Az elengedés művészete: Hogyan vezet az inkubáció a kreatív gondolkodásig?

Szerző: Szlafkai Éva
Az elengedés művészete: Hogyan vezet az inkubáció a kreatív gondolkodásig?

Küzdesz egy agyonrágott problémával? Érezted már, hogy a sok belefektetett időd ellenére nem jutsz megoldásra, majd amikor már feladod és máshová fordítod a figyelmedet, hirtelen jön egy villanásnyi ötlet a semmiből? Ez az agyad csodálatos képességének, az inkubációnak köszönhető. De mi ez pontosan, és hogyan tudod maximálisan kihasználni az inkubációs időszakot a kreatív gondolkodás során? Ismerd meg, miért nagyon hasznos ez a passzívnak tűnő, mégis brutál aktív folyamat, az inkubáció, hogyan működik, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle a mindennapi életben és a munkában.

Az inkubációs időszak olyan, mint amikor egy kertész elültet egy magot. A magnak időre van szüksége, hogy gyökereket eresszen és növekedjen. Nem lehet siettetni a természet rendjét. Ha a kertész túl korán próbálja kihúzni a növényt a talajból, az csak károsítja a növényt. Hasonlóképpen, az ötleteinknek is időre van szükségük a fejlődéshez és a növekedéshez. Ez az analógia klasszul szemlélteti az inkubáció természetét. De mi is történik pontosan az inkubáció során?

Az inkubáció során a tudattalanunk dolgozik a minket foglalkoztató dolgokon, épp mintafelismerés zajlik. Az agy kapcsolatokat keres már meglévő infók és az újonnan beérkező infók között. Amikor talál, abból lesz az ötlet, és minden ilyen mintafelismerés apró dopaminlökettel jutalmaz. Idővel egyre több mintát talál, amire egyre több dopamin szabadul fel, ami fokozza a motivációt.

Ha ezt az 5 dolgot tudod az inkubációról, a lényeget már tudod is róla:

 1. Szünet az aktív gondolkodásban: Az inkubáció egy olyan időszak, amikor a tudatalatti agyunk dolgozik azon, hogy megoldja a problémát, míg tudatos agyunk más tevékenységekre összpontosít. Ez a „szünet” időt ad az ötletek érlelődésére és a kapcsolatok kialakulására, amelyeket tudatosan nem látnánk.
 2. Elengedés: Az inkubáció alatt a probléma aktív gondolkodása helyett el kell engednünk, és hagyni kell, hogy tudatalatti elménk dolgozzon rajta. Ez gyakran nehezebb, mint gondolnánk, mert általában hajlamosak vagyunk azonnal megoldani a problémákat.
 3. Az inkubáció hossza változó: Az inkubációs időszak hossza nagyban változik a feladattól, a személytől és az életkörülményektől függően. Egyesek számára ez csak néhány perc, mások számára napokig, hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.
 4. A divergens és konvergens gondolkodás váltakozása: Az inkubáció szakasza egy divergens (széttartó, ötletgeneráló) gondolkodási szakasz után következik, amelyben széles körben keresünk ötleteket, és konvergens (összpontosító, ötleteket kiválasztó) gondolkodás előtt, ahol meghatározzuk a legjobb ötleteket a továbblépéshez.
 5. Az inkubáció fontossága: A kreatív folyamatban az inkubációs szakasz nélkülözhetetlen a megoldások és új ötletek kialakításában. Az inkubáció során születnek a legjobb ötletek és a leginnovatívabb megoldások.

Oké, akit csak felületesen érdekelt a téma, itt abba is hagyhatjátok az olvasást, és mehettek egyből a cikk végén lévő gyakorlathoz, mert a továbbiakban egy kicsit kibontom ezt az izgalmas fogalmat.

Inkubáció és az agy: a kulcs a kreatív problémamegoldáshoz

Az agyunkban zajló inkubációs fázis értelmezése egy mély és bonyolult kérdés, de a kutatások azt mutatják, hogy az inkubáció során az agy egészen másképp működik, mint a tudatos gondolkodás során. Az inkubációs időszak alatt a jobb agyfélteke, ami gyakran kapcsolatba hozható a kreatív gondolkodással, aktívabb. Az agy olyan területei, amelyek az összefüggések és kapcsolatok kialakításáért felelősek, fokozott aktivitást mutatnak, miközben a tudatos gondolkodásért felelős prefrontális kéreg csendesebb. Ez a folyamat lehetővé teszi számunkra, hogy olyan kapcsolatokat lássunk, amelyeket a tudatos gondolkodás során talán figyelmen kívül hagynánk. Az agy működésének ezen megértése segíthet abban, hogy jobban kihasználjuk az inkubációs időszakot. A kikapcsolódás, a meditáció és a relaxáció mind segíthetnek az inkubációs időszak maximalizálásában.

Az agy álmodozó üzemmódja aktív ilyenkor, a nyugalmi hálózat (vagy képzeleti hálózatnak is hívják) dolgozik a figyelmi helyett, tudat alatt lévő összefüggéseket képes meglátni és amikor egy érdekes kapcsolatra bukkan, akkor azonnal jelzi a szaliencia hálózatnak (a kreativitás kapcsológombjának), hogy „helló, itt valami érdekes, szokatlan dolog van, figyelj csak ide!”.  Ilyenkor kapcsolódik be a figyelmi hálózat, és máris dolgozik a problémán, akár megteremti az AHA-élményt, ami a kreatív problémamegoldás második állomása.

Ismert emberek inkubációs módszerei

Az inkubáció fontos szerepet játszik a művészetekben. A művészek gyakran használják ezt a fázist, hogy az ötleteik szabadon fejlődjenek és nőjenek. Salvador Dalí, a híres szürrealista festő, egy speciális módszert fejlesztett ki az inkubációs időszak kihasználására, amit „szieszta módszernek” nevezett. Egy széken ült, a kezében egy kulccsal, alatta pedig egy fém tányér. Ahogy elaludt, a kulcs leesett a kezéből, a tányér csörömpölése felébresztette, és így sikerült a legtöbb inspirációt merítenie az álmok és a valóság közötti szürreális állapotból. Albert Einstein is híres volt arról, hogy zenehallgatás és vitorlázás közben kereste az inspirációt, amelyek mind-mind az inkubációs időszak részét képezték a munkájában. Ezek az esetek rámutatnak, hogy a nagy gondolkodók és művészek hogyan használták az inkubációs fázist, hogy támogassák a kreatív folyamataikat.

Szieszta módszer és a többiek

 • Thomas Edison: Az amerikai feltaláló, Edison is ismert volt arról, hogy szieszta módszert használt, hasonlóan Dalíhoz. Ő azonban két fém golyót tartott a kezében, amikor a székében ült és aludt. Amikor elaludt, a golyók leestek és a hangjukra felébredt, gyakran egy friss ötlettel a fejében.
 • Friedrich Nietzsche: A német filozófus, Nietzsche gyakran hosszú sétákat tett a szabadban, hogy gondolatait „incubate” (inkubálja). Azt hitte, hogy a természetben való sétálás segít a gondolatok érlelésében és az új ötletek kialakításában.
 • Ludwig van Beethoven: A híres zeneszerző, Beethoven néha a zongora felett aludt, hogy az alvás és az ébrenlét közötti állapotban szülessenek új zeneművei. Úgy tartották, hogy ez a technika segített neki a zenei ötletek „inkubálásában”. Egyébként az agy alfa-hulláma az „inkubációs-hullám”, legtöbbször mielőtt elalszunk, vagy miután felébredünk, ezért lehet hasznos, ha egy jegyzetfüztet tartunk az ágy mellett, hogy leírjuk az ilyenkor eszünkbe jutó jó ötleteket.
 • Nikola Tesla: Tesla a meditációt és a napközbeni álmodozást használta mint inkubációs gyakorlatot. Az elektromosság és mágnesesség területén végzett munkája során gyakran képzelte el az ötleteit a fejében, mielőtt papírra vetette volna őket.
 • Charles Darwin: Darwin a hosszú séta és a természet megfigyelését használta inkubációs technikaként. Naplójában sokszor írt arról, hogy hosszú órákat töltött a kertjében sétálva, míg az ötletei érlelődtek.

Neked van saját módszered?

Nekem a Kreatív sprint.

Inkubáció a munkahelyen

A munkahelyen történő inkubáció hatékony eszköz lehet a kreativitás és az innováció elősegítésére. A vállalatoknak és szervezeteknek olyan környezetet kell létrehozniuk, amely támogatja és megérti az inkubációs időszakot. Ez lehet olyan egyszerű, mint biztosítani a dolgozók számára a szabad és zavartalan időt, hogy gondolkodjanak, vagy olyan bonyolult, mint a munkahelyi kultúra megváltoztatása a kreativitás támogatására (kreatív klíma). A Google például híres a 20%-os szabályáról, amely szerint a munkavállalók a munkaidejük 20%-át saját projekteken tölthetik, amelyek nem tartoznak közvetlenül a munkaköri feladataikhoz. Ez a gyakorlat segített abban, hogy az alkalmazottaknak legyen idejük az inkubációra és az új ötletek kialakítására. Erről egyébként izgalmas dolgokat tanítok neked a Fenntartható lelkesedés online kurzusban.

Az inkubáció és a jól-lét

Az inkubáció nemcsak a kreatív folyamatokban és a munkahelyi kihívásokban segíthet, hanem a jól-létünkben is szerepet játszik. Az inkubációs időszakok, például a sétálás, a meditáció vagy egyszerűen a szabadidő eltöltése, mind segítenek abban, hogy a gondolataink szabadon áramolhassanak, és hogy friss nézőpontokat találhassunk. Ez a folyamat nemcsak a problémamegoldásban segíthet, hanem abban is, hogy kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb életet élhessünk. Az inkubáció fontos szerepet játszik a mentális egészségünkben, és azáltal, hogy időt szánunk rá, javíthatjuk a jól-létünket és hatékonyabbá tehetjük az önmegvalósítás folyamatát.

Szikratöltőpont

És most ültesd is egyből gyakorlatba, hiszen akkor tudod igazán elsajátítani az olvasottakat. 

 1. Kreatív probléma kiválasztása: Válassz ki egy olyan problémát, amelyen szeretnél dolgozni. Ez lehet egy projekt a munkahelyeden, egy személyes cél vagy akár egy mindennapi probléma, amit meg akarsz oldani.
 2. Ötletgenerálás: Gondolkodj el a problémán, és írd le az összes ötletet, ami eszedbe jut, függetlenül attól, hogy mennyire értelmes vagy megvalósítható. Az a lényeg, hogy bátran és szabadon alkoss ötleteket, a minőségre most még ne koncentrálj.
 3. Az inkubáció időszaka: Ha elvégezted az ötletgenerálást, hagyd abba a probléma aktív gondolkodását. Foglalkozz más tevékenységekkel, például sétálj, olvass, aludj rá egyet, vagy foglalkozz valami teljesen más dologgal.
 4. Visszatérés a problémához: Térj vissza a problémához egy meghatározott idő elteltével. Ha már visszatértél, nézd át az ötleteidet, és próbáld meg kiválasztani a legígéretesebbeket. Figyelj arra is, hogy esetleg új ötletek születtek-e az inkubáció időszakában.
 5. Az ötletek tesztelése: Próbáld ki a kiválasztott ötleteket a gyakorlatban. Az ötletek gyakran módosulnak és fejlődnek a tesztelés során, tehát ne aggódj, ha nem működnek azonnal.

Ez a gyakorlat segít abban, hogy a kreatív folyamatot és különösen az inkubációt hatékonyabban alkalmazd a mindennapi életben és a munkában.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?