Hogyan segíthet a lagom filozófiája a bezártságban?

Szerző: Tóth Villő

Ez a lelassulás egy tökéletes alkalom arra, hogy befelé forduljunk és számvetést tartsunk az életünkről, megnézzük mi az igazán fontos, mi tesz boldoggá és hogy mennyi az elég, amitől a mi életünk pont jó. Skandináv sorozat lévén ezúttal 2020 „hygge szavát”, a svéd lagom-ot mutatom be nektek: ez a svédek filozófiája arra, hogy mi az elég és optimális az életben, ami segíthet a mostani bezártságot más szemmel nézni. Tóth Villő írása Svédországból.

Mi az a lagom?

A skandináv népek életfilozófiája az utóbbi időkben nagy nyilvánosságot kapott, főként azért mert a mai rohanó és stresszes világban az északiak életstílusa látszik az egyik legélhetőbb alternatívának. Dániában élő magyarként elnézve ezt a nagy hypeot, néha abszurdnak is tűnik, ugyanis a skandinávok ezen nyilván nem gondolkodnak, csak élik. Az itteni lelassultabb, kiegyensúlyozottabb és bizalomalapúbb társadalom hosszú évszázadok alatt alakult ki egy természetes folyamat útján.

A svédek szerint pedig a boldog élet egyik alapreceptje a lagom, vagyis ‘az éppen megfelelő mennyiség’ mindenből.

Lagom a svéd mindennapokban

A mai szó a ‘laghum’- ból ered mely jelentése ‘törvény szerinti’ vagy ‘megfelelő’: a régi paraszti világban használták főként amikor is körbeadva a korsót és a tálat sokan osztoztak, így fontos volt hogy mindenki annyit egyen és igyon amennyi éppen elegendő hogy a többieknek is jusson. Ezt a ‘nem túl sok de nem is túl kevés, éppen megfelelő’ állapotot hivatott leírni a lagom a mindennapokban. Magyarul talán a mértékletesség szó írja körbe leginkább, a svéd verzió viszont inkább egy életérzést ír le, egy egyszerűbb és kiegyensúlyozottabb életét amiben minden lagom, tehát pont megfelelő arányban van. Ezenkívül ételek ízesítésénél is gyakran használatos a kifejezés, vagyis amikor tökéletes arányban vannak az összetevők, az nagyon lagom!

„Séta a svéd tengerparton: végre láthattam ezeket az édi házikókat”

Lelassulni

Furcsa időket élünk. Hirtelen a fénysebességgel repesztő globális gazdaságunk leállt. Az emberiség egy hajóban evez most és a 4 fal között várja, hogy vége legyen a járványnak. A médiából más sem folyik csakis a vírus okozta helyzet tudósítása és egyfajta bénult félelem érződik a levegőben. Mindenki fejében felvetült a kérdés: Hogyan tovább?

Azt hiszem, hogyha ezt a kényszerpihenőt egy lehetőségnek fogjuk fel és nem egy átoknak, akkor képesek vagyunk lelkünket megerősítve újra ‘csatába szállni’ majd az életben, ami már biztosan nem lesz ugyanolyan mint ezelőtt.

Ez a lelassulás egy tökéletes alkalom arra, hogy befelé forduljunk és számvetést tartsunk az életünkről, megnézzük mi az igazán fontos, mi tesz boldoggá és hogy mennyi az elég, amitől a mi életünk pont jó.

Ami pont elég

A saját példámból inspirált valójában ez a cikk. Egy kisebb hátizsákkal, pár váltásnyi ruhával jöttem át Svédországba a barátomhoz, hogy ne teljesen egyedül vészeljük át ezt az időszakot. És bár a svédek igencsak lazák, (még) mi az erkélyen való sütkérezésen, kis természetjáráson és bolton kívül nem megyünk sehová sem. Lényegében az élet teljesen egyszerű örömeinek élünk, úgy mint egy tavaszi friss levegőn tett séta, egy könyv, régóta vágyott film megnézése, a tavaszi nap sugarainak élvezete, kinti futás és társai, az életünk banális módon könnyebb lett és aggodalomtól mentesebb… olyan lagom.

„Mezei virágokat szedtem a parkban”

Azt hiszem a minimalizmust most pontosan kimaxoljuk és annyira jó, hogy nem hiszem, hogy amint visszatérne a világ a (majdnem) megszokott kerékvágásba, fejetlen vásárlásokba bocsájtkoznánk. Mert nincsen rá szükségünk. Helyette itt egy lista, ami nem kerül semmibe olyan banális dolgokról amikre a rohanós napokon sokkal nehezebb megvalósítani:

 • Legyél offline 1 napra!
 • Meditálj naponta minimum 10 percet a lelki egyensúlyod érdekében – hidd el, meghálálja magát, ha kitartóan teszed!
 • Olvass, olvass, olvass!
 • Gyakorold az önreflexiót, írd le a gondolataid!
 • Tanulj meg egy új skillt, ráadásul rengeteg online kurzus lett ingyenes most!
 • Hívd fel gyakran a családtagokat és barátaid!
 • Társasozz a szeretteiddel (online és offline)!
 • Mozogj minimum 30 percet!
 • Süss valami finomat! Én a svéd fika elengedhetetlen édességét, a kladkakka-t sütöttem, amit a nyitóképen láthatsz.
 • Itt a tavasz! Most végre átgondolhatod tényleg mire van szükséged, végezz tavaszi nagytakarítást.
 • Tarts egy Netflix partit! Most online a barátaiddal közösen nézhetsz fimeket!
 • Ha teheted, menj ki a természetbe, a kertbe (és ne a közparkokban járulj hozzá a tömeg gyarapodásához)!
 • Vegyél egy meleg habfürdőt és relaxálj a kedvenc zenéddel!
 • Táncolj – több táncstúdió is online tartja a táncóráit most!
 • Tegyél fel egy arcmaszkot, tarts szépségnapot!
 • Tanulj meg kenyeret sütni otthon!

És a legfontosabb, strukturáld a napjaid és adj mindnek egy célt!

A listát pedig te írod. Fedezd fel az élet apró örömeit, egyszerűsíts és lásd, hogy a több az nem feltétlenül jobb vagy boldogabb! Találd meg azt, mi az ami neked a pont jó és elegendő mennyiség egy kiegyensúlyozott élethez! És azt hiszem a választ most sokkal könnyebben megtalálhatjuk a csendben, önmagunkban!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?