Okos üvegházak az éhínség ellen – Smartkas

Szerző: Vendég Szerző

A magyar vezető, aki egy lépéssel közelebb juttatja az emberiséget az éhínség megszüntetéséhez. Dr, Mészáros Dávid és a Smartkas. Varga Virág cikke, aki az MCC Vezetőképző Akadémia Kreatív gondolkodás kurzusának hallgatója.

Dr. Mészáros Dávid szombathelyi származású jogász. Budapesten, Bécsben és Salzburgban folytatott tanulmányokat, majd EU-s projekteken dolgozva a kontinens legkiválóbb szakembereivel dolgozott technológiai innovációs pályázatokon. Ezt követően a korszerű mezőgazdálkodás fellegvárában, Hollandiában alapította meg cégét, ami egyenesen a Forbes 30 Under 30 listájára juttatta.

A kreatív termék: Smartkas

Csapatával kezdetben egy okos ház kialakításán dolgoztak, – és habár ez is szerepel a repertoárban – aztán rájöttek, hogy ennél sokkal többre képesek. Új ötleteikkel, és a már használatban lévő technológiák továbbfejlesztésével hirtelen azon kapták magukat, hogy minden rendelkezésükre áll a fotoszintézis, vagyis a növénytermesztés biztosítására. Így készítettek okos házak helyett okos üvegházakat.

Rendkívüli találmányuk az alábbiakat ötvözi:

  1. az üveg egyaránt alkalmas a napenergia alkalmazására, a napfény áteresztésére és a külvilág számára érzékelhető fényszennyezés csökkentésére,
  2. a víz 95%-os újrahasznosítását és a maradék szükséges víz kinyerését a levegő páratartalmából,
  3. mikroszintű, az egyes növények számára ideális széndioxid-mennyiség adagolása, a külvilág számára karbonsemleges módon,
  4. a mindezeket szabályozó mesterséges intelligencia alapú szoftver.

A Smartkas névre keresztelt innovációs üvegház alkalmas vertikális növénytermesztésre, a világ bármely pontján, önfenntartó módon, az év 365 napján, rovar irtószerek nélkül.

A fejlődési szemléletmódú vezető

A Smartkas mint egy fiatal cég esetében Dávid, a tulajdonos úgy látja, erősen támaszkodnia kell tanácsadóira a döntéshozatalban. Mindezt azért, hogy ő is tanuljon a társaitól, és ezzel is hozzájáruljon az innovatív menedzsment stílusához.

Dr. Mészáros Dávid – Fotó: Smartkas podcast

Diverz csapatot válogatott össze, amelyben számos nemzetiség és generáció képviselteti magát. Ami közös bennük, az a magas minőségű szakmai hozzáértésük, valamint a fenntarthatósággal kapcsolatos küldetéstudatuk.

Amit Dávid kezdeményezése kínálni tudott nekik, az a támogatás volt, hogy olyan technológia kidolgozásán munkálkodhatnak, ami valóban érdekli őket, és amiről hiszik, hogy áttörő változást tudnak vele elérni. Az alkotói szabadság sok kiváló embert vonzott be.

Az autonómia egy támogatási formája, hogy a munkavállalók a mai napig teret kapnak arra is, hogy kapacitásaik és jóllétük serkentése érdekében kedvükre kísérletezzenek munka közben. Így Hollandiában például mini kávéültetvényt alakítottak ki az irodában, és a kollégák ennek tökéletesítésén tevékenykednek szórakozás gyanánt.

A kreatív munkahely

Az amszterdami Smartkas központnál nyitott iroda tágassága biztosítja a kreatív gondolkodáshoz szükséges térérzetet, miközben félfalakkal leválasztanak téregységeket a nyugodt munkavégzés érdekében. Azonban ezek a helyiségek sem hagyományos téglalap alakúak, hanem diagonális vonalvezetésű, szabálytalan formákkal segítik a konvencióktól való elszakadást munkavégzés közben. 

“Nem veszünk fel olyan embert, akinek nincs ott a szemében a csillogás.”

A munkavállalók nem különülnek részlegekre, hanem rugalmas munkaállomásokon dolgoznak, közel egymáshoz. Ezzel egy társas érintkezésnek kedvező, az együttműködést támogató környezetben lehetnek. Mindennek középpontjában a relaxálást és feltöltődést, közös ötletelést és aktív kikapcsolódást biztosító játékszoba áll.

A munkaórákat rugalmasan kezelik, hiszen nem a munkaidő betartása a fő szempont, hanem a küldetéstudat megléte. Ez nem csak azt jelenti, hogy a munkavállalóknak lehetőségük van otthonról dolgozni, hanem azt is, hogy a kitűzött céljaik teljesítésének menetét is ők határozzák meg. Ha pedig valaki úgy tűnik, túlhajszolja magát, akkor a kreativitást támogató vezető hazaküldi pihenni, kikapcsolódni és töltekezni.

Az sem ritkaság, hogy ha valaki hosszú órák óta görnyed a számítógépe felett, Dávid kihasználja az iroda elhelyezkedését, és kiküldi őt egy sétára a szomszédos amszterdami erdőbe. Hiszen vezetőként is érdeke, hogy a munkavállaló átmozgassa magát, megszokott közegéből kiszakadva ötleteljen, és fittebben, kreatívabban üljön ismét asztalhoz.

Bővebben: Smartkas.com, Smartkas podcast, Instagram, LinkedIn

Leadfotó

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?