Szikra – kreatív nézpont podcast

Szerző: Szlafkai Éva
Szikra - kreatív nézőpont podcast

Mindannyian kreatívak vagyunk – csak másképp. Ezt a kijelentésemet igyekszem igazolni szerdánként a Szikra – Kreatív Nézőpont podcastban.

20 perc, 20 kreatív kérdés, 20 izgalmas válasz szakemberektől, neves és hétköznapi emberektől, hogy megismerjünk különféle nézőpontokat a kreatív életről. A beszélgetések rávilágítanak, hogy a szikrákat mindenki megtalálhatja az életében, csak másként, máshol, máshogy… nézőpont kérdése.

Kíváncsi vagy? Az adásban elhangzó rendhagyó kérdéseket érdemes magadnak is feltenni, illetve mással is megosztani – akár egy szikrát -, mert izgalmas felfedezésben lehet részed. https://anchor.fm/szikra

Kattints a kedvenc lejátszódra!

Ott Anna

A kreativitás nekem csapatmunka, szeretek megosztani

A kreativitás nekem csapatmunka, szeretek megosztani” – feleli lelkesen Ott Anna kulturinfluenszer, a Hadik művészeti vezetője arra a kérdésemre, hogy mit jelent számára a kreativitás, miközben azt is kifejti, miért nagyon fontos manapság ez a fogalom. Mesél arról is, hogy mi motiválja, milyen kudarchelyzetben volt már része, milyen félelmetes szituációt győzött le legutóbb és hogyan néz szembe a nehézségekkel. Azt is elárulja, hogy az óvodai jelképéről a bolondgomba jut eszébe, amiről pedig a gyors szakmai növekedésére asszociál, és a rendhagyó kérdésekből az is kiderül, milyen tehetséget kérne egy mesebeli tündértől.

Kisgyörgy Éva „Travellina”

Ne foglalkozz sokat olyan dolgokkal, amiről nem mesélnél szívesen az unokádnak a kandalló előtt

Ne foglalkozz sokat olyan dolgokkal, amiről nem mesélnél szívesen az unokádnak a kandalló előtt” – válaszolja Kisgyörgy Éva Travellina, utazóblogger az utolsó kérdésemre. Arról is mesél, hogy milyen kudarchelyzetben volt része, mit tanult a legemlékezetesebb utazásából, mi volt az eddigi legnagyobb komfortzóna átlépése és mit kívánna egy aranyhaltól, ha megtehetné. Kíváncsi vagy?

Kenyeres András

Úgy érzem, ez az év a nemet mondások éve lesz, és habár egyelőre még igent mondok gyakrabban, a nem azért nagyon fontos, mert …

Úgy érzem, ez az év a nemet mondások éve lesz, és habár egyelőre még igent mondok gyakrabban, a nem azért nagyon fontos, mert …” – kezdi a választ egyik rendhagyó kérdésemre Kenyeres András, coach, a magyar férfi vízilabda válogatott mentáltrénere, a Győztes gondolkodás c. könyv szerzője. Mesél arról is, miben inspirálta őt Benedek Tibor pályafutása, mi élete legnagyobb tanulsága, milyen alternatív életet élne, ha tehetné, hogyan dolgozza fel a kudarcot, milyen sikerszokása van és hogy milyen szupererőt birtokolna.

Kende-Hofherr Krisztina, KHK

Szerintem azért nem hiszi el magáról valaki, hogy kreatív, mert soha nem kapott ezzel kapcsolatos támogatást, megerősítést, hogy mindenki kreatív, mindenkiben van egyfajta alkotóenergia és annak muszáj szárnyalnia

Szerintem azért nem hiszi el magáról valaki, hogy kreatív, mert soha nem kapott ezzel kapcsolatos támogatást, megerősítést, hogy mindenki kreatív, mindenkiben van egyfajta alkotóenergia és annak muszáj szárnyalnia” – mondja a motivációs előadóként is aktív Kende-Hofherr Krisztina, a TMC csoport alapító tulajdonosa, motivációs előadó, az amerikai típusú sztármenedzsment hazai megteremtője. Az is kiderül a mai adásból, hogy miként keretezte át egy legutóbbi kudarcélményét, honnan merít motivációt, milyent tehetséget kérne egy tündértől, milyen mondanivalót fontos belecsempészni a kérdésekre adott válaszainkba és mi volt élete leghasznosabb mondata, ami a mai napig útravalóként kíséri.

László Kriszta

Ha szalagcímben jelenne meg az életem, akkor az lenne a címe, hogy Miként lett egy hisztis kislányból tudatos és bátor nő? „

Ha szalagcímben jelenne meg az életem, akkor az lenne a címe, hogy Miként lett egy hisztis kislányból tudatos és bátor nő? – erről egész legendák vannak a családi történetek között…” – válaszolja mosollyal a hangjában László Kriszta, a Marie Claire főszerkesztője az egyik rendhagyó kérdésemre. Az is kiderül a mai adásból, hogy miért lelkesedett legutóbb, milyen gondolat szokott hétfő reggelenként eszébe jutni, melyik korban élne, ha tehetné, hogyan néz szembe a nehézségekkel, illetve mi volt élete eddigi leghasznosabb tanácsa.

Kónya Bea „Pikrea”

Az én jelem az oviban képeskönyv volt, és utáltam, mert mindenkinek tök egyszerű jele volt: ház, virág, kulcs… nekem meg képeskönyv?! Aztán 2018-ban, miután elindítottam a Pikreát, bevillant, hát az Instagram egy képeskönyv… úgy látszik, ide futott ki, az első jelkép meghatároz”

Az én jelem az oviban képeskönyv volt, és utáltam, mert mindenkinek tök egyszerű jele volt: ház, virág, kulcs… nekem meg képeskönyv?! Aztán 2018-ban, miután elindítottam a Pikreát, bevillant, hát az Instagram egy képeskönyv… úgy látszik, ide futott ki, az első jelkép meghatároz” – meséli nevetve Kónya Bea kommunikációs tanácsadó, aki Pikreaként vizuális történetmeséléssel foglalkozik az Instagram-on. Többek között az is kiderül a mai adásból, miként viseli Bea a változásokat, miért hálás a szüleinek, mivel ösztönzi az inspirációt az életében és mit kérdezne meg mindenképpen a 10 évvel idősebb énjétől.

Szabados Ági

„Mindent leírtak már, így ha egy problémára akarunk választ találni az életünkben, biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni hozzá a megfelelő könyvet. Számomra ez egy óriási nagy szabadságot jelent, lehetőséget és játszóteret…” 

Mindent leírtak már, így ha egy problémára akarunk választ találni az életünkben, biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk találni hozzá a megfelelő könyvet. Számomra ez egy óriási nagy szabadságot jelent, lehetőséget és játszóteret…” – meséli mai vendégem, Szabados Ági, az RTL híradósa, akinek szerelemprojektjei fókuszában a könyvek állnak (Nincs időm olvasni kihívás, Lapozza99-re podcast). Többek között az is kiderül a mai adásból, milyen alternatív életet élne Ági, miért büszkék rá a szülei, melyik tulajdonsága járult hozzá leginkább a sikeréhez, mit jelent számára a kreatív élet és melyik irodalmi alak bőrébe bújna, ha tehetné. A kérdéseket vele együtt megválaszolhatod, és tovább is viheted – akár egy szikrát.

Szűcs Péter

Addig, amíg az embernek van ereje menni, felfedezni, alkotni, szeretni, akkor ezeket kell csinálni, mert majd lesz egy olyan pillanat az életében, amikor ugyan még él, lélegzik, gondolkodik, de már korlátozza a teste a tevékenységeit. Ennek a tudásnak a birtokában az ember egészen másképp reagál dolgokra…

Addig, amíg az embernek van ereje menni, felfedezni, alkotni, szeretni, akkor ezeket kell csinálni, mert majd lesz egy olyan pillanat az életében, amikor ugyan még él, lélegzik, gondolkodik, de már korlátozza a teste a tevékenységeit. Ennek a tudásnak a birtokában az ember egészen másképp reagál dolgokra…” – meséli az utazó, fotós, újságíró Szűcs Péter, a Petersplanet.travel blog írója azt a bölcsességet, amit egy mexikói útjáról vitt tovább magával. Többek között az is kiderül a mai adásból, mit kezdene Peti a világ összes pénzével és idejével, mit gondol mások véleményéről, milyen kiaknázatlan tehetség rejlik benne, mit tanult a legemlékezetesebb utazásai során és mit kérdezne meg a 10 évvel idősebb énjétől.

Vígh Bori „backpacker”

Sokan az utazást azonosítják a szabadsággal és a szabad munkavégzést, de szerintem a szabadság egy folyamatos út, ami során becsekkolsz saját magadba, hogy mi az, amit te valójában akarsz. A szabadság egy döntés szerintem, a döntés szabadsága, hogy meg tudod hozni, és hogy fegyelmezetten végre is tudod hajtani...”

Sokan az utazást azonosítják a szabadsággal és a szabad munkavégzést, de szerintem a szabadság egy folyamatos út, ami során becsekkolsz saját magadba, hogy mi az, amit te valójában akarsz. A szabadság egy döntés szerintem, a döntés szabadsága, hogy meg tudod hozni, és hogy fegyelmezetten végre is tudod hajtani...” – merül el Vígh Bori (@backpacker.hu), digitális nomád az egyik kérdés mélyére. Többek között az is kiderül a mai adásból, hogyan néz szembe Bori a nehézségekkel, mi az a közvetítő közeg, amiben meg tudja mutatni magát, milyen a tökéletes kikapcsolódó helyszín számára, milyen kívánságai lennének egy dzsinnhez, melyik a legemlékezetesebb utazása és ha visszamehetne az időben, kivel beszélgetne egy jót.

Békéssy Olga

Úgy élem az életemet, amit a szívem diktál, nekem ez a hajtóerőm. Ez alapján döntöttem a váltásomról, a vállalkozásomról, ez alapján dolgozom együtt emberekkel… ez vagyok én igazából. Ráadásul gyorsan sodró folyó vagyok, és viszek magammal mindenkit

Úgy élem az életemet, amit a szívem diktál, nekem ez a hajtóerőm. Ez alapján döntöttem a váltásomról, a vállalkozásomról, ez alapján dolgozom együtt emberekkel… ez vagyok én igazából. Ráadásul gyorsan sodró folyó vagyok, és viszek magammal mindenkit ” – válaszolja a tőle megszokott kedvességgel és nyíltsággal az egyik rendhagyó kérdésemre a Női Váltó magazin alapító-főszerkesztője, Békéssy Olga. Többek között az is kiderül a mai adásból, milyen fontos életbölcsességet hozott otthonról Olgi, mit üvöltene a nagyvilágba, mikor érzi magát kreatívnak, mit pakolna egy időkapszulába, kinek a bőrébe bújna, ha tehetné és mi számára az ideális töltekező helyszín.

» Hallgasd meg az összes adást, mind a 36 vendéggel készült beszélgetést!

Ez 720 kérdés. Izgalmas lesz! 🙂 Kattints a kedvenc lejátszódra!