Te asszertív vagy? Ellenőrizd, a sikered múlhat rajta!

Szerző: Szlafkai Éva
Te asszertív vagy? Ellenőrizd, a sikered múlhat rajta!

Sokszor előfordul, hogy mást hibáztatunk, ha valami problémánk van. A kormányt/a párunkat/a világot/a lassú tanuló vezetőt/a szüttyögő pénztárost/a hangosan levegőt vevő kollégát stb. Ilyenkor nem tudunk megbirkózni egy helyzetben a minket ért nyomással, és keressük a bűnbakot, aki elviszi helyettünk a balhét. Ismerős helyzet? Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk elég asszertívek. Pedig a sikerünk is múlhat ezen a készségen, fejlesszük tehát. De előbb teszteljük! 🙂

Sokan állandóan problémáznak, könnyű félrevezetni őket, nem szívesen állítanak fel célokat, folyamatosan stresszelnek feleslegesen, nem tudnak a problémás helyzetekkel jól megbirkózni, nehezen fejezik ki a gondolataikat, nem elég határozottak és szükségük lenne egy adag magabiztosságra. De ami a jó hír, hogy ki lehet fejleszteni az asszertív kommunikációhoz szükséges személyiségjegyeket!

Képzelj el egy szituációt: a munkahelyeden vagy. Rád melyik magatartás jellemző?

A szituáció: Egy csomó feladatot rád sóznak, amit te magadban fintorogva elvállalsz, és akár még haza is viszed a nap végén maradtakat. Nem adsz hangot a véleményednek a megfelelő fórumon, inkább magadban tartod. Hibáztatod a főnöködet, a kollégákat és vádaskodsz. Mindezt magadban. Vagy éppen ellenkezőleg, úton útfélen károgsz, kiborulsz, kifakadsz, talán még el is sírod magad. Alig vagy elégedett és az okát sem tudod sokszor, illetve nem is látod a fényt az alagút végén. Merre is tartasz valójában? Sokszor nem jutsz a feladataid végére, és néha nem is látod, honnan kellene elkezdeni. És különben is, már talán bele is fásultál. Váltanál, de nincs hozzá elég a bátorság.

B szituáció: Olyan feladatokat végzel, amit szeretsz és magad választod azokat a felelősségi körödnek megfelelően. Határozottan kiállsz a véleményed mellett és így valósítod meg a céljaidat is, tudatosan felépítve magad előtt a következő lépcsőfokot. A kollégák egyenrangú partnerként tisztelnek, gyakran kérnek javaslatot tőled, és Te is a helyzetnek megfelelően kommunikálsz mindig. Sokszor lehet rád számítani, de mindenki tudja, hogy bizonyos határokat nem lehet nálad átlépni és nem is feszegetik. A munkádért cserébe a fizetésed mellett bizalmat, tiszteletet és partneri bánásmódot is kapsz a főnökeidtől.

Melyik  verzió tetszik?  Az utóbbi az asszertív viselkedésre jellemző.

Belső harmóniát megteremtő, az érdekérvényesítést és mások érdekeinek egyidejű figyelembevételét ajánló kommunikációs eljárást asszertivitásnak, asszertív magatartási formának nevezzük – mondja
Bőhm Kornél, kríziskommunikációs szakember.

Te asszertív vagy? Így ellenőrízheted.

Ebből a pár kérdésből kiderül. Ha nem vagy az, akkor se aggódj, még lehetsz, hiszen ez a típusú viselkedés tudatosan elsajátítható, vagy legalábbis fejleszthető.

 1. Saját érdekedet kulturált hangnemben képviseled?
  Nem borulsz ki feleslegesen, amikor valamivel nem értesz egyet, valamint nem is fojtod magadba a témához kapcsolódó gondolataidat. Viszonylag nagy, és széleskörű szókincsből igényesen, helyzetnek megfelelően válogatsz. Ha kritizálsz, vagy hibát rósz fel, akkor az legyen konkrét és ne a személyt, és ne a tulajdonságait, hanem csak az elszúrt feladatot, tevékenységet érintse.
 2. Határozottan, magabiztosan lépsz fel az esetek többségében?
  Egyenes tartással, tudatosan határozott testbeszéddel, tartod a szemkontaktust és kiállsz a véleményed mellett. A V-hatalmi póz felvételével tudatosan javíthatsz a magabiztos kommunikáción.
 3. Tisztában vagy a céljaiddal és annak megfelelően irányítod az életed?
  Azt hiszem, ehhez nem kell fűznöm semmit. Talán annyit, hogy mindezeket az értékrendszeredből eredeztesd, találd meg a miérted, vagyis rajzold fel az aranyköröd.
 4. Mások szempontjait is figyelembe veszed?
  Döntéshelyzetben határozott álláspontot képviselsz, kiállsz a véleményed mellett, de meghallgatod és megfontolod a másik fél alternatíváit is. Tudod, nagyon fontos, hogy több nézőpontot is láss!
 5. Az érzéseidet és véleményedet nyíltan, őszintén megosztod?
  Kontrollálod az érzéseidet, nem borulsz ki (gyakran) és sosem fortyogsz magadban a dühtől, mivel mindent inkább megbeszélsz az illetékessel és addig nem tántorítasz, amíg egyezségre nem jutottatok. Így nem mész bele a felesleges gondolati mókuskerékbe, hanem pörgeted magad rá a helyzetre. Megbeszélitek és továbblépsz.
 6. Egyenesen, nyíltan kommunikálsz?
  Kiegyensúlyozott párbeszédre törekszel, szemkontaktust tartasz, nem grimaszolsz, és nagyon megfontoltan tudsz nemet mondani. Különbséget tudsz tenni a fontos és a jelentéktelen dolgok között. Az aktív hallgatás is a kommunikációs repertoárod részét képezi.
 7. Széleskörűen látod a dolgokat, alternatívákat kínálsz fel?
  Nyertes-nyertes helyzetre törekszel, amihez bátran bevetsz kompromisszumokat és különféle nézőpontokat.

Ha a legtöbb kérdésre bólogattál, akkor nagy eséllyel te asszertívan kommunikálsz. Ám ha nem jellemzők rád a fenti mondatok, akkor is van remény, csak fektess elég figyelmet a hiányos készségek fejlesztésére.

Photo courtesy of Gratisography

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?