Hogyan tedd az asszertivitást életstílusoddá?

Szerző: Szokoli Bernadett
Hogyan tedd az asszertivitást életstílusoddá?

Veled is előfordult már, hogy túl hevesen reagáltál egy szituációban? Vagy éppen az fordult elő, hogy gondolataidban határozottan elmondtad a véleményed, azonban a valóságban egy kukkot sem mertél mondani? Nos, ezzel nem vagy egyedül. Azonban van egy jó hírem: ha az asszertív kommunikáció eszköztárával egy kicsit jobban megismerkedsz, akkor ezek a szituációk elkerülhetők vagy csökkenthetők életedben.

Mi is az az asszertív stílus?

Az asszertív stílus mellett a kommunikációban beszélhetünk még passzív, agresszív és manipulatív stílusról. Általában mindannyiunkra az egyik stílus a legjellemzőbb, de persze bizonyos szituációkban elképzelhető, hogy a jellemző stílusunk helyett egy másik stílusban szólalunk meg. Sokszor a környezet, a beszélgetőpartner és érzelmi hangulatunk is befolyásolják stílusunkat. Ezekkel a stílusokkal részletesebben, alaposabban is megismerkedhetsz a „Magabiztos önérvényesítés – az asszertivitás, mint életstílus” című Szikra kurzuson.

Hogyan lehet életstílussá tenni az asszertivitást?

Az asszertívitás elsajátításának a legnagyobb nehézsége, hogy sokan úgy gondolják, hogy elolvasnak egy könyvet, vagy végigcsinálnak egy 2 napos tréninget és már ki is „cserélődtek”, asszertívvé váltak. A valóságban azonban ez egy picit hosszadalmasabb. Az asszertivitás elemeit meg lehet tanulni könyvből vagy el lehet sajátítani tréningen. Azonban az, hogy beépüljön hétköznapi életünkbe, sokkal több időt igényel. Az észrevételem az, hogy sokan csalódottan nyilatkoznak erről a módszerről és általában csalódottságuk legfőbb oka, hogy nem hagytak magunknak elég időt arra, hogy megtanulják, rutinszerűvé tegyék.

Amikor azt szeretnénk, hogy az asszertívitás valóban életstílusunkká váljon, akkor napi szokásokon, berögzött reakciókon kell változtatnunk. Sőt, igen sok esetben személyiségünket is górcső alá kell venni ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük. Az asszertivitás elsajátításához szükség van önismeretre, érzelmeink feltérképezésére és értő figyelemre, mások iránti nyitottságra. Meg kell tanulnunk túl heves reakcióinkból faragni vagy éppen elrejtett érzelmeinket felfedni. Miközben nyitottan kell reagálnunk beszélgetőpartnerünk igényére is.

Jó hír tehát, hogy maga az asszertivitás nagyszerűen tanulható, rossz hír, hogy nem fog menni egyik napról a másikra. Ha türelmetlen típus vagy, akkor bizony nulladik lépésként a türelmet kell gyakorolnod. Azt is gyakran tapasztalom, hogy félúton fogy el a lendület a gyakorlásban, aminek szintén az az oka, hogy azonnali eredmények helyett lassú változást fogunk tapasztalni. Nemrégiben olvastam James Clear Atomi szokások című könyvét. A könyv alcíme, ami szintén igen árulkodó: Apró változások, kiemelkedő eredmények.

Szunnyadó lehetőségek fennsíkja

Clear azt mondja, hogy a kis szokások nagy változást hoznak és nekem nagyon tetszik ez a megközelítés. Szerinte, ha egy év alatt minden nap csak egy százalékkal teljesítesz jobban, akkor az év végére harminchétszer jobb leszel, mint amilyen év elején voltál. Azonban a változás – elképzeléseinkkel ellentétben – nem lineáris, és sokszor ez okoz csalódást számunkra. Ezzel az ábrával nagyszerűen szemlélteti elméletét. Látható, hogy a fejünkben legtöbbször az van, hogy új dologba fogunk és máris szépen haladunk a változás útján. A valóságban azonban a változás később válik láthatóvá. A fejünkben elképzel lineáris vonal és a tényleges görbe közötti rész a csalódások völgye. Általában ilyenkor adjuk fel.

A csalódás völgye az, ami meg szokott bennünket állítani a változásban. Ez az a fázis, amikor azt érezzük, hogy már nagyon sok mindent megtettünk egy adott dologért, mégis úgy érezzük, hogy nem történt semmi. Ha ebben vagy, akkor jusson eszedben, hogy épp a „csalódás völgyében” jársz, és ha elhagyod, akkor ugrásszerű eredményt fogsz elérni.

Clear fentebb említett könyvében találtam egy idézetet, amely Jacom Riis társadalmi reformertől származik. A változás dinamikáját foglalja össze. Azt gondolom, hogy a „csalódások völgyében” ez is nagyszerű motivációt adhat, íme:

„Amikor úgy tűnik, hogy semmi sem segíthet, kimegyek és elnézem a kőfejtőt munka közben, aki talán százszor is rácsap a kalapácsával a sziklára anélkül, hogy azon akár egy kis repedés is látszana. A százegyedik csapásra azonba a szikla kettétörik és én jól tudom, hogy azt nem az utolsó ütéssel érte el – hanem az összessel, ami azt megelőzte.”

 Az asszertivitással együtt járó változásnak pontosan ez lesz a dinamikája. Ha ezt felismered, kellően türelmes vagy saját magaddal szemben, akkor tényleg életstílusoddá válhat és lesz egy olyan nagyszerű eszköz a kezedben, amely határozottan támogat abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben!

Felhasznált irodalom: James Clear Atomi szokások – Apró változások, kiemelkedő eredmények, Guruló Egyetem Kft. 2018.

Ezt a cikket is olvasd el: 5 tipp a magabiztos önérvényesítéshez

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?