Így tervezd meg 13 lépésben a célodhoz vezető utat

Szerző: Szlafkai Éva

Célokat tűzünk ki, tervezünk, újratervezünk lépésekre bontjuk, de valahol elakadunk, esetleg halogatunk vagy bele sem kezdünk. Vajon mi lehet a gond? Talán az, hogy nem láttunk rá már az elején több nézőpontból. Ezzel a cikkel átadok neked egy iránytűt, hogy tudatosan átgondolhasd a célodhoz vezető utat, beleértve a mögöttes értékeket, a miérteket, a hajtóerődet és az eszközeidet. Jó utat!

Minden esetben úgy kezd a tervezést, hogy egyértelműen fogalmazd meg, mi a célod!

Az én célom, hogy …
FEJEZD BE A MONDATOT!

A könnyebb követhetőség és a megértés kedvéért végigviszek egy fiktív példát: Az én célom, hogy elindítsak egy blogot fenntarthatóság témában.

Most pedig vedd elő a határidőnaplódat, egy üres papírt, vagy bármilyen eszközt, amivel szívesen tervezel, és keress egy szuper célt, amit meg akarsz valósítani! Ha megvagy, jöhetnek az alábbi kérdések!

1. Ha elértem a célt, honnan tudom, hogy megérkeztem?

Amikor felvázolsz magadnak egy célt, akkor érdemes azt is átgondolni, hogy vajon milyen konkrétumokból, érzésekből, mérőszámokból tudod, hogy elérted a célodat.

Példa: Elkészült a blogoldal, megírtam legalább 3 bejegyzést, megosztottam a követőimmel a cikkeket és már érkeztek visszajelzések, hogy tetszik az embereknek, valamint látom az analitikában a látogatásokat.

2. Mikorra szeretném elérni a célt?

Amikor kitűzöl egy célt, minden esetben legyen határideje, ami mérhető, különben csak álom marad, ami egyszer majd talán megvalósul… vagy nem.

Szeretném 2020. november végén elindítani a blogot.

3. Miért van szükségem erre, mi fog változni?

Érdemes megértenünk a célunk mögöttes tartalmát, a miértet, illetve azt érzelmi töltetet, ami majd a motivációt is fogja adni.

Egyrészt környezetvédő vagyok, másrészt ebben a speciális témában jobban képben leszek, és akár előadásokra is hívnak, ami jót tesz az énmárkámnak, illetve növekedhet a forgalmam, hiszen természetes alapanyagú kézműves tárgyakkal foglalkozom a szabadidőmben.

4. Mit tettem már meg ennek a célnak az eléréséért?

Tettél már lépéseket annak érdekében, hogy közelebb kerülj a célod eléréséhez? Olyan konkrétumokra gondolj, amelyek közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak hozzá. Szuper muníció, ha minél többet össze tudsz szedni, hiszen ez is mutatja az eltökéltségedet.

Lefoglaltam a domain nevet és már félig megírtam egy cikket, valamint számos forráscikket gyűjtöttem egy könyvjelzőbe.

5. Milyen erőforrások állnak a rendelkezésemre most?

Mi az, aminek már most a birtokában vagy, hogy belekezdj a terved, célod megvalósításába? Bármilyen válasz megengedett, csak legyenek válaszaid, hogy azt érezd, képes vagy elindulni az úton.

Nagyon lelkes vagyok, sok külföldi blogot olvasok a témában, van egy kis megtakarításom a célra és jól fogalmazok.

6. Mire van még szükségem a célomhoz?

Az is jó, ha látod, hogy milyen erőforrások hiányában vagy, hiszen ha konkretizálod, akkor tisztán látod, milyen irányban kell még lépéseket tenned.

Főként időhiányban szenvedek, általában rossz az időbeosztásom, sokszor halogatok is, tehát át kell gondolnom, hogy milyen tevékenységeket, mely szerepeimet kell átalakítani, hogy beleférjen a blogolás. Esetleg elmehetnék egy időtervezés workshopra.

7. Hol tartok a célomhoz vezető úton?

Rajzolj fel egy egyenest, amit skálázz be 1-10-ig, ahol a 10 a cél beteljesülését jelzi. Ezután jelöld be, hogy jelenleg hol tartasz.

Mivel már megvan a domain, és a cikkötletek is fejben vannak, talán a 2-es lépcsőfokon tartok. Szóval úgy érzem most, hogy elindultam.

8. Mi kell ahhoz, hogy a következő skálára lépjek?

Az előbb felrajzolt számegyenesre adott válaszodat vedd alapul, most pedig gondold át, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a következő skálát elérd. Gondold át, hogy mi tart vissza jelenleg, illetve azt is, hogy mi ad erőt! Most pedig írj konkrétumokat, hogy mi kell a szintlépéshez!

Az időtervezési problémám nagyon visszatart, hiszen nem tudom megfelelően beosztani a napot, és túl sokat dolgozom. Az viszont nagyon hajt, hogy érdekel a fenntarthatóság témája és szívesen foglalkozom vele, majdnem csak kikapcsolódás. Ahhoz, hogy a 3-as skálára lépjek az kell, hogy megírjam az első cikket vázlatba.

9. Mi kell az összes többi skálához?

Ez a teljes út apró lépésekre bontva, amely segít átlátni a folyamatot, illetve nem egy nagy falatként definiálja a cél elérését, hanem sok kis lépésben, amely ezáltal könnyebben elérhetőnek tűnik. Érdemes az egyes szintlépésekhez egy dátumot is rendelni.

A 4-es skálához az kell, hogy legyen cikktémám legalább 2 hónapra előre (október 10.), az 5-öshöz az, hogy megírjak még egy cikket (október közepe), a 6-oshoz az, hogy elkészítsem a blogoldalt és kitaláljam a dizájnt (november 01.) stb.

10. Kik azok, akik segíteni fognak a célodhoz vezető út során?

Szedd össze azokat a kapcsolatokat, akiknek valamilyen szerepe lesz a haladásodban, illetve a célod elérésében.

A párom megértése kell, ha munka után este cikket írok, a Gizi nagy környezetvédő, biztosan segít majd sztorikban, a Géza jól rajzol, hátha készít nekem illusztrációkat a cikkekhez stb.

11. Mennyire vagy elkötelezett?

Mennyire vagy elkötelezett a célod elérésében jelenleg. Ha az 1 azt jelenti, hogy egyáltalán és a 10-es szám azt, hogy rettentően elkötelezett vagy, akkor rád mi lesz a jellemző?

Nagyon szeretném elérni, de még félek, hogy mennyire leszek kompetens és kitartó. Mondjuk legyen 6-os.

12. Mi kell ahhoz, hogy elkötelezettebb legyek?

Azt gondold át, hogy milyen feltételnek kell módosulnia, hogy eggyel elkötelezettebb legyél?

Ahhoz, hogy 7-est adjak, azt hiszem az kellene, ha érkezne visszajelzés, hogy jól írok. Lehet, megírom az első cikket, és odaadom néhány ismerősnek átolvasásra, aztán meglátjuk.

13. Mi lesz a következő lépés, amit megteszek a célom érdekében és pontosan mikor?

Bizony-bizony, ez a kérdés a halogatás ellen, hiszen ha meg tudod fogalmazni, mellé tudsz rendelni egy pár napon belüli dátumot és le is írod, akkor ez már nem csak gondolkodás, hanem cselekvés, ez már egy terv,a mi jó eséllyel elindul a megvalósulás útján.

Holnap este elkészítek egy pontos ütemtervet, hogy mikor mit szeretnék csinálni, ezáltal majd úgy érzem, hogy kiírtam a fejemből, és mindig csak egyetlen következő lépésre kell koncentrálnom.

Sok sikert kívánok a célod teljesüléséhez! Ha szükséged van még segítségre, illetve szereted a tervezőket, akkor itt számos LETÖLTHETŐ szikratervezőt találsz.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?