Turbózd fel az önfejlesztésed ChatGPT segítségével – 10 praktikus parancs

Szerző: Szlafkai Éva
Turbózd fel az önfejlesztésed ChatGPT segítségével - 10 praktikus parancs

Mindenki szeretne jobbá válni valamiben, legyen az a munkahelyi teljesítmény, a személyes kapcsolatok vagy éppen az egészségi állapot. Azonban sokan elbizonytalanodnak, hogy hogyan kezdjék el ezt a folyamatot, vagy éppen hogyan tartsák fenn a motivációjukat hosszú távon. Lássuk, hogyan segíthet bennünket a mesterséges intelligencián alapuló kommunikációs platform, a ChatGPT, amely számos területen nyújt segítséget, így az önfejlesztésben is.

Ebben a cikkben összegyűjtöttem és bemutatok néhány klassz ChatGPT parancsot az önfejlesztéshez olyan témakörökben, mint az időmenedzsment, a készségfejlesztés, az új dolgok tanulása, az íráskészség javítása, az inspiráló könyvösszefoglalók kérése és még sok más.

De ami fontos, továbbra se feledjük, a ChatGPT csak egy eszköz (egy nagyon hasznos eszköz), nem helyettesíti a te tudásodat, tapasztalatodat, csak segít mint egy mentor. Ahogy a mentorunk, úgy a ChatGPT is egyfajta segítőnk lehet az önfejlesztésben, akivel van lehetőségünk közvetlen konzultációra, kérdések feltevésére és tanácsok elfogadására. A ChatGPT ugyanolyan hatékonyan segíthet az önfejlesztésünkben, mint egy jó mentor, hiszen széles körű tudással rendelkezik, és segíthet nekünk azonosítani azokat a területeket, ahol továbbfejleszthetjük magunkat.

1.Használd az 80/20 Pareto-elvet, hogy gyorsabban tanulj, mint valaha!

PROMPT: „Szeretnék többet megtudni a gyorsolvasásról [ide írd a témádat]. Azonosítsd és oszd meg velem azt az elsődleges 20%-nyi tudnivalót, amelyek segítenek nekem 80%-ban megérteni ezt a témát. Köszönöm!”

A Pareto-elvről egyébként a csoportban itt olvashatsz bővebben.

2. Fejleszd a készségeidet!

PROMPT: „Szeretném fejleszteni a türelmemet [beszúrandó készséged] Készíts egy egyhetes tanulási tervet kihívásba ágyazva, amely segít fejleszteni ezt a készséget rendhagyó formában. Köszönöm!”

3. Tanulj meg új dolgokat kihívásba ágyazva!

PROMPT: „Szeretnék megtanulni kertészkedni [beszúrandó témád]  Teljesen kezdő vagyok. Készíts egy egyhetes napos tanulási tervet, amely segít egy kezdőnek, mint én, megtanulni ezt a dolgot. Szedd táblázatos formába. A táblázatot egészítsd ki javaslatokkal a motiváció fenntartására. Köszönöm!”

4. Fejleszd az írásodat visszajelzések kérésével!

PROMPT: „Javítsd ki a fenti írásomat, ellenőrizd a nyelvtani hibákat és az elütéseket, majd javasolj olyan megoldásokat, amik javítják a szöveg érthetőségét.”

5. Kérj inspiráló könyvösszefoglalókat!

PROMPT „Foglald össze [adott könyv címe] könyvet [adott szerzőtől] szerzőtől és adj nekem egy listát a legfontosabb tanulságokról, a legérdekesebb tényekről és a leghasznosabb információkról.”

6. Kérj segítséget egy projekthez!

PROMPT „Szeretnék javítani a prezentációs készségeimet és egy nagyobb projektet tervezek, amelynek részeként prezentálni kell. Kérlek, segíts nekem összeállítani egy prezentációs tervet, amely segít nekem előadni magabiztosan és hatékonyan. Köszönöm!”

7. Kérj motivációt sportoláshoz!

PROMPT: „Szeretnék rendszeresen sportolni, de nehéz motiválnom magam. Kérlek, segíts nekem egy havi motivációs tervet készíteni, amely segít elindítani a sportolást és rendszeresen csinálni azt. Köszönöm!”

8. Kérj karrier tanácsokat!

PROMPT: „Ezen a területen dolgozom x éve (ide írd a saját szakmádat) és szeretném előre vinni a karrieremet, de nem tudom, hogy milyen irányba haladjak. Kérlek, segíts nekem összeállítani egy tervet, amely segít fejleszteni a karrieremet és javítani a lehetőségeimet. Köszönöm!”

Tudj meg sokkal többet a Kreatív AI mestereszközök online kurzuson!

9. Tanulj meg új dolgokat kihívásba ágyazva!

PROMPT: „Szeretnék megtanulni kertészkedni [beszúrandó témád] Teljesen kezdő vagyok. Készíts egy egyhetes napos tanulási tervet, amely segít egy kezdőnek, mint én, megtanulni ezt a dolgot. Szedd táblázatos formába. A táblázatot egészítsd ki javaslatokkal a motiváció fenntartására. Köszönöm!”

10. Turbózd fel az önképzésedet!

PROMPT: „Szeretnék hatékonyabbá válni az önfejlesztésemben. Kérlek adj nekem három hatékony tippet, hogyan takaríthatok meg időt a mindennapi tevékenységeim során, hogy több időm legyen tanulni és fejlődni. Köszönöm!”

11. Kérj segítséget nyelvtanuláshoz!

PROMPT: „Segíts nekem megtanulni egy új nyelvet [beszúrandó nyelv] azáltal, hogy adsz nekem nyelvtanulási tippeket és forrásokat.”

12. Kérj tanácsot stresszkezelésre!

PROMPT: „Segíts nekem jobban megérteni a meditáció és a mindfulnes gyakorlatának hatásait és adj nekem egy egyhetes gyakorlati útmutatót táblázatba rendezve, hogyan kezdjek el meditálni.”

13. Kérd népszerű TED előadók tanácsait motiváció gyanánt!

PROMPT: „Segíts nekem kiválasztani azt az 5 népszerű TED beszédet, amelyeket érdemes megnéznem az önfejlesztésem érdekében és írd le mindegyikhez a legfontosabb tanulságot az adott előadásból és egy idézetet is az előadótól.”

Az önfejlesztés fontos eleme az, hogy nyitottak legyünk a lehetőségekre, és folyamatosan keresünk olyan eszközöket és megoldásokat, amelyek segítenek nekünk elérni céljainkat. A ChatGPT egy ilyen eszköz, amely számos területen használható, hogy segítsen bennünket például az önfejlesztésben is. Az itt bemutatott 10 parancs csak a jéghegy csúcsa, és bármilyen témában kérhetünk segítséget a ChatGPT-től. A kulcsfontosságú az, hogy nyitottak legyünk az új lehetőségekre, és merjünk kérdezni, kérni és tanulni. A Kreatív AI mestereszköztár kurzusban többek között ilyen és még ezeknél sokkal hasznosabb tudásanyagot osztok meg veled! Tarts velem és persze lépést a világgal, mert most ez az irány.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?