A jövő munkái: 30 szakma, amelyekre nagy lesz a kereslet hamarosan

Szerző: Szlafkai Éva
A jövő munkái: 30 szakma, amelyekre nagy lesz a kereslet hamarosan

A világ folyamatosan változik, és ennek hatására a munkaerőpiac is átalakul. Az automatizáció és a digitalizáció elterjedésével egyre több munkakör válik feleslegessé, míg mások megjelennek, amelyeket korábban elképzelni sem lehetett. Azonban milyen szakmák lesznek a jövőben a legkeresettebbek? Mely területekre érdemes most felkészülni, ha hosszú távon biztos állást szeretnénk?

Lássuk azt a 20+10 olyan szakmát, amelyekre valószínüleg igen nagy lesz a kereslet az elkövetkező években.

 1. Automatizált járművek tervezője és üzemeltetője
 2. Smart home rendszerek szakembere
 3. Robotprogramozó és robotikai rendszerek szakembere
 4. Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) fejlesztője
 5. Intelligens energia- és erőforrás-menedzsment rendszerek szakembere
 6. Mesterséges intelligencia fejlesztője és adatelemzője
 7. Személyre szabott egészségügyi terápiák szakembere
 8. 3D nyomtató szakember
 9. Kiberbiztonsági szakember és adatvédelmi szakember
 10. Agráripari automatizáció szakembere
 11. Adatminőségi szakember
 12. Biológiai és genetikai módosítások szakembere
 13. Adatbányász és adatvizualizációs szakember
 14. Bionikus rendszerek és protézisek tervezője és gyártója
 15. Robotizált építési rendszerek szakembere
 16. Emberi-robot interakció és érzékelés szakembere
 17. Digitális marketing és személyre szabott marketing szakember
 18. Robotikus exoskeletonok tervezése és gyártása
 19. Intelligens logisztikai rendszerek szakembere
 20. Általános mesterséges intelligencia-szakember, aki képes alkalmazni az AI-t bármilyen iparágban.

De ne álljunk meg itt! Érdekel, hogy vajon mi a jövője a marketingeseknek, tartalomgyártóknak, kreatív ipari kollégáknak? Milyen irányok lehetnek izgalmasak?

A kreatív ipari dolgozók számára is megnyílhatnak új lehetőségek az AI fejlődésével. Az AI képes alkotni, így például zenét, képeket, videókat vagy akár szövegeket is létrehozhat. Ez lehetőséget teremthet az alkotóknak arra, hogy az AI-t bevonják a munkájukba és a gép által kreált műveket továbbfejlesszék, átalakítsák, adaptálják, vagy éppen az AI-val együttműködve dolgozzanak.

Szóval íme még egy 10-es lista csak rájuk (ránk) szabva. 🙂

 1. Adatkutató – Az adatkutatók fontos szerepet játszanak a marketing területén, hiszen az adatok elemzése segíti a hatékonyabb és célzottabb kampányok kidolgozását.
 2. Vizuális effektek specialista – Az AI és a gépi tanulás fejlődése megnyitotta az utat a vizuális effektek új dimenziói felé, így a vizuális effektek szakértői még nagyobb jelentőséggel bírnak a film- és videóiparban.
 3. Chatbot kreatív stratéga – Az AI alkalmazása chatbotokban egyre fontosabb szerepet tölt be a kommunikációban, így a chatbot kreatív stratéga olyan szakma, amelyben a jövőben nagy lehet a kereslet.
 4. Virtuális világtervező – Az AR és VR területe folyamatosan fejlődik, és egyre nagyobb szerepet kap az élményszerzésben és a marketingben is. A virtuális világtervezők segítségével még jobb és életszerűbb virtuális világok hozhatóak létre.
 5. Személyes adattanácsadó – Az AI és a nagy adatmennyiségek korában a személyes adattanácsadó olyan szakma lehet, amelyben a jövőben nagy szükség lesz az embereknek, hogy az egyre bonyolultabb adatokból ki tudják nyerni a hasznos információkat.
 6. Influencer marketing szakember – Az influencer marketing egyre nagyobb szerepet kap a digitális marketingben, így a jövőben szükség lesz olyan szakemberekre, akik képesek az influencerekkel hatékonyan együttműködni és a kampányokat sikeresen megvalósítani.
 7. Voice UX tervező – Az okos hangasszisztensek és a hangvezérlésű eszközök elterjedése új lehetőségeket teremt a felhasználói élmény területén. A voice UX tervezők segítségével még jobb és könnyebben használható felhasználói felületek hozhatóak létre.
 8. Adatvizualizációs szakértő: A nagy adatmennyiségek kezelése és értelmezése a jövőben is nagyon fontossá válik, az adatvizualizációs szakemberek pedig segítenek abban, hogy az adatokat könnyen érthető formában lehessen prezentálni.
 9. Mesterséges intelligencia kutató: Az AI további fejlődése miatt szükség lesz szakemberekre, akik folyamatosan tanulmányozzák és kutatják a mesterséges intelligencia lehetőségeit.
 10. Tartalom-kurátor: Az AI-alapú tartalom-kurátorok feladata, hogy az interneten megtalálható legjobb és legfrissebb tartalmakat gyűjtsék össze és javasolják az olvasóknak. Az AI lehetővé teszi a tartalmak elemzését és a felhasználói visszajelzések figyelembevételét, így az ajánlások egyre személyre szabottabbak és hatékonyabbak lehetnek. Ez az új szakma lehetőséget kínál azoknak, akik szeretnek a tartalmakban turkálni és javasolni azokat másoknak.

Kreatív AI eszköztár" online kurzusra
Vegyél részt a Kreatív AI eszközök online kurzuson!

Összességében tehát elmondható, hogy az AI rendkívül sokoldalú és változatos hatással lehet a különböző iparágakra és szakmákra. A jövő munkái sok izgalmas lehetőséget kínálnak a szakemberek számára. A digitális és a fenntartható területeken rengeteg innovatív megoldás vár még felfedezésre, és olyan szakemberekre van szükség, akik képesek alkalmazkodni a változó piaci környezethez, és felkészülni a következő kihívásokra. Az itt felsorolt 30 szakma – amit a ChatGPT jósolt – csak a jéghegy csúcsa, és biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben még számos új és izgalmas munkakörrel találkozhatunk majd. Ha szeretnél felkészülni a jövő kihívásaira, és szakemberként hozzájárulni a világ fejlődéséhez, ne habozz kutatni és kísérletezni új területeken. Az új utak megnyitása mindig lehetőségeket rejt magában, és azok a szakemberek, akik készen állnak az új kihívásokra, valószínűleg a jövőben is sikeresek és elégedettek lesznek munkájukkal.

Szeretnél lépést tartani a trendekkel és kiaknázni az AI-ban rejlő lehetőségeket? Tanuld meg hatékonyan bevonni a mesterséges intelligenciát a folyamataidba és pörgesd 200%-ra a hatékonyságodat! Sajátítsd el a 21. század kulcstudását, szerezd meg az eszközöket és ötleteket, amelyek segítenek sikerre vinni a projektjeidet, elérni a céljaidat és támogatják az önmegvalósításodat. Az „Kreatív AI mestereszköztár” kurzus segít képbe kerülni a közeljövő kihívásaira. Nézd meg a tematikát, mert nagyon sok területen kaphatsz most segítséget!

Gondolatébresztő:

Képzeld el, hogy hol szeretnél lenni 5 év múlva az életedben. Milyen karriert szeretnél, milyen kapcsolatokat, milyen életstílust? Milyen célokat szeretnél elérni, és milyen lépéseket kell tenned azért, hogy elérhesd őket? Szerinted milyen cselekvési terv kellene, hogy elérhesd, amit elképzeltél. Ezután határozd meg azokat a lépéseket, amelyeket naponta, hetente vagy havonta meg kell tenned ahhoz, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz. Ezek lehetnek egyszerű lépések, mint például a könyvek olvasása, tanfolyamok látogatása vagy új kapcsolatok kialakítása. Ha kitartóan követed a tervet, az segíthet abban, hogy elégedetten élhess a jövőben (is).

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?