Ötlet – állj ki érte vagy turbózd fel

Szerző: Szlafkai Éva

Hajlamosak vagyunk az ötleteinknek annyira alábecsülni az értékét, hogy elég néhány kritikus megjegyzés ahhoz, hogy sutba dobjuk őket. Pedig értékesek, újítószelleműek, lehetőségeket és megoldásokat segítenek felbukkanni. Persze először arról van szó, hogy Te magad eléggé értékesnek tartsd és vállald a felelősséget érte. Talán nem is olyan jó az ötlet? Lehet, hogy csak fel kell turbózni!

Charles Brown reklámfőnök nagyon klasszul rámutat arra, hogy milyen sebezhető is egy ötlet, mielőtt elfogadják.

Az ötletek nagyon érzékenyek. Elég egy gúnyos mosoly, vagy egy ásítás, és máris összetörnek. Az iróniától megsemmisülnek, és egy hűvös pillantástól halálra rémülnek.

Egy ötlet belőled egy darab, amit kölcsönadsz, hogy ez által jobbá tegyél valakit, valamit, valamilyen folyamatot, céget, embert, problémát. Mozgatórugó, ami előrébb viszi a világot, és talán ezért is olyan értékes.

Az ötlet egy potenciális változásforrás

Az ilyen változásforrástól a hatalmat maguknak akaró mentálisan labilis emberek a történelem során mindig is féltek és inkább irtották, elfojtották.

Az emberi történelem minden kultúrája ferde szemmel nézett a kreatív emberekre. Tudomást sem vettek róluk, esetleg meg is ölték őket. Ez volt a legbiztosabb módszer a kreativitás elfojtására.

Howard Gardner.

És valóban. Nézzük a boszorkányüldözéseket, ahol a radikálisabb nézeteket és újító ötleteket inkább elhallgatták, mintsem máglyára vessék őket. Hülye sötét középkor. Azért valljuk be, az információdömping korában most először üdvözült az ötletdússág. Már nem lehet elnyomni, de sokszor még most is nehéz elfogadtatni az ötleteinket.

Elég bátorságot kell gyűjtenünk, hogy meg merjük valósítani az ötleteinket, és bemutathassuk a világnak a bennünk rejlő potenciált. Sok az ellenállás, és sokszor a kritikus hangot nem is kívülről, hanem a fejünkben halljuk. De mi a legrosszabb, ami történhet, ha nem a fióknak vagy a fantáziádnak találod csak ki az ötleteket? Maximum kiderül, hogy nem volt elég kiforrott az ötlet, nem lett jól belőve a célcsoport vagy nem tettél meg mindent… ám még megtehetsz, folyamatosan, menet közben is javíthatod az ötletedet. Ne félj a kudarctól, a próbálkozás a folyamat része. Ha bővebben érdekel, erről a témáról az Élj kreatívan! című könyvben is írok.

4 dolog, amit az ötleteddel tehetsz, ha akadályba ütközöl

ÁLLJ KI ÉRTE!

Vértezd fel magad az ötletedben rejlő lehetőségek széles tárházával és add elő! Ne futamodj meg az első szájbiggyesztésre és kritikus szóra. Küzdj az ötletedért, ha valóban hiszel benne. Megéri a fáradtságot. Ne törődj azzal, mit gondolnak mások, hisz az az ő véleményük, amely a saját tapasztalataikon, tudásukon, személyiségükön, viselkedési mintáikon alapszik. De ez a Te ötleted. Hozz vele változást a világba! Mi a legrosszabb, ami történhet, ha kiállsz érte? Máglyára vetnek? 😀 Csak nem!

ÚJÍTSD MEG!

A kritika építő jellegű is lehet. Gondolkozz el rajta, hogy mit kritizáltak az ötletedben. Mert lehet, hogy nem vetették el a probléma megoldására szolgáló javaslatod, csupán annak csak valamely eleme nem passzol. Találd ki máshogy! Emeld ki az adott tulajdonságot az ötletedből, és rakj helyette bele egy másikat. És íme, az alapötlet megmaradt, csak egy eleme változott, amitől lehet az egész sokkal jobb lett! És így már máris sínen leszel.

GYARAPÍTSD!

Ahhoz, hogy végül egy jó ötlet megszülessen, előtte több tucat kevésbé jó ötlet fog eszedbe jutni. Olyan izgalmas maga a folyamat, amin közben átmész. Ne add fel! Tipikus reklámügynökségi „probléma”, hogy a kreatívok előállnak pár tervvel, amibe beleszeretnek, és alig hajlandóak megválni tőlük, inkább csak alakítgatják. De sokszor sokkal jobb, ha alapjaiban építkezünk, és a végén egy klasszisokkal jobb eredmény fog születni.

Mielőtt belemélyednél egy-egy ötlet részletes kidolgozásába rajzolgass kicsit. Fektesd le az alapokat. Egy papír közepére írd fel a problémát, amire szeretnél ötletet kitalálni. Nah most húzz hozzá minimum 20 db vonalat és mindegyikhez írj valamilyen kulcsszót. Ami eszedbe jut, és jellemzi a problémát vagy annak remélt megoldását. Ebből bontsd ki az ötleteket, szám szerint akkor 20-at. Majd ezekhez a vonalakhoz szintén húzhatsz újakat, ami éppen annak az adott ötletnek egy tovább gondolt, kifejtett változata. Most épp egy mind map-et rajzoltál, amellyel más nézőpontból látod át az egész rendszert.

Ha mind map, ajánlom Tony Buzan – Elmetérképezés vagy Kaszás György: Gondolkodjunk, mert vagyunk! című könyvét. 

HÁZASÍTD ÖSSZE!

Kérdezd meg az első kritikust, aki leszólja az ötletedet, hogy ő mit csinálna másképpen. Ha nem tudja, akkor hagyd ott a francba, csak károg, és csak hurrogni tud. Az első kritikus, akinek van legalább egy javaslata, hogy miként lehetne jobb az ötlet, azt fontold meg, és a szerint alakítsd át az ötletet. Mivel a másik ember más mentális építőkockákkal játszik, más ötletei lesznek, más oldalról látja és közelíti meg a problémát mint Te. Hagyd általa jobbá válni az alap ötletet. Ezt eljátszhatod egy darabig, de a határt Te húzod meg, mikor nem kell már alakítani rajta.

Thomas Alva Edison tartja a találmányok világrekordját. Volt egy saját ötletkvótája, mi szerint egy felfedezés tíznaponként és egy találmány félévente. Ez azért durva, de lényeg, a szemléletmód. Edison 9000 kísérletet végzett el, mire sikerült kifejlesztenie a villanykörtét, és 50 000-t, mire kitalálta az akkumulátort. Edison gondolkodásmódja szerint találmányainak kifejlesztéséhez számtalan akadályt kellett legyőznie és lépést megtennie, és mindegyik kudarc egy lépcsőfok volt, amely révén közelebb került a megoldáshoz.

Ne add fel az ötleteidet akkor sem, ha nem sikerült valamelyik jól, vagy hibákat keresnek benne, kritizálják, nem akarják elfogadni stb. Arra gondolj inkább, hogy 1 sikertelen ötleted újragondolása közben talán 2 sikereset alkotsz.

Egy jó ötlet megalkotásához használhatod a gondolatugrasztás módszert is: 7 kreatív kérdés alkotáshoz

Leadfotó: gratisography

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?