„Vezesd a lovat, és kiderül, ki vagy!” Ló asszisztálta önismereti módszer

Szerző: Vendég Szerző
"Vezesd a lovat, és kiderül, ki vagy!" Ló asszisztálta önismeret módszer

Ha egy teljesen új nézőpontból is rátekintenél az önismereti utadra, akkor érdemes a lovakhoz fordulni, akik ösztöneikkel felébresztik a te valós énedet is. Képzeld el, hogy alig 3-7 másodperc alatt felmérik, hogy kivel is állnak szemben, illetve azt tükrözi vissza, ahogyan mi az adott percben érezzük magunkat. Ismerd meg az a ló asszisztálta önismeret módszert, élmény alapú kísérleti tanulási formát, amely a kapcsolódáson alapul. Hogy miként? Czirok Bella, lovas önismereti coach mesél róla ebben a vendégcikkben.

Mai felgyorsult világunkban, az információk folyamatos özönében, nagyon nehéz megtalálni a helyünket. Pedig történelmünk során talán még sosem volt rá lehetőségünk, hogy ekkora kényelemben és biztonságban éljük meg a mindennapokat. De vajon miért nem értékeljük mindezt a jólétet? Modern életünk harcterévé, az önmagunkkal folytatott lelki vívódás vált. A városokba özönlünk, elszakadunk a természettől, kirekesztettnek és magányosnak érezzük magunkat, teli vagyunk kétséggel és félelemmel, s talán már sehová sem tartozunk. Egy olyan virtuális világban élünk, amelyben megszűnnek a személyes kapcsolatok, és nem tapasztaljuk, hogy bárhová is kötődnénk. 

Csakhogy én inkább szeretném, ha visszatalálhatnánk egy kicsit a természethez. Hiszen mindannyian megtapasztalhattuk már, hogy a szabadban eltöltött pár óra, szinte azonnal helyreállítja a biológiai ritmusunkat. Pont ezért választottam hivatásomnak a természetet és az állatokat, jelen esetben a lovakat.

A lovak évszázadokon keresztül abban segítettek minket, hogy minél nagyon távolságokat, minél gyorsabban tegyünk meg. A mai felgyorsult világban más lett a szerepük: visszavezetnek önmagunkhoz, a szívünkhöz, és lelassítsanak bennünket. 

Célom, hogy kimozdítsam az embereket a hétköznapok mókuskerekéből és visszavigyem őket a természetbe, hogy ott minőségi időt tölthessenek és emellett még önmagukról is tanuljanak.

„A lovak menekülő zsákmány állatok, így elképesztő mértékben érzékenyek a világra”

A ló asszisztálta önismeret módszere, egy élmény alapú kísérleti tanulási forma, amely a kapcsolódáson alapul. Azért dolgozunk lovakkal, mert menekülő zsákmány állatok, így elképesztő mértékben érzékenyek a világra, és a körülöttük zajló dolgokra. Környezetüket állandóan megfigyelik. A fejük két oldalán elhelyezkedő hatalmas szemeikkel szinte teljes körbe látják az eseményeket, és ami a közelükben játszódik, mindent észrevesznek.

Egy kicsit mi is tanulhatnánk tőlük: körbenézhetnénk mi történik körülöttünk, megláthatnánk a lehetőségeinket, a célokat ahová szeretnénk elérni, és nem pedig csak a problémákra fókuszálnánk.

Napjainkban a non verbális kommunikációról a verbális kommunikációra helyezzük a hangsúlyt. Mást mondunk, mint amit érzünk, vagy gondolunk.  A lovak viszont a verbalitást mellőzve finomabb szinteken kommunikálnak, és az erre való képességet bennünk is felébresztik.

ló önismeret
Czirok Bella, lovas önismereti coach

A lovakkal eltöltött foglalkozásokon megtapasztalhatjuk, milyen az, amikor a gondolat és a cselekvés harmóniába kerül egymással. Kiválóan érzékelik a szándékot, alig három-hét másodperc alatt felmérik, hogy kivel is állnak szemben. Ez az érzékenység a túlélésük egyik záloga. Ugye milyen jó lenne, ha ezt mi is elsajátíthatnánk?

Egyensúly a külső és belső világ között – a ló és az önismeret

A lovas foglalkozások elősegítik, hogy a jelen pillanatban legyünk, hiszen akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha arra figyelünk, amit csinálunk, ha a gondolataink az „itt és most”-ban tartózkodnak, nem aggódunk a múlton és nem őrlődünk a jövőn.

A lovak többek között segítenek nekünk feltárni és megoldani a nehézségeket, szembesítenek a kihívásokkal, hogy az akadályokban ne gátakat, hanem megoldandó feladatokat lássunk.

A lovak közelében kisimul a lélek, tisztán gondolkodik a fej, jelenlétük pozitívan befolyásolja a fejlődésünket, növeli az önbizalmunkat, a felelősség érzetünket és az empátiánkat.

Segítenek egyensúlyt teremteni a belső világunk és a külső világ között. Egy újfajta visszajelzést kapunk a viselkedésünkről, amelyet így könnyebben beépíthetünk az énképünkbe.

Felülírni a magunkról alkotott hiedelmeket

A lovak társaságában gyorsabban tanulunk, de nehezebben felejtünk, mivel minden olyan ismeret, amelyhez érzelem kötődik megmarad az emlékezetünkben. A velük végrehajtott feladatokban új döntési helyzeteket, új lehetőségeket, és újfajta viselkedési formákat tapasztalhatunk meg, így felül tudjuk írni a saját magunkról alkotott eddigi hiedelmeinket. Gyakorolhatjuk a megértést, az odafigyelést, hogy hogyan tudjuk saját szándékainkat mások számára is egyértelműen közölni.

Szóval vezesd a lovat, és kiderül, ki vagy. Persze nyilván nem ilyen egyszerű, de hatalmas rálátásunk nyílik arra, hogy miként működünk a hétköznapokban, mire megy el az összpontosításunk nagy része, mennyire figyelünk a másikra, mennyire vágunk neki nehezen a feladatoknak, és mennyire látjuk magunk előtt a célt.

Fontos lenne, ha a hétköznapokban is egy kicsit a „ló értékek” kerülnének előtérbe. A gondolat helyett az intuíció, a cél helyett maga a folyamat, az ego helyett a kapcsolatépítés, az erőszak, és a konfliktusok helyett az együttműködés. 

Van mit tanulnunk e nemes állatoktól! A ló tiszta, érdek nélküli kommunikációt használ, és a pillanatra reagál. Azt tükrözi vissza, ahogyan mi az adott percben érezzük magunkat. Visszajelzi, ha nem vagyunk a helyünkön, mindemellett érdek nélküli, és harmóniára törekszik, továbbá oldja a diszharmóniát, és gyógyítja az embert. 

Czirok Bella, lovas önismereti coach
Báró és Bella

A jelen pillanat üzenete

Bizonyított tény, ha csak megfigyelünk egy legelő állatot, az olyan ősi ösztönöket indít el bennünk, hogy azt érezzük nincs veszély, biztonságban vagyunk, minden rendben van, nem érhet támadás, nem kell félnünk. Így egy nagyon nyugodt, meditatív állapotba tudunk kerülni. Lecsökken a vérnyomás, lassul a szívverés, higgadtabbak, relaxáltabbak leszünk, csökken a stressz szint, nő a biztonságérzet. Ahhoz, hogy visszanyerhessük a testi lelki jóllétünket, érzékelnünk kell a jelent a lehető legtisztább módon. Meg kell tudnunk nevezni az érzelmet, meg kell tudnunk találni az üzenetet, ami az érzelem mögött van, változtatnunk kell valamin az üzenet hatására. 

Itt együtt dolgozunk egy páratlan ujjú patással, egy menekülő állatként létező lénnyel, és miközben kapcsolatba kerülünk vele, egy dologban biztosak lehetünk: a lovak szívesen, készséggel működnek együtt egy ilyen kapcsolatban, és mindig nagyon tiszta visszajelzéseket adnak. Mindezt persze saját nyelvükön, a viselkedésükön keresztül. Mi pedig megéljük ezt a helyzetet, fogadjuk a visszajelzést, és közösen megbeszéljük a tapasztaltakat, azt, hogy az adott személy hogyan tudja ezt felhasználni a problémák megoldására, vagy arra, hogy hatékonyabban működjön az élet valamely területén.

Ló asszisztálta önismeret módszer

Szánjunk időt arra, hogy kikapcsoljuk a világot magunk körül, illetve izgalmas fejlődési útvonalat járhatunk be, hiszen a lovakkal való közös feladatmegoldás során felszínre kerülnek az ismert és a rejtett képességeink, illetve erőforrásaink is.

Ha kedvet kaptál a módszer kipróbálásához lehetőségetek van egyéni, páros, csoportos, és csapatépítő tréningen is részt venni Szeged és Ópusztaszer között, Balástyán. További infók: Czirok Bella – lovas önismereti coach

Leadfotó: Behance Marika Ramunno

Ezeket olvastad már?