„Minden ötlet már létező ötletek újszerű kombinációja”

Szerző: Szlafkai Éva
"Minden ötlet már létező ötletek újszerű kombinációja"

Semmi sem teljesen új dolog; minden ötlet korábban ismert információk, meglévő ötletek újszerű kombinációja, ráadásul néha pillanatok alatt belénk hasíthat akár épp zuhanyzás vagy utazás közben, és sokszor hallunk ötleteket, amiket akár mi is kitalálhattunk volna, olyan kézenfekvőek. Miről is van szó?

A kreativitás témakörének egyik népszerű szakértője, a nemzetközi keynote speaker, Fredrik Haren szerint egy ötlet definíciója a következő: IDEA = P (K + I). Vagyis az ötlet (idea) abból fakad, ha egy személy (person) fogja a tudását (knowledge), és átereszti rajta a rendelkezésre álló új információkat (information).

Az ötlet a világban már létező információk, meglévő ötletek újszerű összekapcsolódása, melyek ezáltal teljesen friss, eredeti jelen­tést kapnak. Az új információk felfedezéséhez impulzusokra, az összekapcsolásukhoz pedig ihletre van szükségünk.

Persze, nem kell mindig a külvilágban keresnünk az új információkat. Talán már az ismereteink között van, ami kell, csak át kell rendeznünk magunkban a tudáseleme­ket, hogy újszerű módon kapcsolódhassanak össze. Ehhez egy szuper módszer a pihenés, lazítás, utazás, olvasás… Tudod, az INKUBÁCIÓ, amit mindig hangoztatok.

Az agyunknak szüksége van a ki­kapcsolódásra, hogy beépítse és érlelje az új élmények hordozta információt, és feldolgozza a körülöttünk történteket. Ilyenkor új kapcsolatok jöhetnek létre a már meglévő tudásanyag gon­dolatmagjai között, és ekkor történik az ahaélmény, amikor az ötlet mintegy „belénk hasít”.

Tehát miután azonosítottál egy problémát, ideje elengedni kicsit és a tudattalanunkra bízni, hogy alakítsa, formálja. Csíkszentmihályi így ír erről a folyamatról: „Amikor a személy megérzi, hogy a szakterülete látóhatárán van valami nem odaillő, egy probléma, amivel érdemes megbirkózni, onnantól kezdve a kreatív folyamat a felszín alatt zajlik.”. Ezek alapján, ha problémába ütközöl (direkt vagy sem), ne állj neki megoldani. Hagyd érni! Ne erőltesd! Még nem állt össze a kép, még nincs itt az ideje.

Az ötletek nem ellophatók

Ahogy a Thomas Edisonnak tulajdonított mondás is tartja: az ötlet 1% ihlet és 99% verejték. Vagyis egy ötletek akkor lesznek értékesek, ha kidolgozzuk. Egy ötletet éppen ezért általában nem is lehet ellopni.

Az ötlet értékét nem az ihletett gondolat, hanem a bele­fektetett kemény munka és az egyedi eszközrendszerünk adja.

Úgy tekinthetünk tehát a kreativitásra, hogy rengeteg felfedezésre váró információ várja, hogy a meglévő ismerete­inkhez, ötleteinkhez kapcsolódjon, létrehozva ezáltal valami szikrázó dolgot. Ehhez pedig felfedezésen, kíváncsiságon, együttműködésen, fejlődésen és persze pihenésen keresztül vezet az út.

Ha már pihenés – készítettem A pihenés 7 formája – a kreatív állapot előszobája című cikkhez egy LETÖLTHETŐ Feltöltődés szinterőt és tervezőt, amely segít betájolni, milyen fajta pihenésre is van valójában szükséged, sőt, meg is határozhatod, hogy pontosan mivel fogod tölteni.

Forrás: Szlafkai Éva – Élj kreatívan! c. könyv

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?