Flow-élmény 9 eleme – így élheted át!

Szerző: Szlafkai Éva

Ha az alábbi elemek megjelennek a tevékenységünk során, akkor biztosak lehetünk benne, hogy flow-élményt élünk át, és minél több ilyen élményben van részünk, annál nagyobb kreatív energiát tudunk felszabadítani az életünkben. Ha több flow-ra vágyunk, akkor a flow-kapcsolók köré építsük az életünket.

Csíkszentmihályi Mihály évtizedekig tanulmányozott olyan embereket, akik élvezték, amit csinálnak. Az örömszerző élmények leírásában az alábbi 9 elem ismétlődött, amiből az első 3 az alappillére és 6 a folyamatjellemzője. Ezek a flow-előfeltételei. Mai szóhasználattal pedig flow-kapcsolók, amelyek a 70-es évek óta tovább bővültek, jelenleg összesen 22 flow-kapcsoló van, de ebben a cikkben főleg az alap 9-et fejtem ki, a többit csak felsorolásként.

Lássuk, mely elemeknek kell meglenniük, hogy közelebb kerülhessünk a flow-élményhez:

1.  A cél végig tiszta

Az áramlat során folyamatosan tudjuk, hogy mit kell tennünk, világosak a célok. A terepfutó tudja, hány kilométer van hátra, a mérnök ismeri a tervrajz minden szegletét, a webdizájner tudja, hogyan épül fel a weboldal.

2. A kihívás és a felkészültség összhangban van

Ha egy nálunk erősebb játékossal mérkőzünk meg, akkor frusztráltak lehetünk, ha gyengébbel, akkor unatkozhatunk, és ugyanez történik a munkahelyünkön is: a képességeinknél nehezebb feladat stresszel, a jóval könnyebb pedig untat. Az áramlat során azt érezzük, hogy a felkészültségünk jól illeszkedik a lehetőségeinkhez.

3. Azonnali visszajelzés

Az áramlat-élmény során ismerjük a teljesítményünket. A futó figyeli az óráján a pulzusszámát, a zenész hallja, hogy a megfelelő hangot ütötte-e le.

Ez a három a legfontosabb alap, ezek az alappillérek és erre épülnek a folyamatjelzők.

4. Elmélyedés – a tevékenység és a tudat összeolvad

Sok tevékenység esetében nem a jelenben vagyunk, tanárt hallgató diák az esti bulira gondol, vezetés közben a napi eseményeken járnak a gondolataink, a délutáni értekezleten pedig a bevásárolandó tételeket vesszük sorra. Az áramlat során viszont csak arra koncentrálunk, amit csinálunk, elmélyülünk benne, ezt pedig az előző három pont teszi lehetővé.

5. Fókuszált a figyelem

Az áramlat-élmény a jelenre való intenzív fókuszálás eredménye, nem zökkent ki bennünket semmi az itt és mostból. Ha az író nem koncentrál, helyesírási hibákat vét, ha a szinkrontolmács gondolata elkalandozik, akkor nem tudja lefordítani az előadást.

6. Kontrollérzet

Annyira el vagyunk foglalva a tevékenységgel, hogy eszünkbe sem jut a kudarc lehetősége, nem félünk tőle, sem a hibázástól. Ehhez az is hozzájárul, hogy világosan tudjuk, mit kell tennünk és megfelelően felkészültnek érezzük magunkat.

7. Eltűnik az egó

A flow tevékenység közben nem aggódunk azon, hogy mások mit gondolnak rólunk, hiszen maximálisan koncentrálunk, tehát nem veszünk tudomást az egóról, harmóniát élünk át, egyek vagyunk a világgal.

8. Torzul az időérzékünk

Annyira belefeledkezünk a tevékenységbe, hogy nem veszünk tudomást az óra szerinti időről; pillanatnak érzünk órákat, észre sem vesszük, milyen gyorsan eltelt az idő. Ha az író ihletet kap, órákig fel sem kel a gép elől, nem érez éhséget, szomjúságot, annyira benne van flowban.

9. Belső motiváció (intrinzik motiváció, autotelikus élmény)

Nem az eredményért végezzük, hanem magáért a cselekvésért, egyfajta belső vágytól vezérelve. Bizonyos tevékenységek alapból öncélúak, mint a sport vagy a művészetek, míg másokat nem az élvezetért, hanem egy későbbi célért végzünk, mint bármilyen megbízásos munka. Ha a munkában és a magánéletben végzett tevékenységek esetében megtaláljuk az öncélúságot (is), részünk lehet a flowban és egy kreatívabb élet megélésében.

Íme az összes flow-kapcsoló – iktassuk be az életünkbe

Említettem, hogy az évek során tovább tanulmányozták a flow-állapotát és a kiváltó tényezőket, így a fenti 9 alap kapcsoló kibővült további 13 elemmel. Erről bőven olvashatsz a Flow Research Collective vezetőjének, a teljesítmény-szakértő Steven Kotlernek a The Rise of Superman és a The Art of Impossible (A lehetetlen művészete) című könyveiben.

A kapcsolók kutatása a mai napig folyamatban van. A teljesség igénye nélkül szeretném, ha rendszerben látnád az egészet, így csak felsorolást szintjén az alábbi struktúráról van szó. A lényeg, hogy ez az állapot mindenhol jelen van, bárkivel, bármikor megtörténhet bizonyos előfeltételek mellett. Az agyunk az evulóciók során úgy fejlődött, hogy támogassa a kialakulását.

Úgy ágyazhatunk meg a flow-élménynek az életünkben, hogy ezeket a kapcsolókat beépítjük amennyi területre csak lehet. Legyünk kockázatvállalóak, keressük az újdonságot, lássuk el a mintafelismerő rendszert bőséges információval, hogy a kreativitás kapcsoló (szaliencia-hálózat) aktivitzálódjon, tűzzünk ki célokat, kapcsolódjunk másokhoz. Legyünk kreatívabbak! Hozzuk ki magunkból a legjobbat!

Lássuk, miből válogathatunk, miket érdemes beemelnünk a különféle életterületeinkre:

Belső kapcsolók

 • Érdeklődés-lelkesedés-életcél – ha tökéletesen összehangoljuk ezt a három hajtóerőt, olyan örömhormon-löketet és koncentrációt ad, ami kiválthatja a flow-élményt.
 • Teljes koncentráció
 • Világos célok
 • Azonnal visszajelzés
 • Kihívás és készségek egyensúlya
 • Önállóság – akkor vetjük bele magunkat lelkesen valamibe, ha mi uraljuk az elménket, ha mi dönthetünk, ez nagyon erős motiváció. Ehhez tudnunk kell nemet mondani is. Rendelkezzünk legalább az időnk 20%-ával.

Külső kapcsolók:

 • Súlyos következmények
 • Ingergazdag környezet
 • mély átélés

Kreatív kapcsolók:

 • Kreativitás

Társadalmi kapcsolók:

 • Teljes koncentráció
 • Közös célok
 • Megosztott kockázat
 • Nyitott fül
 • Jó kommunikáció
 • Az egók összekapcsolódása
 • Egyenlő részvétel
 • Összeszokott csapat
 • A helyzet kézben tartása
 • Mindig igen – De helyett és

Én akkor tapasztalon a flow-élményt…

A flow-t különféle területeken megtapasztalhatjuk, és mindenhol másként hathat ránk. A munkámban akkor tapasztalom, amikor nem feszegetem túl a határaimat, olyan tevékenységet végzek, amit élvezek és aminél biztos vagyok a tudásomban, ám a feladat során bőven akad kihívás is. A magánéletben inkább boldogságpillanatok vannak, mintsem flow, viszont futás közben egy megint más jellegét tapasztalom ennek a jelenségnek. Amikor már kellő rutinom van egy-egy távban, szorgalmasan járok futni, így javul az állóképességem, és haladás közben vagy a tempón javítok, vagy messzebbre futok, közben azt érzem, hogy áramlok. Azt érzem, hogy minden szuper, a fáradtság ellenére jól megy a mozgás, jól érzem benne magam, milyen szép a táj és bármire képes vagyok. Mondjuk azért itt az endorfin löket igencsak boostolja az agyat, éppen ezért jó ötlet két munka között, vagy egy nagyobb koncentrálást igénylő feladat előtt a természetben futni egyet. Tudod, erről szól a kreatív sprint is.

A barátnőm, Fanni – aki az én futóterveimet is készíti és elemzi a teljesítményemet – elég sokszor tapasztalja a flow-élményt futás közben.

Tavaly több mint 2000 km-t futottam, így bőven volt lehetőség elmélkedni futás közben. A legnagyobb flow élményeim a feladat nélküli egyenletes és igen monoton, kis intenzitású hosszú futásaimon szoktak rám találni. Nálam a flow-futás jellemzően akkor jön, amikor nem kell agyalnom határidőkön, to do listeken, így meg tudom élni a futást. Igazi feltöltődés számomra elmerülni 1-1 bárányfelhőben az égen, vagy belefutni a naplementébe. Szuper ötletek is jönnek közben.

Sipos Fanni, futóedző | fannirun.hu

Te mikor szoktad tapasztalni az életedben a flowt?

Leadfotó: behance

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?