Walt Disney módszer – Less bele egy kreatív elmébe

Szerző: Szlafkai Éva
Walt Disney módszer - Láss bele a világ egyik legkreatívabb emberének eszköztárába

Kreatív ötleteket sokféleképpen kitalálhatunk, legfőképp különféle szemüvegeket, kalapokat vagyis más nézőpontokat használva. Most lássuk Walt Disney módszerét, az ő kreatív triumvirátusát, aminek a lényege a különféle nézőpontok körbejárása.

A fent említett szerepek hasonló kútból merítenek, mint Edward de Bono kalapjai (lásd az Élj kreatívan! könyvben is mesélek róla), vagyis minden megközelítésnek külön figyelmet szentel. Tehát, amikor jön egy ötlet, akkor minél több perspektívából vizsgáld meg, Walt Disney szemüvegén át jelen esetben háromból.

Walter Elias „Walt” Disney a világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő hozta létre a Disneyland vidámparkot, a Walt Disney Companyt, illetve csapatával együtt alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Mickey egeret. Az ő egyik kreatív technikáját ismerheted most meg.

Walt Disney módszer – az”álmodó”, a „realista” és a”kritikus”

Ez a kreatív triumvirátus lesz a segítségedre: az „álmodó” szakaszban bátran tobzódhatnak az ötletek, majd jön a gyakorlatiasabb „realista” szerep, aki felelős a megvalósítási tervért, végül a „kritikus” fogja szétboncolni, leellenőrizni és következetességet keresni benne. Itt is megjelenik, hogy a kreatív végeredmény és a folyamat érdekében szükség van mind a laterális és a logikus, mind a divergens és konvergens, vagyis mind a széttartó és az összeterelő gondolkodásmódra.

Disney stratégiája jól alkalmazható, ha kreativitásra szeretnéd bírni a csapatodat, ha van egy ötleted, de az álmaid nehezen összeegyeztethetőek a realitással, illetve, ha szeretnéd az ötleteidet tesztelni, mielőtt gyakorlatba ülteted.

Bátran vedd most le a szürke, hétköznapi szemüvegedet és fel a színes Disney szemüvegekkel.

Walt Diney
Walt Disney és Mickey egér – forrás

Álmodó, a kíváncsi optimista

Az álmodó szemszöge nagyon nyitott, mindenféle ötlet, elképzelés belefér, nem foglalkozik a megvalósíthatósággal, az nem az ő dolga. Szárnyaljon szabadon a képzelet. Milyen ötleteid vannak egy téged éppen foglalkoztató problémára? Jöjjön mind! Tehát az ötletelés fázisa egy divergens, szerteágazó, vidám fantáziaszárnyalás, ahol semmi nem lehetetlen. Ez a szemüveg nagyon jól jöhetett Walt Disney-nek, amikor vissza kellett csöppenie a gyermekek világába és beleképzelnie magát a helyükbe. Így alkotta meg Mickey egeret, és azt a különleges mesevilágot, amelyben megelevenedik Pinokkió és a vidáman repül Dumbó. Ha az álmodó sárga szemüvege van rajtad, akkor minden megérkező ötlet egy kincs.

Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni!

Walt Disney

Realista, a két lábbal a földön járó

Miután eleget szárnyalt a képzeleted, ideje levenni a sárga szemüveget és megnézni a valóság talaján, hogy vajon mely ötletek igazán értékesek és megvalósíthatóak. Kezdjük leszűkíteni a divergens nyitottságot, és helyet adni a realista nézőpontnak. Barna szemüveget fel!

Nézd meg az előbbi ötleteidet realista szemmel az alábbi kérdések segítségével:

 • Mi történne, ha az álom valósággá válna?
 • Ez az egyetlen megoldás?
 • Ez a legjobb megoldás?
 • Én ezt akarom?
 • Miért olyan fontos nekem, miért tetszik?
 • Mit nyernék ezzel az ötlettel, amit a többivel nem tudnék?

Álmok, ötletek és tervek. Nem azért vannak, hogy elmenekülj a valóság elől, hanem azért, hogy célokat adjon, okot a továbblépésre.  

Walt Disney

Kritikus, a kíméletlen megmondó

Oké, eddig teret adtunk a lehetőségeknek és a sok ötletnek, majd kiválogattuk belőle, hogy reálisan mi megvalósítható. Most pedig pillantsunk rá a kritikus kék szemüvegén keresztül, és szedjük egy kicsit ízekre, hogy csak az igazán értékes ötlet maradjon fent a rostán.

Teszteld az ötletet kritikus szemmel az alábbi kérdések segítségével:

 • Milyen feltételezéseim vannak?
 • Milyen bizonyítékaim, forrásaim vannak, amelyek támogatják a felvetésemet? (vélemény vagy tény, milyen források, milyen egyéb magyarázatok vannak stb.)
 • Mivel lehetne jól illusztrálni az ötletemet?
 • Milyen egyedi lehetőség rejlenek az ötletben?
 • Milyen következtetést tudok levonni az ötlet megvalósításából?

A különbség a győzelemhez vagy a vereséghez vezető út között leggyakrabban az, hogy abbahagyod-e vagy sem.

Walt Disney

Ha tehát van néhány jó ötleted és szeretnéd körüljárni, kiválasztva azt, amit meg is valósítasz, esetleg szeretnél a csapatoddal egy izgalmas brainstorming módszert kipróbálni, akkor a Walt Disney módszer neked való. Kezdd az álmodóval, majd jöjjön a realista szemüveg, végül a legnagyobb kritikusodat is hagyd szóhoz jutni, hogy együtt új nézőpontokat mutassanak neked. Ez a kreatív triumvirátus lesz a segítségedre Walt Disney eszköztárából.

Többek között ez a feladat is szerepel az Élj kreatívan – szemléletformáló program 6 lépésben online kurzusban. Tudd meg a részleteket!

Leadkép: Eric Heintz – behance.net

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?