTAGRAM.

Leadfotó: link

Ezeket olvastad már?