Flow-élmény 9 eleme – így élheted át!

Szerző: Szlafkai Éva
A flow élmény 9 eleme - így élheted át!

Ha az alábbi elemek megjelennek a tevékenységünk során, akkor biztosak lehetünk benne, hogy flow-élményt élünk át, és minél több ilyen élményben van részünk, annál nagyobb kreatív energiát tudunk felszabadítani az életünkben.

Csíkszentmihályi Mihály évekig tanulmányozott olyan embereket, akik élvezték, amit csinálnak. Az örömszerző élmények leírásában az alábbi 9 elem ismétlődött, amiből az első 3 az alappillére és 6 a folyamatjellemzője.

1.  A cél végig tiszta

Az áramlat során folyamatosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, világosak a célok. A terepfutó tudja, hány kilométer van hátra, a mérnök ismeri a tervrajz minden szegletét, a webdizájner tudja, hogyan épül fel a weboldal.

2. A kihívás és a felkészültség összhangban van

Ha egy nálunk erősebb játékossal mérkőzünk meg, akkor frusztráltak lehetünk, ha gyengébbel, akkor unatkozhatunk, és ugyanez történik a munkahelyünkön is: a képességeinknél nehezebb feladat stresszel, a jóval könnyebb pedig untat. Az áramlat során azt érezzük, hogy a felkészültségünk jól illeszkedik a lehetőségeinkhez.

3. Azonnali visszajelzés

Az áramlat-élmény során ismerjük a teljesítményünket. A futó figyeli az óráján a pulzusszámát, a zenész hallja, hogy a megfelelő hangot ütötte-e le.

4. Elmélyedés – a tevékenység és a tudat összeolvad

Sok tevékenység esetében nem a jelenben vagyunk, tanárt hallgató diák az esti bulira gondol, vezetés közben a napi eseményeken járnak a gondolataink, a délutáni értekezleten pedig a bevásárolandó tételeket vesszük sorra. Az áramlat során viszont csak arra koncentrálunk, amit csinálunk, elmélyülünk benne, ezt pedig az előző három pont teszi lehetővé.

5. Fókuszált a figyelem

Az áramlat-élmény a jelenre való intenzív fókuszálás eredménye, nem zökkent ki bennünket semmi az itt és mostból. Ha az író nem koncentrál, helyesírási hibákat vét, ha a szinkrontolmács gondolata elkalandozik, akkor nem tudja lefordítani az előadást.

6. Kontrollérzet

Annyira el vagyunk foglalva a tevékenységgel, hogy eszünkbe sem jut a kudarc lehetősége, nem félünk tőle, sem a hibázástól. Ehhez az is hozzájárul, hogy világosan tudjuk, mit kell tennünk és megfelelően felkészültnek érezzük magunkat.

7. Eltűnik az egó

A flow tevékenység közben nem aggódunk azon, hogy mások mit gondolnak rólunk, hiszen maximálisan koncentrálunk, tehát nem veszünk tudomást az egóról, harmóniát élünk át, egyek vagyunk a világgal.

8. Torzul az időérzékünk

Annyira belefeledkezünk a tevékenységbe, hogy nem veszünk tudomást az óra szerinti időről; pillanatnak érzünk órákat, észre sem vesszük, milyen gyorsan eltelt az idő. Ha az író ihletet kap, órákig fel sem kel a gép elől, nem érez éhséget, szomjúságot, annyira benne van flowban.

9. Belső motiváció (intrinzik motiváció, autotelikus élmény)

Nem az eredményért végezzük, hanem magáért a cselekvésért, egyfajta belső vágytól vezérelve. Bizonyos tevékenységek alapból öncélúak, mint a sport vagy a művészetek, míg másokat nem az élvezetért, hanem egy későbbi célért végzünk, mint bármilyen megbízásos munka. Ha a munkában és a magánéletben végzett tevékenységek esetében megtaláljuk az öncélúságot (is), részünk lehet a flowban és egy kreatívabb élet megélésében.

Mikor tapasztalhatjuk meg a flow-élményt?

A flow-t különféle területeken megtapasztalhatjuk, és mindenhol másként hathat ránk. A munkámban akkor tapasztalom, amikor nem feszegetem túl a határaimat, olyan tevékenységet végzek, amit élvezek és aminél biztos vagyok a tudásomban, ám a feladat során bőven akad kihívás is. A magánéletben inkább boldogságpillanatok vannak, mintsem flow, viszont futás közben egy megint más jellegét tapasztalom ennek a jelenségnek. Amikor már kellő rutinom van egy-egy távban, szorgalmasan járok futni, így javul az állóképességem, és haladás közben vagy a tempón javítok, vagy messzebbre futok, közben azt érzem, hogy áramlok. Azt érzem, hogy minden szuper, a fáradtság ellenére jól megy a mozgás, jól érzem benne magam, milyen szép a táj és bármire képes vagyok. Mondjuk azért itt az endorfin löket igencsak boostolja az agyat, éppen ezért jó ötlet két munka között, vagy egy nagyobb koncentrálást igénylő feladat előtt a természetben futni egyet. A barátnőm, Fanni ennek egyébként az igazi tudója:

Tavaly több mint 2000 km-t futottam, így bőven volt lehetőség elmélkedni futás közben. A legnagyobb Flow élményeim a feladat nélküli egyenletes és igen monoton kis intenzitású hosszú futásaimon szoktak rám találni. Nálam a Flow futás jellemzően akkor jön, amikor nem kell agyalnom határidőkön, to do listeket, így meg tudom élni a futást. Igazi feltöltődés számomra elmerülni 1-1 bárány felhőben az égen, vagy belefutni a naplementébe.

Sipos Fanni, futóedző

Te mikor szoktad tapasztalni az életedben a flowt?

Leadfotó: behance

Téged is hajt a kíváncsi tudásvágy, számodra is fontos az önfejlesztés és a kreatív szemléletmód? Ha igen, kövesd a szikrákat a több ezer fejlődni vágyó olvasóval együtt: SZIKRAMAILFB CSOPORT, FBINSTAGRAM, PODCAST, ÉLJ KREATÍVAN KÖNYV ÉS PROGRAM, SZIKRA KURZUSOK

További lehetőségek: cégeknek kreativitás fejlesztő programok, vállalkozóknak egyéni konzultáció (komplex projektek, kreatív problémamegoldás, énmárka).

Ezeket olvastad már?