7 meglepően apró tanács, hogyan tedd jobbá a saját életed

Szerző: Szlafkai Éva
7 meglepően apró tanács, hogyan tedd jobbá a saját életed

Elégedett, boldog és egészséges szeretnél lenni? Mindenki erre vágyik, mégis gyakran kifog rajtunk az önfejlesztés feladata, hiszen a mindennapi helyzetekben nem tudjuk pontosan hogyan is érhetnénk el ezt a célt. Az életed apró, hétköznapi cselekvésekből áll, és minden döntésed számít. Minden! Az is, hogy megnyitottad ezt a cikket. Szóval téged is bizergál a változás gondolata vagy már a kellős közepén vagy… Okés, akkor fogj hozzá valamelyik tanácshoz, apró tetthez és tedd jobbá a saját életed!

Az Én-könyv alkotói – melyek között agykutató, sztárséf, menedzsment tanácsadó, fitness szakértő is található – úgy gondolták, hogy tudják a titkot. Annak a titkát, hogyan érezzük jól magunkat. A titok pedig nem más, mint az apró cselekedetek összessége. Kicsit olyan, mint a pillangóhatás, bár ez nem a jelentéktelen dolgok szövevényes hatásáról szól, hanem az életünkben hozott kis döntések, apró tettek, napi cselekedetek összeadódott pozitív hatásáról.

Egy kis döntés elég ahhoz, hogy az életünk rendezettebb, boldogabb legyen.

A könyv alcíme nagyon szikrás: 365 ötlet, hogy jobban érezd magad. Akár én is írhattam volna. De nem, Nora Rosendhal és Nelli Lahteenmaki írta. Én a kreativitásról írtam. 😉

Lássunk 7 kézzelfogható példát a könyvből, amiket akár a héten ki is próbálhatsz.

Fejlődés apró tetteken keresztül

Az apró tettek olyan egyszerű és könnyen megvalósítható hétköznapi cselekedeteket jelentenek, amelyeket bárki meg tud valósítani. A „meditálj húsz percet” például nem tartozik közéjük, de az „ülj csendben két percen keresztül” már igen. A „fuss le egy maratont” sem apró tett, viszont az „irány a lépcső” annál inkább. Egyszerű cselekvések ezek, amelyek mégis magukban hordozzák a változást. A könyv szerint minden apró tettünk besorolható a következő négy típus valamelyikébe: étel, test, elme, lélek. Klassz tematika. Ha naponta akár csak pár percet rászánsz, egy-egy olyan, könnyen kivitelezhető apró tettel gazdagodhatsz, amely segít megőrizni a testi-lelki egészséged.

Ezt a cél szolgálta a 2018-as #52hét52kihívás is, ahol a csoportban minden héten más-más feladattal treníroztuk magunkat, hogy ne robotpilótában működjünk, hanem boldogan és elégedetten éljük meg  a hétköznapjainkat.  De most jöjjenek a tanácsok az apró tettekhez!

1. Légy ma ínyenc!

Próbálj ki olyan ételt, amelyet még sohasem ettél! Izgalmas ízutazás lesz, az tuti, hiszen többnyire ugyanazokat az ételeket esszük. Megszoktuk, szeretjük, passzol az ízlésvilágunkhoz. Maximum nyaraláskor váltunk, vagy ha a bőség zavarában nem tudunk dönteni a fagylaltosnál. De itt az ideje, hogy megfűszerezd kicsit a dolgokat. Válassz ma olyan ételt – húst, fűszert, zöldséget, magvat, gyümölcsöt, bármit -, amit még egyáltalán nem ismersz!

A kedvenc személyes sztorim (rengeteg van) ezzel kapcsolatban, hogy a párom a megismerkedésünkkor nagyon válogatós volt kajafronton, igazából gyerekkora óta. Sokkal több étel szerepelt a nem szeretem (és/vagy nem is ismerem) listán, mint az oké, megeszem listán. A töltelék részt nem mondom (az út egyetlen apró, pozitív élménnyel kezdődött egyébként), de mára nemcsak, hogy sokkal kulinárisabb, mint én, de sokkal jobban – és szerencsére többször – főz is nálam. Kíváncsi vagyok minden fronton, de ő nálam is hamarabb próbál ki valami új gasztroélményt.

2. Légy ma hálás!

Ez az apró tett számos örömforrásnak lehet a nyitja. Hajlamosak vagyunk az egész életünket hasonlítgatások révén értékelni: jobban teljesítek-e a munkatársamnál, jobb vagyok-e a tegnapi énemnél, elértem-e a célomat, jobban áll-e rajtam a bikini, mint tavaly, nekünk is inkább xy helyre kellett volna menni nyaralni? Légy inkább hálás a meglévő dolgokért! Ne azon rágódj, ami nincs, vagy jó lett volna, hanem abban keresd meg a jót ami körülvesz.

Ha nehezedre esik ez a gyakorlat, vagy úgy érzed nincs időd hálásnak lenni, annyi egyéb dolgod van, próbáld ki ezt az 1 perces módszert!

3. Ne halogass ma tovább!

Te is szoktál halogatni dolgokat, amelyek egyébként bárdként ott lebegnek a fejed felett, amíg végül rá nem szánod magad nagy nehezen? És ugye, milyen jó érzés letudni? Ez lenne most a cél! Oldj meg olyan feladatot, amit már régóta elodázol.  Be kellene jelentkezni a fogorvoshoz? El kellene kezdeni írnod a beszámolód? Jelentkezni kelleni arra az állásra? Be kellene már fizetni a nyaralást? Neki kellene ülnöm annak a nagy projektnek? Fel kellene hívnom végre XY-t?

Válassz egy feladatot a halogató-listádról, és húzd le végre!

A kis lépésekkel akár egy nagy tetthez is közelebb kerülhetsz, amire ez a kihívásfeladat buzdít, de kipróbálhatod a Mondj igent! feladatot is, ami szintén hasonló húrokat penget. 🙂

4. Olvass mást, kreatívabb leszel!

Ha olvasunk, általában azt olvassuk, amiket szeretünk. Nagyon ritkán váltogatjuk a műfajt. Pedig a különféle ingerek, impulzusok beindítják a kreativitás motorját, amit ugye nem árt. Neked mi a kedvenc olvasmányod? És mikor olvastál más műfajt? Én például szeretem a szakkönyveket vagy a self-help gondolatébresztő könyveket, viszont jól esik néha regényeket is olvasni. Bár azokból is a tényirodalmakat, valós alapokon nyugvó sztorikat kedvelem. Lehet ebben is váltani picit. Mondjuk verses kötet. Gyerekkoromban Petőfi köteteket olvastam. Talán ismét belelapozok. 🙂

Te mit próbálsz ki?

Tudjuk, hogy az olvasás milyen fontos, és ebből a cikkből azt is, hogy miért. Ha inspirációra van szükséged, lesd meg a 2017-es #52hét52könyv kihívásomat és csatlakozz a mai napig aktív csoporthoz.

5. Mosolyogj egy idegenre!

Mosolyogtak már rád a zsúfolt utca kellős közepén? Oké, meglepődtél, de mit éreztél? Most mondd azt, hogy nem esett jól! A te szád is mosolyra görbült legalább egy picit, igaz? Ma mosolyogj rá valakire! Nemcsak jobb kedved lesz tőle, de az önbizalmadra is jó hatást gyakorol. Képzeld, ezt is megcsináltam már az egyik kihívás feladatomként.

Ha nemcsak mosolyogni szeretnél, hanem egy jót nevetni, akkor ez a kihívás segítségedre lesz!

6. Reggelizz egészségesen!

A reggeli a napunk legfontosabb étkezése, ezért különösen figyelj oda rá! Ezzel indítod be ugyanis a szervezeted (normális) működését, ráadásul kihat az egész napodra. Persze, most mondhatod: „Én nem tudok reggelizni!”, „Én nem vagyok éhes még reggel, csak jóval később!”, „Nincs időm enni, nekem elég a kávé.”, „Melóba menet gyorsan bekapok egy péksütit.” Ezek a kifogások és rossz szokások szépen lassan tönkreteszik az anyagcseréd, tudtad? Az első lépés, hogy reggelizni kell. A második, hogy azt is megválogatod, hogy mit! Az ideális reggeliben szerepel fehérje, zsiradék és szénhidrát. 🙂 Hajrá!

Ez a tétel számomra kiemelten fontos! Évek óta (amióta tanultam sporttáplálkozást) nagyon figyelek a reggelimre. Nem mondom, hogy néha nem csúszik be péksüti, vagy reggeli nélkül csak egy kávéval elindulás, de ezek a kivételek. Én mindig felkelés után 1 órán belül eszem, méghozzá teljesértékű reggelit, ami sokáig ellát megfelelő és jól beosztott energiával. Minden reggelt a következővel indítok (kivéve hétvégén, mert akkor tojás van porondon): teljes kiőrlésű gabona, magvak, 1 kocka magas kakaótartalmú csoki beletördelve, gyümölcs, magtej.

Te mit szoktál reggelizni? És mikor? És egyáltalán szoktál? Ha kíváncsi vagy érdekes kajapraktikákra, például arra, hogy miért kis méretű és ne nagy tányérból egyél, nézd meg ezt a cikket! 😉

7. Két perc edzés!

Ha nincs kedved edzőterembe járni minden másnap, vagy úgy egyáltalán, és a futáshoz sincs kedved, akkor legalább egy picikét mozogj hétköznap (is). Mondjuk 2 percet! Ilyen lehet, ha guggolsz párat, netán guggoló ülésben helyezkedsz el ( a csípő megnyílik, ez a testünk természetes pihenő póza), végzel néhány nyújtó gyakorlatot, lépcsőzöl egyet, nyomsz pár fekvőtámaszt, felveszed a boldogság-pózt vagy kivételesen ma állva dolgozol az ülőmunka helyett.
Ami ma még 2 perc, holnap már sportkarrier. Persze nem megy ilyen durván, de hamar elkötelezhet egy mozgásban gazdagabb életmód iránt.

Vágj bele! Tedd jobbá a saját életed!

Vajon hogyan lehetne a frusztráló és rohanó hétköznapokba visszacsempészni valamit, amelytől sokkal elégedettebben, kreatívabban, nyitottabban, boldogabban tudjuk élni az életünket? A rutincselekvésekre is szükségünk van, de ne hagyjuk, hogy azok domináljanak, vegyük át minél többször az irányítást! Próbáljunk ki új dolgokat, szélesítsük a látókörünket, éljük meg másként a hétköznapjainkat!

Ha tetszenek az ilyen apró tettekkel elérhető sikeres jövő, elégedettebb élet ábrándja, akkor érdemes beszerezned az Én-könyvet. De még jobb, ha csatlakozol a Szikra Hub-hoz!

Photo courtesy of Gratisography

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?