4 módszer az érzelmi intelligencia (EQ) szinted növelésére + teszt

Szerző: Szlafkai Éva

A magas érzelmi intelligencia szint (EQ) sokkal jobban meghatározza a sikerünket, mint az intelligencia hányados (IQ). 4x jobban. Hogy ez miért van így? Mert a sikerhez vezető érvényesüléshez nem elsősorban logika, térlátás, a dolgok gyors felfogóképessége szükséges, hanem többek között tudatos gondolkodás, önismeret, érzelmi tisztánlátás, empátia, kapcsolati háló és az életben való hatékony eligazodás stb.

4 módszer, hogyan tudod növelni az érzelmi intelligencia szintedet!

A mai világban a többi emberrel lévő kapcsolati háló az egyik legfontosabb előrelépési és boldogulási lehetőség (főleg a sok elidegenítő és mégis összekapcsoló technológia miatt), és csak úgy érhetünk el igazán nagy sikereket, ha képesek vagyunk vagyunk a saját és mások érzelmi skálájának a megértésére.

Az érzelmi intelligencia miért fontosabb az IQ-nál?

Az érzelmi intelligencia az a képesség, amelynek segítségével saját és mások érzelmeit kezeljük, ahogy megértjük és ráhangolódunk. Az EQ hatással van emberi kapcsolataink minőségére, a stresszkezelési módszereinkre, (ön)motivációs képességünkre és az élet számos színterén produkált eredményességünkre is (pl.: munka, tanulás, párkapcsolat). Fontosabb mérőszám a sikerességnek, mint az IQ, hiszen attól, hogy valakinek jó a lexikális tudása és jól eligazodik a matematikában, közel sem biztos, hogy a való élet napi útvesztőiben is .

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy életünk majd minden területén fontosabb szerepet játszik az EQ, mint az IQ. Ez a törvényszerűség fokozatosan érvényesül napjainkban, amikor a kontrollra épülő ipari korszakból átlépünk a motivációra épülő információs korszakba. Az éntudatosság, az önmotiváció és az önmenedzselés kulcs összetevője az empátiának és a társas kapcsolatoknak. (Dr. Stephen COVEY)

A hivatalos teszt bonyolult és több száz kérdést tartalmaz, de létezik egy rövidített változat is. Ha szeretnéd megtudni, hogy neked milyen az EQ szinted, van egy leszűkített teszt, ami alkalmas arra, hogy legalább bepillantást nyerj, milyen az érzelmi attitűdöd. A cikk végén belinkeltem, hol tudod kitölteni a tesztet.

4 módszer, amivel növelni tudod az EQ-dat

1. Ismerd meg magad!

Érdemes fejlesztened a tudatosságodat, mondjuk kérdéseket feltenned magadban, és ezekre őszintén válaszolnod. Miért viselkedsz úgy, ahogy szoktál? Mik a főbb (belső) értékeid? Vajon azt mutatod-e a külvilágnak, amilyen valójában vagy? A korrekt válaszokhoz számos önismereti könyvet, tesztet, gyakorlatokat, kurzusokat hívhatsz segítségül. Mondjuk az Énmárkaépítés más nézőpontból online kurzust.

2. Tudd kezelni a magad és mások érzelmeit!

Kérdezd meg magadtól, hogy valóban hogy érzed magad? Vizsgáld meg az érzelmi állapotodat különböző szituációkban! Igyekezz megérteni mások érzéseit, hangolódj rájuk. Kérdezd meg és hallgasd is meg őket, értően figyelj rájuk!

3. Fejleszd az empatikus készséged!

Lépj bele mások cipőjébe, és érezd át azokat a dolgokat, amiket ők, amik számukra fontosak. Ne csak a saját szemszögedből értelmezd a világot, figyelj oda másokra is!

4. Figyelj a kommunikációdra!

Kommunikálj körültekintően és figyelj a metakommunikációdra is, ne csak a szavaid tartalmára. Legyél nyitott mások véleményére, építkezz a kritikákból. Fejleszd minél több képességedet, amiken úgy érzed, hogy érdemes még dolgoznod, és másokat is inspirálj erre! A problémákat igyekezz konszenzussal megoldani és lásd minden helyzetben a lehetőséget egy jobb megoldásra.

Ha kíváncsi vagy a saját EQ szintedre, íme néhány teszt: Teszt 1, Teszt 2, Teszt könyv, Teszt angolul

Leadfotó: Angello Torres

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?