Hogyan teremts tökéletes munkakörnyezetet, amelyben szárnyalhat a kreativitásod?

Szerző: Szlafkai Éva
Hogyan teremts tökéletes munkakörnyezetet, amelyben szárnyalhat a kreativitásod?

A munkahely nem csak egy fizikai tér, ahol napi feladatainkat végezzük. Sokkal több annál: egy tér, ahol inspirálódunk, együttműködünk kollégákkal, és olyan ötleteket dolgozunk ki, amelyek meghatározhatják egy vállalat sorsát. De hogyan teremthetünk egy olyan munkakörnyezetet, amely elősegíti a kreativitást és a jólétet?

A modern korban egyre több cég ismeri fel a kreatív és inspiráló munkakörnyezet fontosságát. A Google és a Pixar például világszerte ismertek egyedi és innovatív irodai megoldásaikról, amelyek lehetővé teszik a dolgozók számára, hogy a lehető legjobban kiaknázzák kreativitásukat.

Inspiráló Google és Pixar

A Google és a Pixar világszerte híresek arról, hogy inspiráló és kreatív környezetet teremtenek a dolgozóik számára.

 • Nyitott terek: A Google irodáiban gyakran találkozhatunk nyitott terekkel, amelyek elősegítik a spontán interakciókat és az ötletek cseréjét.
 • Személyre szabható munkaterületek: A Google munkavállalói személyre szabhatják a munkaterületeiket, hogy azok a lehető legkényelmesebbek és leginspirálóbbak legyenek.
 • „Zöld” irodák: A Google több irodája is rendelkezik „zöld” területekkel, ahol a dolgozók közel érezhetik magukat a természethez, még a munka közben is.
 • Csúszdák és létrák: Bizonyos irodáikban csúszdákat és létrákat is találhatunk, amelyek egy játékos és kreatív környezetet teremtenek.
 • Központi átrium: A Pixar központi átriuma olyan teret hoz létre, ahol az emberek természetesen találkozhatnak és összefuthatnak egymással, ösztönözve az informális ötletek cseréjét.
 • Egyedi tárgyalók: A Pixar tárgyalói gyakran egyedi témájúak, amelyek inspirálják a kreativitást (például egy tárgyaló, amely egy óriási játékbabaházat utánoz).
 • Személyes projektek: A Pixar lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy időt töltsenek saját projekteken, amelyek segíthetnek új ötletek kialakításában és a kreativitás növelésében.

De nem kell egy ilyen nagyságrendű cégnek lenni ahhoz, hogy egy inspiráló munkahelyet hozzunk létre. Gondolkozz el azon, hogy mely elemeket integrálhatod a saját munkakörnyezetedbe, hogy ösztönözd a kreativitást és a csapatmunkát!

Íme még néhány tipp, hogyan teheted kreatívabbá, klasszabbá a munkakörnyezeted:

 • Növények és természetes fény: A növények és a természetes fény bevonása az irodába javíthatja a hangulatot és növelheti a produktivitást.
 • Kényelmes bútorok: A kényelmes és ergonomikus bútorok hozzájárulhatnak a jobb közérzethez.
 • Csendes zónák: Teremts csendes területeket, ahol a kollégák klasszul koncentrálhatnak vagy pihenhetnek. Tudod, milyen fontos az inkubációs idő a problémamegoldás szempontjából. (Ha nem, olvass szikracikkeket)!
 • Változatos térkialakítás: Biztosíts különböző területeket csoportmunkára és egyéni munkára.

A természetes fény, a növények és a kényelmes bútorok nem csak a közérzet javításában segítenek, hanem a stressz csökkentésében és a kreativitás ösztönzésében is.

Próbáld ki, milyen hatással vannak a fentiek a saját munkakörnyezetedre, és oszd meg a tapasztalataidat a csapatoddal is.

Te hogyan alakítod a munkaterületedet inspirálóvá? Ez lehet egy kávézó is vagy otthon a könyvespolcod előtti fotel. A lényeg, hogy ebben a környezetben könnyebben menjen a munka, szárnyalóbbak legyenek az ötletek, jobban elemedben érezd magad… és ha ez megtörténik, máris a kreatív mederben vagy.

Számodra milyen egy inspiráló munkakörnyezet, és mi teszi azzá?

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?