5 kreatív feladat a csapatépítéshez. Fejleszd a csapatod kreativitását!

Szerző: Szlafkai Éva
5 kreatív feladat a csapatépítéshez. Fejleszd a csapatod kreativitását!

A csapatmunka nem csak a feladatok elvégzéséről szól. Az igazán sikeres csapatokban a kreativitás is fontos szerepet játszik, hiszen ez adja az új ötleteket és megoldásokat. Az újszerű gondolkodás és a problémamegoldás képességének fejlesztése kiemelt fontosságú. Az alábbi öt játékos feladat segít ebben, miközben szórakoztató, inspiráló módon valósíthatjátok meg. Lássuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a csapatodból!

Számos kutatás kimutatta, hogy a kreativitás és a csapatmunka kulcsszerepet játszik a vállalatok sikerességében. A kreativitás növeli a termelékenységet, javítja az alkalmazottak elégedettségét és segít az innovációban. A kreatív csapatok képesek új ötleteket generálni, új megoldásokat találni a problémákra, és alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez. A cégeknek érdemes figyelmet fordítani a kreativitás fejlesztésére, a kreatív klímára és a csapatmunka erősítésére, mert ezek hosszú távon nagy megtérülést biztosíthatnak.

A World Economic Forum „The Future of Jobs” riportjában kiemelte a kreativitást, mint egyik legfontosabb kompetenciát a jövő munkaerőpiacán. A Google által végzett „Project Aristotle” kutatásban a csapatmunka és a pszichológiai biztonság voltak a legfontosabb tényezők a csapatteljesítményben, ami szintén összefügg a kreatív problémamegoldással és az innovációval. Az Adobe által készített jelentés szerint (Adobe’s State of Create study, 2016.) a vállalatok, amelyek elősegítik a kreativitást 1,5-szer nagyobb valószínűséggel tesznek szert versenyelőnyre, és 1,5-szer nagyobb valószínűséggel tapasztalnak pozitív munkahelyi kultúrát. A válaszadók 85%-a szerint a kreativitás kulcsfontosságú a gazdasági növekedéshez. Itt találsz még néhány hasznos számadatot még a céges kreativitáshoz kapcsolódóan.

Most lássuk az 5 kreatív feladatot, amellyel felpörgetheted a céges csapatépítést:

1. Űrutazás a Marsra

  • Idő: Kb. 45 perc – 1 óra.
  • Tipp: Ügyelj arra, hogy a csapatok tényleg gondolkodjanak a probléma minden aspektusán. Lehet, hogy szükséges egy kis háttérinformációt biztosítani a Marsról és a terraformálásról.

Az első állomásunk a Mars lesz. De hogyan jutunk el oda? Itt jön képbe a csapatunk. Osszuk fel a munkatársakat kisebb csoportokba, és adjunk nekik egy konkrét problémát: például hogyan lehetne élhetővé tenni a Marst? A csapatoknak együttesen kell megoldaniuk a problémát, és bemutatniuk a megoldásukat a többieknek. Ez a feladat játékosan fejleszti a csapatmunkát, a kommunikációt és a kreatív problémamegoldást.

2. Szuperhős Alkotók

  • Idő: Kb. 30-45 perc.
  • Tipp: Bátorítsd a csapatokat, hogy használják a fantáziájukat, de emlékeztesd őket, hogy a szuperhős képességeinek valóban hasznosnak kell lenniük a cég számára.

Mindenki szeretné, ha lenne egy szuperképessége. Miért ne adnánk meg a csapatunknak a lehetőséget, hogy kitalálják a saját szuperhősüket? Osszuk fel őket csoportokba, és minden csoport alkosson meg egy szuperhőst, akinek képességei segítenék a cég munkáját. Ez a játék nem csak a kreativitást, hanem a céghez és annak céljaihoz való személyes kötődést is erősíti, illetve rengeteget lehet nevetni a feladat közben.

3. Változtass meg valamit!

  • Idő: Kb. 45 perc – 1 óra.
  • Tipp: Biztosítsd a csapatokat arról, hogy az ötleteiket nyitott füllel és szívvel fogjuk meghallgatni, hiszen ez a fajta hozzáállás teremti meg a kreatív atmoszférát, pszichológiai biztonságot. Ez a feladat remek alkalom arra, hogy kiderüljön, mi az, ami esetleg zavarja őket a cégben, vagy mit gondolnak, hogyan lehetne még jobbá tenni a munkahelyet.

A változás lehet ijesztő, de ez a feladat segít a csapatnak megbarátkozni vele. Minden csoport válasszon ki egy dolgot a cégben, amit szeretnének megváltoztatni, majd dolgozzanak ki egy tervet arra, hogyan valósíthatnák meg ezt a változást. Ez nemcsak az innovatív gondolkodást ösztönzi, hanem lehetőséget ad a munkatársaknak, hogy kifejezzék a véleményüket és ötleteiket. Ezt a feladatot tovább lehet fokozni a SCAMPER módszerrel.

4. Kreatív Körforgás

  • Idő: Kb. 1-1.5 óra, attól függően, hány csoport van és hány problémát kell megoldani.
  • Tipp: Győződj meg arról, hogy a csapatoknak elég idejük van a problémák átgondolására, mielőtt továbbadják őket a következő csoportnak.

Itt gyorsan kell gondolkodniuk a résztvevőknek, és minden csoportnak ötletelnie kell egy probléma megoldásán. Osszuk fel a csapatot kisebb csoportokba, és minden csoportnak adjunk egy-egy problémát. Legyen minden csoportnak csak 5 percük, hogy ötleteket dolgozzanak ki, majd forgassuk tovább a problémákat a következő csoport felé. A végén minden csoport bemutatja a legjobb ötleteiket. Ez a feladat remekül fejleszti a gyors és kreatív gondolkodást, a kommunikációt és a csapatmunkát. Ezt egy nagyon hatékony Brainstorming technika is, amit hatékonyan be lehet vetni, csak nem árt tisztában lenni a főbb szabályokkal: minden ötlet jó, minden ötlet közös érdem, „de” helyett „és”  a kötőszó az ötletek egymásra építésénél.

5. Sokszínű gondolkodás

  • Idő: Kb. 1-1.5 óra.
  • Tipp: Bátorítsd a csapatokat, hogy valóban eltérő szemszögekből közelítsék meg a témát. Lehet, hogy a csoportok előre megbeszélik, ki milyen szemszögből fog hozzászólni a témához.

Ennél a feladatnál a csoportok egy adott téma különböző szemszögeit fogják bemutatni. Válasszunk egy témát, amely releváns a cég számára. Ezután a csoportoknak kell bemutatniuk, hogy mit gondolnak erről a témáról, de mindegyik csoportnak más-más szemszögből kell közelítenie. Ez a feladat segít a kreatív és kritikus gondolkodás fejlesztésében, valamint az eltérő nézőpontok értékelésében.

A csapatépítés kulcsfontosságú a sikeres és jól működő vállalatok számára. Az általam bemutatott öt feladat mindegyike izgalmas, szórakoztató, és fejleszti a csapat kreativitását, problémamegoldó képességét és kommunikációját. Ne félj kipróbálni őket, és hagyd, hogy a csapatod kreativitása szabadon szárnyaljon!

Ha további segítségre lenne szükséged a csapatod kreativitásának fejlesztésében, vagy egy rendhagyó csapatépítő workshopot szeretnél kommunikációs témákban, szívesen segítek! Mint kreativitás tréner, különböző csapatépítő és kreatív céges tréningeket tartok, melyek segítségével új szintre emelheted a csapatod ötletgazdagságát és problémamegoldó képességét. 

Photo courtesy of Gratisography

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?