Hat női vállalkozó sikerötletei

Szerző: Szlafkai Éva
Erre a 6 dologra figyelj, ha vállalkozásba fogsz! 6 vállalkozó nő sikerötletei | Out of Your Box Magazinblog | 365letszikra.hu

Mik azok a sikertitkok, vagy klasszul bevált ötletek, amiket a befutott vállalkozó nők használnak? A FastCompany cikkében találtam erre a kérdésre választ, amiben 6 üzletasszony mondta el a saját “tuti tippjét” a sikerhez. Megosztották az olvasókkal (ahogy most én is megosztom Veled), hogy szerintük melyik az az összetevő, amely sikerre vihet egy nők által irányított vállalkozást a  még mindig férfi uralta mai világban.

Kíváncsi vagy, szerintük mi vezet sikerre egy nőt, ha vállalkozásba kezd?

A nők vs. férfiak

Az örök téma, tudom. Tele is van a padlás klisékkel és agyonhasznált sztereotípiákkal a nők és férfiak között lévő ellentétekkel és párhuzamokkal. Ami tuti, hogy nem könnyű nőként érvényesülni a férfak által szabályalkotott üzleti világban…túl sokáig volt patriarchális a társadalmunk…no de ebbe most nem mennék bele. 🙂

Ingrid Vanderveldt az alapítója egy klassz kezdeményezésnek (Empowering a Billion Women by 2020), ami a nők beilleszkedést segíti az üzleti világba egy mentorprogram segítségével.
A hölgy már beutazta a fél világot és közben több tucat üzletasszonnyal beszélt, és mindannyian leginkább a bizalomhiányt vetik fel válasznak, hogy miért olyan nehéz a nők helyzete az üzleti életben.

Te tapasztaltad már, hogy az üzleti életben nincsenek akkora bizalommal feléd nőként, mint például egy hasonló kvalitású, beosztású férfi kollégád iránt?

A média is a férfi sikerekre fókuszál leginkább – állítja cikk- , de a nők erőteljes és eredményes lépései az üzleti életben ugyanannyira figyelemre méltóak. Sőt! Merjünk tehát sikeresek lenni. Hogy mi a teendő, hogyan szerezzük meg nőként a bizalmat?

A FastCompany egyik cikkében Amy Vetter utánajárt és megkérdezett 6 üzletasszonyt, ők hogyan vélekednek erről a kérdéskörről, milyen elvek mentén tudtak érvényesülni.

Milyen tanácsot adnának azoknak a nőknek, akik most fognak bele a saját bizniszükbe?
Ez a téma számomra is iszonyúan naprakész…úgyhogy a saját nevembe is köszi a tanácsokat.

A válaszok/tanácsok a saját szűrömön keresztül vannak újragondolva, de ha kíváncsi vagy az eredeti válaszokra, a bejegyzés alján megtalálod az angol nyelvű cikket.

6 sikeres vállalkozó nő tippje, hogy te is jól csináld

1.Soha ne félj mástól segítséget kérni!

Nem kell egyedül feltalálnod a spanyol viaszt. Vedd körül magad olyan emberekkel, akik kiegészítenek, és akikhez nyugodtan fordulhatsz segítségért. A vállalkozói lét tele van olyan feladatokkal, amelyek nem egy emberesek, és ne is küzdj azzal, hogy majd te egyedül megoldod. Ne nehezítsd a dolgot és lehet, valakinek pedig pont a Te segítséged fog kelleni. Te is adj, hogy kaphass. MICHELLE GARCIA, OWNER OF HEIRLOOM CATERING DENVER, CO

uzletasszony_michelle_femcafe_620x385_xero_com

2. Legyél jóban a könyvelőddel és másokkal!

Annyi buktató van a pénzügyek terén, és akitől a legnagyobb segítséget várhatod, hogy segít eligazodni és a cégedet keresztülviszi rajtuk, az egy megbízható könyvelő. Ezenkívül legyél minnél több emberrel kapcsolatban akár az iparágadon belül vagy kívül, hiszen nem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged ezekre a kapcsolatokra. Egy üzleti évben sok midnen történhet, vértezd fel magad jó könyvelővel és a kapcsolatokkal. AMANDA LUU, CO-OWNER OF STUDIO MONDINE

uzletasszony_catherine_365letszikra_620x385_xero_com

3. Ne vacilálj sokat, csináld!

Persze, fontos az előzetes piaci felmérés, háttérfeladatok felosztása, tervezés, ötletelés, viszont sokkal fontosabb, hogyha az alapok megvannak, akkor vágj bele.  Igen, ott lehet a félsz, hogy vajon menni fog-e, kell-e hozzá több tudás, képes vagy-e rá stb., de sokkal könnyebben lehet kezelni és tervezni a feladatokat, ha már van mit és közben a Te kvalitásaid, tapasztalataid és tudásod is formálódik. BRIDIE PICOT, CEO OF THING INDUSTRIES BROOKLYN, NY

uzletasszony_bridie_femcafe_620x385_xero_com

4. Hagyd a közvetítőket!

Ápolj jó kapcsolatot a csapatoddal és nem lesz szükséged közben járó emberekre.
ANNIE LIAO JONES, PRINCIPAL & CEO OF ROCK CANDY MEDIA AUSTIN, TX

5. Légy következetes a céges identitásodhoz!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a brandépítést félvállról veszik, nem tartják magukat hozzá. Ennek az a veszélye, hogy elaprózódhatnak, olyan területre tévedhetnek, amelyben nem jól mozoghatnak, elvesznek a materiális tennivalók sűrűjében, megalkudásra lehetnek hajlamosak és középszintű szolgáltatásra. Mert letértek a kigondolt (vagy ki sem gondolt) ösvényről. Tartsd magad az eredetileg kiszemelt tervhez, légy hű a termékedhez/szolgáltatásodhoz, azt  csináld amit szeretsz és amiért elkezdted, mert különben ingoványos terepre tévedhetsz.
CARRIE SPINDLER, OWNER OF GOODIEBOX BAKE SHOP CLIFFSIDE PARK, NJ

uzletasszony_carrie_femcafe_620x385_xero_com

6. Tarts egyensúlyt és fejlődj!

Ne hagyd, hogy túl sokat kivegyen belőled az üzlet a többi, számodra fontos dolog rovására, valamint ne hagyd azt sem, hogy megtorpantsanak a váratlan helyzetek, kihívások. Mindig légy készen arra, hogy új dolgokat sajátíts el, hogy tanulj a másiktól, más folyamatokból. Ha szereted, amit csinálsz, akkor úgyis szomjazni fogod a új és elsajátítandó dolgokat, amelyeket jobbá tesznek téged, a folyamatod, az üzleted.
CHRISTINE HEBBRING & JENNIFER MURRAY, CO-FOUNDERS OF PAINTED FOX TREASURES
ALLENTON, WI

uzletasszony_catherine_365letszikra_620x385_xero_com

Mire figyelj, ha vállalkozásba fogsz?

A vállalkozói lét nem egyszerű terep, főleg annak, akinek még nincs benne jártassága. A fenti tanácsokat adó 6 hölgy viszont bátorságra szólít fel. Ha bele akarsz valamibe vágni, akkor gyerünk, tedd meg a kezdő lépést! Határozd el magad, gyűjts infókat és magad köré csapatot is, légy következetes, ápolj minél több kapcsolatot tudj okosan lavírozni a feladatok között, és tanulj az útközben eléd gördülő, akár nehéz, akár érdekes, de új helyzetekből! Az egész folyamat hatással lesz rád, és ez által Te is hatással lehetsz a világra.


A mai bejegyzést inspiráló eredeti angol nyelvű cikket itt olvashatod el.

Ezeket olvastad már?