Ismered a Kolumbusz-tojása sztorit? Az utólag egyszerű ötletekről szól.

Szerző: Szlafkai Éva
Ismered a Kolumbusz-tojása sztorit? Az utólag egyszerű ötletekről szól.

Ismered Kolumbuszról és az ő tojásáról szóló sztorit? Nem is gondolnád, hogy milyen egyszerű, és mégis elgondolkodtató dologra világít rá az ötletekkel kapcsolatban. Ha volt már olyan ötlet, amelyre azt mondtad, hogy hát ezt Te is kitalálhattad volna, akkor érdekes lesz ez a sztori.

Az egyik általam nagyra becsült kreatív szakember, Seth Godin Ikarosz tévedése c. könyvében olvastam egy rövid, de velős  kis sztorit és annyira tetszett a mondanivalója, hogy bekerült én könyvembe is, illetve szikracikként ide is.

Kolumbusz-tojása, vagyis az utólag egyszerű szuperötlet

Mikor Kolumbusz Kristóf visszatért a felfedező útjáról, a kételkedő és irigy elit azzal jött, hogy hát ezt bárki meg tudta volna tenni, vagyis ha ő nem utazgat el, akkor majd egy kicsit később más felfedezi Amerikát, hiszen elkerülhetetlen volt. Csakugyan. Igen, ez már csak így megy. Amerikát bárki fel tudja fedezni.

Csatlakozz a Szikra Hub-hoz, és fejlődj kreatívan Te is ezen az ÖNISMERETI JÁTSZÓTÉREN! A klub célja, hogy rendhagyóan megközelített témákkal és folyamatosan bővülő tudástárral segítse az önfejlesztésedet számos területen, miközben a POWER SKILL-jeidet is fejleszted. Mentoranyagok, tervezők, kihívások, könyvek tudásanyagai, workshopok, coaching alkalmak és mindez kreatív köntösben, ráadásul közösségben. Kíváncsi vagy a több mint 300 tudásanyagra? Nézz körül a www.szikrahub.hu oldalon!

Kolumbusz erre nem reagált, hanem arra kérte az urakat, hogy hozzanak neki egy (főtt) tojást. Az asztalra tette és így szólt: „Uraim, hajlandó vagyok fogadni bármelyikükkel, hogy nem képesek élére állítani ezt a tojást külső segítség nélkül.” Megpróbálta az összes nagyokos, ide-oda forgatták, rakosgatták, de nem sikerült nekik. Ekkor Kolumbusz megfogta, picit az asztalhoz ütötte az alját, ami miatt most már meg tudott állni az asztalon. Jah, hát így könnyű, ezt ők is megtudták volna csinálni…

és ekkor elszégyellték magukat, mivel leesett nekik a tantusz. Megértették a tanulságot:

Ahogy valaki végrehajtja a mutatványt, onnantól kezdve bárki meg tudja csinálni, de először kreatív látásmódot, divergenciát, bátorságot, felfedezőkedvet és kemény munkát kíván.

Biztos Te is találkoztál már olyan dologgal, aminek evidens (volt) a megoldása. De ha neked kellett volna rájönnöd, bejárnod az utat, akkor vajon a végére értél volna ennek a szellemi folyamatnak és a kisujjadból előráztad volna a megoldást? Érdemes erre gondolni, amikor más ötletét, belefektetett munkáját kérdőjeleznéd meg azzal, hogy „bezzeg ezt én is meg tudtam volna tenni!”. Valóban így van? Akkor miért nem tetted?

Te milyen, utólag egyszerűnek tűnő megoldásokkal álltál már elő?

Ha még semmivel, akkor hajrá, törd meg a saját tojásod!

Olyat találj ki, ami aztán annyira magától értetődőnek tűnik, hogy bárki kitalálhatta volna. De Te tetted. Ezek a nagy ötletek. Egyszerűek (utólag), mégis hiánypótlóak.

De más nézőpontból is megközelíthetjük ezt a témát. Sokkal előnyösebb helyzetben vagy – amennyiben bele akarsz fogni valamibe -, ha másokkal ötletelsz, meghallgatod a különféle véleményeket, sztorizol és másokat történeteit is meghallgatod. A kreatív folyamat ötletteremtő része a felszín alatt zajlik, amihez egy csomó interakcióra szükséged lesz. Járj közösségekbe, előadásokra, találkozókra, olvasd el az Élj kreatívan! című könyvet vagy csatlakozz a Szikra Hub közösségéhez, és hagyd, hogy mások inspiráljanak egy klassz ötleted!

Leadfotó: Petra Pako Photography

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?