Mit kezdenél a fizetésed ezerszeresével? Énmárka teszt

Szerző: Szlafkai Éva

Van egy nagyon érdekes és elgondolkodtató önismereti feladat, amely akár az énmárkához is kapcsolódhat. A cikkben találsz három szituációs feladatot, amelyek megoldására egyre kevesebb időd van. Először 4, aztán 3, végül pedig csak 2 perced van, ami alatt minél teljesebb választ kell adnod rájuk. Lássuk!

Én azt tanácsolom, hogy szakaszonként nézd meg a mai bejegyzést és úgy felelj a kérdésekre. A végeredményen pedig lehet, hogy megdöbbensz, mert olyan infók birtokába juthatsz magadról, amire nem is számítottál. Olyan jelenlegi, az agyadban motoszkáló kérdésre is kaphatsz választ, amit ilyen formában nem is kerestél volna.

A végeredményen pedig lehet, hogy megdöbbensz, mert olyan infók birtokába juthatsz magadról, amire nem is számítottál.

Készen állsz?

Mi az az énmárka?

Csak egy pár szót, így elöljáróbán, hogy mi is ez az énmárka, amit a cikk elején említettem. Ez egy külső-belső összkép, amit Te mutatsz magadból illetve amit mások gondolnak rólad, mikor kilépsz egy szobából. Így lehet legtömörebben összefoglalni.

De vágjunk is bele. Minden feladatra egyre kevesebb időd van válaszolni, úgyhogy fogj egy stoppert vagy nézz egy órát, mert időnyomás alatt kell válaszolnod!

1.feladat

Tegyük fel, hogy közlik veled, hogy távoli rokonod (az a jól ismert amerikai nagybácsi) elhunyt, és ezerszer akkora összeget hagyott  rád, mint amekkora az egy éves jövedelmed. Nézzünk mondjuk egy kerek 200 millió forintot.

Van azonban egy feltétel: a pénzt csakis magunkra költhetjük. 4 perced van, hogy leírd egy papírra, pontosan mit szeretnél! Engedd el a fantáziád, most nem akadály a pénz!!!

Csak azután menj a következő feladatra, ha lejárt a 4 perced!

2.feladat

Ezután ismertetik, hogy a hagyatéknak van még egy tétele, amely ugyanakkora összegről szól, mint az előző. Ezt azonban nem költhetjük magunkra, kizárólag másokra. Mihez kezdesz vele?

Papírlap ismét elő és most 3 perced van!

Csak azután menj a következő feladatra, ha lejárt a 3 perced!

3.feladat

Amikor az idő lejár, közlik, hogy a végrendelet záradéka a következőt tartalmazza: ha a fenti két lépést megtettük, korlátlan összeg áll a rendelkezésünkre, és extraként mellé örök életet is kapunk. Hoppáka!

Mihez kezdünk most, hogy korlátlan idő és korlátlan pénz fölött rendelkezünk? Már csak 2 perced van, hogy megfogalmazd a válaszod, viszont vedd figyelembe, hogy csak neked lett örök életed, az ismerőseidnek, családodnak, barátoknak nem.

2 perced van, szóval papírt elő, stopper indít.

Konklúzió

Ha elvégezted a gyakorlatot, olvasd át, hogy miket írtál le. Milyen motívumokat fedeztél fel, és ezek mit árulnak el rólad? Mi akadályoz meg abban, hogy megtedd, amire vágysz? Netán a pénzt hozod fel kifogásként, hogy nem azzal foglalkozol, amivel szeretnél? Mostantól tennél valamit máshogy? Van-e módja annak, hogy elképzeléseidet nagy pénzösszeg nélkül is megvalósítsd?

Ezt a feladatot évekkel ezelőtt John Purkiss Énmárka c. könyvében olvastam, ő pedig a Crystal Barkley Corporation Life/Work Design programjából hivatkozott rá. Mindenesetre nagyon érdekes szellemi utazást tartogatott számomra, amikor anno legelőször végigcsináltam, és azóta a témához kapcsolódó workshopokon rendszerint előszedem, mert nagy AHA-élmények szokták követni.

Remélem Neked is érdekes önismereti utazásban volt részed!

Fejleszd online az énmárkádat!

Az Énmárkaépítés új nézőpontokból – újrakezdőknek, váltóknak és kalandoroknak Szikra online kurzus abban segít, hogy kiaknázd az önmarketing erejét, több oldalról is megismerd, majd önazonosan és hitelesen képviseld magad, azt kommunikáld magadról, amiben hiszel, megtaláld a neked való munkát, a céljaidhoz vezető ajtókon menj be, és a megfelelő emberekkel működj együtt. A videókkal, letölthető segédanyagokkal, kreatív feladatokkal vezetett online kurzus 5 fejezetén olyan tempóban haladhatsz végig, ahogy neked megfelel, így a saját igényeidre, időbeosztásodra szabhatod a téma feldolgozását. Vágj bele most!

Énmárkaépítés Szikra online kurzus

Leadfotó: Mihai Boboc

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?