Erre a 7 dologra figyelj, ha jó első benyomást akarsz tenni másokra

Szerző: Szlafkai Éva
Első benyomás | Tartsd be ezt a 7 dolgot, ha jó benyomást akarsz tenni másokra

Te tudod, hogy milyennek látnak téged mások az első találkozás alkalmával? És azt, hogy a jó első benyomás a másik igényeinek kielégítéséről szól, nem a sajátodról? Ha szeretnél jó benyomást tenni másokra, kerüld el a kommunikációs hibákat és fejleszd tudatosan a képességeid, készségeid. Tanuld meg úgy látni magad, ahogy mások látnak téged, sőt tanulj meg javítani rajta.

Egyáltalán gondolkodtál már el ezen a kérdésen, hogy milyennek látnak téged mások? Vajon azt közvetíted a külvilág felé, amit szeretnél, vagy teljesen máshogy dekódolják az emberek a jelenlétedet, mint ahogy azt Te gondolod? Itt az ideje, hogy megfejtsd a másokra tett benyomásodat és ha valami gebasz van benne, akkor változtass!

Ha elrontod az elsőt, nehéz visszacsinálni

Ez a kijelentés sok mindenre igaz, de most maradjunk a témánál.

Bizonyára veled is megesett már, hogy épp csak szóba elegyedtél valakivel (sorban állva, metrón, orvosi váróban, boltban, postán stb.), és egyből az volt az érzésed, hogy régebb óta ismered. Úgy érezted, mintha rögtön ismernéd az életstílusát, a személyiségét, és az általa vallott értékeket is, vagyis kevés információból túl sokat vélünk leszűrni. És az a jobbik eset, ha ez a benyomás pozitív, mert a negatív esetén gáz van.  Mondok egy példát.

Ha találkozol valakivel és élénken érdeklődsz iránta, könnyen teremtesz vele kapcsolatot, akkor jó benyomást teszel rá és később nem veszi észre – vagy nem foglalkozik vele – , ha önző és figyelmetlen vagy. Viszont ha épp szar napunk van és rosszul reagálunk le egy helyzetet, valóban önzők és figyelmetlenek vagyunk, és épp ebben ilyen passzban találkozunk először valakivel, akkor utána nagyon sokáig nem fogja észrevenni, ha pozitívan, érdeklődéssel fordulunk felé.

Sok jó benyomást kell tennünk, hogy felülírjunk egyetlen negatív első benyomást!

Ördögi és angyali hatás

Ha valakit optimistának ismerünk meg (bár egy helyzetből nem lehetne ezt lemérni), akkor azt okosnak, szerethetőnek, érdekesnek tartjuk függetlenül attól, hogy láttuk-e ezeknek a jelét vagy sem. Ez az angyali hatás. Viszont ha pesszimistának gondoljuk az illetőt az első benyomásnál, mert mondjuk sokat panaszkodik, akkor unalmasnak, barátságtalannak és gyöngének látjuk (ördögi hatás). Durva helyzet. Mindezt pár másodperc alatt.

Nézzük tehát azt a 7 legfontosabbat dolgot, amire figyelj, ha jó benyomást akarsz tenni másokra.

1. Adj „ajándékot”

Persze nem konkrét dologról van szó, hanem társas nagyvonalúságról. Ilyenek például, ha vidám pillanatokat szerzünk a másiknak, vagy elismerjük valami cselekedetét, tulajdonságát, netán találunk egy közös témát, vagy új ismereteket osztunk meg vele. Az ilyen gesztusok (elég, akár csak az egyik) jó első benyomást keltenek.

Tedd fel magadnak a kérdést:

Én vajon milyen „ajándékot” szoktam adni?

2. Mutasd ki a vonzerődet

Ez alatt ne azt értsd, hogy vadulj kezdj el flörtölni valami szexi szűk ruciban, dehogyis. A szexuális vonzerő nem csak azt jelenti, hogy nézünk ki és mi van rajtunk, hanem azt is, hogy rendben vagyunk magunkkal, bátran használjuk a testünk és az arcunk gesztusait. Ne takargassuk testünk azon részét, amelyre érzékenyek vagyunk. Például ha nem tetszenek a fogaid és emiatt nem mosolyogsz, mások kellemetlennek fognak találni. Tehát akkor is mosolyogj, ha csálé a fogad, mert a belőled áradó pozitív kisugárzás fogja vinni a prímet, a vélt vagy valós hibádat észre sem fogják venni, a a pozitív gesztus hiányát viszont annál inkább.

3. Érdeklődj!

Azzal, hogy érdeklődsz a másik iránt kérdésekkel, felé irányuló testtartással, figyelemmel, szemkontaktussal, visszajelzésekkel, egyben azt is üzened, hogy Te magad is érdekes vagy.

Vajon általában úgy fejezek be egy-egy beszélgetést, hogy ugyanannyit tudok meg a másik félről mint ő rólam?

 A cikk folytatását bővített tudásanyagként megtalálod a Szikra Hub-on.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?