Ismered a Kolumbusz-tojása sztorit? Az utólag egyszerű ötletekről szól.

Szerző: Szlafkai Éva
Ismered a Kolumbusz-tojása sztorit? Az utólag egyszerű ötletekről szól.

Ismered Kolumbuszról és az ő tojásáról szóló sztorit? Nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű, és mégis elgondolkodtató dologra világít rá az ötletekkel kapcsolatban.

Ha volt már olyan ötlet, amelyre azt mondtad, hogy hát ezt Te is kitalálhattad volna, akkor érdekes lesz ez a sztori.

Az egyik általam nagyra becsült kreatív szakember, Seth Godin Ikarosz tévedése c. könyvében olvastam egy rövid, de velős  kis sztorit. Az ő stílusa egyébként nagyon inspiráló, építően kreatív, kissé ironikus  és nagyon előremutató, és mindezek mellett abszolút hiteles szakmailag – nagyon kedvelem az írásait. Szóval a könyveire egyébként is jellemző a kis egységere való megfontolt tagolás, ami egyrészt megkönnyíti az olvasást, másrészt pedig arra ösztönöz a lélegzetvételnyi szünettel, hogy gyakran elgondolkodj azon, amit említ.

Kolumbusz-tojása, vagyis az utólag egyszerű szuperötlet

Mikor Kolumbusz Kristóf visszatért a felfedező útjáról, a kételkedő és irigy elit azzal jött, hogy hát ezt bárki meg tudta volna tenni, vagyis ha ő nem utazgat el, akkor majd egy kicsit később más felfedezi Amerikát, hiszen elkerülhetetlen volt. Csakugyan. Igen, ez már csak így megy. Amerikát bárki fel tudja fedezni.

Kolumbusz erre nem reagált, hanem arra kérte az urakat, hogy hozzanak neki egy (főtt) tojást. Az asztalra tette és így szólt: “Uraim, hajlandó vagyok fogadni bármelyikükkel, hogy nem képesek élére állítani ezt a tojást külső segítség nélkül.” Megpróbálta az összes nagyokos, ide-oda forgatták, rakosgatták, de nem sikerült nekik. Ekkor Kolumbusz megfogta, picit az asztalhoz ütötte az alját, ami miatt most már meg tudott állni az asztalon. Jah, hát így könnyű, ezt ők is megtudták volna csinálni…

és ekkor elszégyellték magukat, mivel leesett nekik a tantusz. Megértették a tanulságot:

Ahogy valaki végrehajtja a mutatványt, onnantól kezdve bárki meg tudja csinálni, de először kreatív látásmódot, divergenciát, bátorságot, felfedezőkedvet és kemény munkát kíván.

Biztos Te is találkoztál már olyan dologgal, aminek evidens (volt) a megoldása. De ha neked kellett volna rájönnöd, bejárnod az utat, akkor vajon a végére értél volna ennek a szellemi folyamatnak és a kisujjadból előráztad volna a megoldást?

Te milyen, utólag egyszerűnek tűnő megoldásokkal álltál már elő?

Ha még semmivel, akkor hajrá, törd meg a saját tojásod!

Olyat találj ki, ami aztán annyira magától értetődőnek tűnik, hogy bárki kitalálhatta volna. De Te tetted. Ezek a nagy ötletek. Egyszerűek (utólag), mégis hiánypótlóak.

De más nézőpontból is megközelíthetjük ezt a témát. Sokkal előnyösebb helyzetben vagy – amennyiben bele akarsz fogni valamibe -, ha másokkal ötletelsz, meghallgatod a különféle véleményeket, sztorizol és másokat történeteit is meghallgatod. A kreatív folyamat ötlettermető része a felszín alatt zajlik, amihez egy csomó interakcióra szükséged lesz. Járj közösségekbe, előadásokra, találkozókra, gyere el egy Womenpsiration reggelire, és hagyd, hogy mások inspiráljanak egy klassz ötleted!

Leadfotó: Petra Pako Photography

Téged is hajt a kíváncsi tudásvágy, számodra is fontos az önfejlesztés és a kreatív szemléletmód? Ha igen, kövesd a szikrákat a több ezer fejlődni vágyó olvasóval együtt: SZIKRAMAILFB CSOPORT, FBINSTAGRAM, PODCAST, ÉLJ KREATÍVAN KÖNYV ÉS PROGRAM.

Ezeket olvastad már?