Kérj tanácsot 10 évvel idősebb önmagadtól az évtervezéshez!

Szerző: Szlafkai Éva
Kérj tanácsot 10 évvel idősebb önmagadtól az évtervezéshez!

Évtervezés előtt kérdezzük meg a 10 évvel bölcsebb énünket is, hiszen a ma a tegnap holnapja, és a mához való hozzáállás sok szempontból befolyásolhatja a döntéseidet. A jövőt homályosan látjuk, a múlton pedig sokszor sajnálkozunk. A mát általában kihagyjuk. És mivel szeretünk halogatni, elég sok mát hagyunk ki. Majd ekkor és ekkor megcsináljuk, majd lehet, ha úgy alakul, akkor megteszem és a többi. Ám jövőbeli éned már bölcsebb, ne aggódj! Kérdezd meg a 10 évvel idősebb önmagad, hogyan cselekedne a helyedben ma? Tervezz egy klasszabb jövőt, kezdd a mával, majd a jövő évvel.

Sokszor vagy a múlton rágódunk, vagy éppen a jövőtől félünk, miközben a mát kihagyjuk. Most nem a mindfulness témájával szeretnék foglalkozni, inkább mutatnék neked egy másik nézőpontot a jövő éved, sőt, a jövőd tervezéséhez. Amikor eltöprengsz azon, hogy mit szeretnél tenni jövőre, milyen célokat szeretnél pipálni, milyen bakancslistás tételeket akarsz kihúzni, a fókuszod a jövőben marad, ez pedig a halogatást hozhatja magával. De mi lenne, ha visszaterelnéd a fókuszt a jelenbe. Hogyan?

Egy kérdéssel.

Mit tanácsolna a 10 évvel idősebb önmagad a mostaninak?

Mivel csak utólag érezzük az idő múlását (de akkor rohadtul), nem igazán tulajdonítunk jelentőséget a mai napnak. Vagy a jövőt fürkészi a szemünk (amiről azt hisszük, hogy messze van), vagy hátrafelé tekintgetünk, de gondoljunk úgy a mai nap cselekedeteire, mint elvetett magokra. Ahhoz, hogy holnap szüretelni tudj, ma kell vetni.

De mit?

Ha nem tudod, kérdezd meg a 10 évvel bölcsebb önmagadtól!

Ha 10 év távlatából visszatekintek, mit csinálnék ma (másképp), hogy úgy alakuljon a jövőm, hogy abban a 10 évvel idősebb önmagam elégedett legyen?

Nem tudod eldönteni, hogy belevágj valamibe? Egy vállalkozás, egy új iskola, másik munkahely, testmozgás, partnercsere, lakóhely változtatás, életmódváltás stb. Ne a mai, a holnapot degradáló eszeddel gondolkodj, hanem a jövőbelivel.

  • Vajon mit csinálnál másképpen ma, ha a jövőből visszaszólhatnál magadnak?
  • Úgy halad az életed, hogy abban majd 10 év múlva jól fogod magad érezni?
  • Ha valamit most nem tennél meg, vajon bánnád vagy sem?

Izgalmas kérdések. Kicsit átformálják a tetteidről alkotott képet.

Hát cselekedj ezek tudatában.

Te mit teszel meg ma, vagy még az idén, hogy 10 év múlva azt mondhasd, jó döntés volt?

Tervezd kreatívan a következő évedet! Szikra kurzus


Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?