Az AI kulcsa: 3 nélkülözhetetlen emberi készség

Szerző: Szlafkai Éva
Az AI kulcsa: 3 nélkülözhetetlen emberi készség

Ott van a kulcs a kezedben a mesterséges intelligencia jövőjéhez, amelyhez nincs szükség bonyolult programozási nyelvek ismeretére, adatbázisra, és híres tech gurunak sem kell lenni. A válasz talán kézenfekvőbb, mint gondolnád. A kommunikáció, a vezetés és a kreativitás válik az egyik legerősebb eszközzé a kezedben az AI világában. Soha nem volt még ilyen izgalmas az emberi készségek határait feszegetni!

Az AI (artificial intelligence) olyan, mint egy tökéletes és fáradhatatlan edzőpartner, aki mindig a legmagasabb fokozaton pörög, folyamatosan flow-ban van és könnyedén átugorja az előtte álló akadályokat. Ahhoz, hogy az AI hasznos csapattag legyen, létfontosságú néhány fontos emberi készség, mint a kommunikáció, a kreativitás és a vezetés. Nézzük, hogyan!

A mesterséges intelligencia bizonyos értelemben véve mindig flow-ban van. Konkrétabban: ellenáll a flow-t akadályozó tényezőknek. Az AI sosem szenved időnyomástól. Órákon keresztül tud dolgozni anélkül, hogy elterelnék a figyelmét. Nem igényel alvást, nem kell neki kávészünet, bármilyen kognitív terheléssel megbirkózik. Fogalmazhatunk úgy is, hogy az AI példaértékű edzőtárs. Soha nem fárad el. Mindig igazodik a mi állapotunkhoz, mindig elérhető, folyamatosan tanul és okosabbá válik.

De fogalmazhatunk úgy is, hogy

az AI a te saját digitális Leonardo da Vinci-d, a te saját reneszánsz, multipotenciális embered, aki mindig a szolgálatodban áll és fáradhatatlanul alkot.

A kulcs pedig te vagy.

Te működteted!

Az AI kimenete rajtad múlik, és ha a lehető legjobban teljesítesz abban, amiben az ember az igazán nyerő, akkor igazán eredményes és gyümölcsöző lesz az együttműködés. Igazi csapatmunka! Ez pedig nem más, mint a kommunikáció, a vezetés és a kreativitás.

Tehát a kérdés…

Amint egyre többen kezdik el használni az AI-t és azt is megtanulják, hogyan tudják hatékonyan használni… Te hogyan tűnsz ki? Mert hidd el, ez pillanatok alatt eljön.

A ChatGPT-nek 5 nap kellett, hogy elérje az egymillió felhasználós mérföldkövet, és 2 hónap, hogy 100 millióan használják. Utóbbihoz a TikToknak 9 hónap, a Facebooknak 4,5 év, az Airbnbnek 8 év, a Netflixnek pedig 10 év kellett.

Ebből is látszik, milyen brutál népszerű platformról van szó. Te se maradj ki, de tanuld meg eredményesen használni!

Tehát nézzük, mely emberi készségekre kell összpontosítanod, hogy a legtöbbet hozd ki az AI-ból.

Kommunikáció, Kreativitás, Vezetés.

Nézzük őket sorban.

Kommunikáció

Képzeld azt, hogy az AI egy nagy sebességű sportautó, amely képes gyorsan eljuttatni bárhová, de ehhez egy GPS-re van szüksége, amely világosan irányítja. Az analógiából kiindulva az AI képességeinek kihasználásához neked is hatékonyan kell kommunikálnod a gondolataidat, céljaidat, ötleteidet, vagyis érthető kéréseket kell megfogalmaznod felé.

Úgy tudsz igazán jól kommunikálni vele, ha sokat olvasol, sokat írsz és sokat tanulsz. Tehát folyamatosan fejlődsz és alkalmazkodsz a változó világhoz.

Ahogy ezt teszed, figyelj oda arra is, mit olvasol, írsz és mondasz. Tudatosan gyakorold, hogy a gondolataidat világosan, rendezetten és pontosan tudd szavakba önteni. Figyelmesen olvass és hallgass, ezáltal táplálod a mintafelismerő rendszeredet, vagyis az agyad kreativitásért felelős funkcióját. A neurobiológiai háttérről itt olvashatsz, az olvasás kreativitásra ható előnyeiről pedig ebben a szikracikkben.

Ne feledd: Az AI eredménye az emberi inputtól függ. A tudásod határozza meg, hogy milyen feladatokat, parancsokat adsz a mesterséges intelligenciának, hogy pontosan azt hozza létre – legyen az szöveg, kép, videó, prezentáció stb -, amit szeretnél. Minél jobban trenírozod a kommunikációs képességedet, annál jobban fogsz tudni együttműködni az AI-val. Persze a fejlett kommunikációs készségek nem csak az AI-interakciókat javítják – az emberi interakcióidat is fejlesztik.

Vezetés

Az AI egy óriási erőforrás, de csak te aknázhatod ki, te irányíthatod. A vezetés nemcsak arról szól, hogy utasításokat adsz, hanem arról is, hogy inspirálsz másokat, és pozitívan befolyásolod őket, hogy közösen elérd a kitűzött célokat. Ebben is csak mi, emberek vagyunk képesek mások motivációinak megértésére, és a felelősségvállalásra.

Az AI nem tudja helyetted megoldani a komolyabb feladatokat, nem tud például nagyszabású üzleti szerződéseket kötni, fenntartható várost létrehozni vagy űrrakétát küldeni a Marsra. Ezek mind olyan munkák, amelyek intenzív erőforrásokat és koordinációt igényelnek – azaz vezetést -, amit az AI jelenleg még nem tud biztosítani.

A jó vezető olyan, mint egy karmester, aki összehangolja az embereket és a feladatokat. A vezetésben meg kell értened mások motivációit, nehéz döntéseket kell meghoznod, és vállalnod kell a döntéseid következményeit. Erre csak mi vagyunk képesek, az AI nem.

Sok AI eszközt nem igazán értünk, éppen ezért nem is használunk (ki) megfelelően, túl bonyolult, bizonytalan. Éppen ezért szükségünk van valakire, aki utat mutat a bizonytalan és változásokkal teli időben. Aki vezet bennünket, mellettünk és értünk van, akit követhetünk, aki vállalja a felelősséget értünk.

Kreativitás

A kedvencem. A szakterületem. Az egyik legfontosabb emberi készség, amely megkülönböztet bennünket a gépektől.

Az AI, bár lenyűgöző adatelemzésben és az analitikai képességeit illetően, a kreatív ötletek terén korlátokkal küzd. Össze tudja illeszteni a már meglévő elemeket, de nem képes igazán új, eredeti ötleteket létrehozni. Az AI képes a te saját kreativitásodat fokozni, de nem helyettesítheti azt.

Lehet, hogy azt gondolod, az AI egyszer majd túlszárnyalja az emberi kreativitást. Talán igen. Azonban az igazi kérdés nem az, hogy ki a kreatívabb – hanem az, hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni mindkét oldal kreativitásából, és hogyan tudunk velük hatékonyan együttműködni.

A kreativitás olyan, akár a te saját személyes ujjlenyomatod, ami teljesen egyedi és egyedülálló. A fantáziád segítségével új és izgalmas ötleteket hozol létre, amely egyedülállóan a tied, akár egy ujjlenyomat – a tapasztalataid, háttered, képességeid, perspektívád és számtalan más tényeződ izgalmas elegyéből.

Az AI egy erős segítség a kreatív folyamat során, amit számos alkalmazás a rendelkezésünkre áll, hogy alkossunk, önkifejezzünk, képes előállítani új ötleteket, modellezni különböző forgatókönyveket, és felgyorsítani a kísérletezést is. De ami igazán jellemző az emberi kreativitásra, az a spontaneitás, a váratlan kapcsolatok létrehozása (meglévő elemek és új infók összekapcsolása ) és az intuíció – mind olyan elemek, amelyeket az AI még nem képes utánozni.

Az AI segíthet kiegészíteni az emberi kreativitást például azáltal, hogy olyan mintázatokat és összefüggéseket talál az adatokban, amiket az ember nem képes érzékelni. De a kreatív ötletek, a művészetekben és a tervezésben, a stratégiai gondolkodásban, az innovációban vagy a problémamegoldásban való alkalmazásuk még mindig az emberi agy és a képzelet privilégiuma marad.

Végső soron tehát az AI és az emberi kreativitás összekapcsolása olyan lehetőségeket nyithat meg, amikről eddig csak álmodtunk. Ahelyett, hogy versenyeznénk a mesterséges intelligenciával, használjuk a kreativitásunkat és az AI technológia által nyújtott lehetőségeket, hogy valami igazán újat és eredetit hozzunk létre. Ez a szinergia az, ami igazán forradalmi változásokat hozhat létre a jövőben.

Tehát…

Kommunikáció, vezetés, kreativitás – három készség, amelyek ma fontosabbak, mint valaha, különösen az AI korában.

Ahogy az mesterséges intelligencia felületek egyre jobban fejlődnek, a technikai készségek, mint a programozás, írás vagy az adattudomány, valószínűleg háttérbe szorulnak. Ehelyett a jövő egyre inkább arról fog szólni, mennyire tudunk jó vezetőkké, hatékony kommunikátorokká és kitűnő kreatív gondolkodókká válni.

És ne feledjük, mindezek a készségek tovább erősödnek, ha képesek vagyunk flow állapotba kerülni. Az AI korában tehát nem a gépeket programozó, hanem az embereket megértő, inspiráló és kreatív embereké lesz a főszerep. Ez a jövőnk kulcsa. Úgy gondolom. Te hogyan látod?


Az alábbi cikket Steven Kotler író, vállalkozó, a Flow Research Collective alapítójának minapi e-mailje ihlette, akinek a Lehetetlen művészete című könyve sok szikracikk forrásául szolgált már. Itt tudsz feliratkozni az érdekes, teljesítményfokozó leveleire.

Ajánlom figyelmedbe egyébként Steven Kotler izgalmas „Future of the Flow” programját, ha brutál teljesítményre vágysz az AI-t és a flow-t használva (ez 990 dollár, ami kb. 340.000 Ft), és persze az én kurzusomat is, a Kreatív AI mestereszköztár online kurzust (ami 24.900 Ft), ha szeretnél képbe kerülni az AI-val kapcsolatban és hatékonyan használni a ChatGPT-t.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?