„Ha ajándékba kapnék napi +1 órát, akkor …” Üzenet a hatékonyabb énemtől!

Szerző: Szlafkai Éva

Te mit kezdenél napi +1 órával, mire szánnád? Próbáld ki ezt az 1 hetes feladatot és fedezd fel egy hatékonyabb énedet. Az egyik leggyakoribb magyarázkodásunk arról szól, hogy azért nem tudunk olyan életet élni, mint amilyet szeretnénk, mert nincs elegendő időnk rá. Rendben, ezek szerint van mit dolgoznunk az időmenedzsment felfogásunkon és az életszemléletünkön.

Rengeteg időgazdálkodási praktikát olvashattál már, és valami működik, valami pedig épp ellenkezőleg, csak frusztrációt okoz. Mindenesetre érdemes többet is kipróbálni, mert lehet, hogy neked a feladatlista jön be, másnak a korán kelés, megint másnak az éjszaka megírt to do list vagy éppen a prioritások felállítása és a többieknek pedig a 80/20-as szabály. Mindenesetre azt tartsd szem előtt, hogy nem azon múlik a siker, hogy sokat dolgozol, és minél több feladatot próbálsz egyensúlyozni, hanem sokkal inkább azon, hogy a jó eredményeket hozó feladatokba fekteted az energiád.

A lényeg, hogy te is találd meg azt a számodra hatékony módszert, amellyel mérsékled azt az érzést, hogy összenyomnak a feladatok illetve nem jut időd arra, amit igazán szeretnél.

Időmenedzsment másként

Miért nem tudsz olyan életet élni, amilyet akarsz? Edzeni, tanulni, olvasni, hobbival foglalkozni… A legtöbb válasz: mert nincs időm. Hát szerezz! A Te kezedben van, hidd el! Ha valamire nem kerítesz időt, akkor az a dolog nem elég fontos számodra. Pedig valójában akár az egész életedet megváltoztathatja: napi 1 óra edzés, napi 1 óra angol tanulás, napi 1 óra bármi, ami a céljaidhoz és a vágyott életviteledhez közelebb visz.

Ha azt mondom, hogy nincs időm valamire, akkor valójában azt állítom, hogy nem akarom megcsinálni.

Mit gondolsz, valóban erről van szó?

Kihívás: Illessz egy plusz órát a napodba!

Kelj 1 órával korábban, vagy feküdj le 1 órával később, esetleg hagyj ki a hetedből egy 1 órás szokásos programot, és használd ki olyan tevékenységre, amelyet időhiány miatt tologatni szoktál. A hét végére rá fogsz jönni, hogy az adott tevékenységnek helye van-e az életedben, mert élvezed és ki tudsz benne teljesedni, esetleg hozzásegít a célodhoz, vagy nem, így nem éri meg áldozni rá 1 órát.

Gondold át, hogy milyen tevékenység jelent számodra sokat, amire nem igazán szánsz időt. És iktasd be! Olvass, eddz, tanulj stb. Mindegyik napon foglalkozhatsz ugyanazzal, vagy mindig mással. Te döntesz. Belevágsz?

Az én plusz egy órán reggel felkelés után van, amikor több szakkönyvet olvasok szinkronban, mert hajlamos vagyok hanyagolni őket, így pedig lassan, de haladok. Jelenleg 4-et olvasok, mindegyikből kb. 15-15 percet. Hogy elég-e vagy nem zavarodok bele? Tökéletesen elég, mert vagy a lassú haladás, vagy az egyhelyben toporgás. Ráadásul az apró lépésekben haladás nagyon kedvező a koncentrálást segítő dopamin örömhormon termelődése szempontjából és a kreatív inkubációs folyamatot is segíti (Bővebben olvashatsz róla a A lelkesedés titkos receptje c. cikkben). Az agy fő feladata a kreativitás szempontjából a mintázatkeresés, és minél távolabbi asszociációk adódnak össze, annál izgalmasabb és több ötlet születik… és valóban, ezt nemcsak elméletben, de gyakorlatban is alá tudom támasztani.

Te mire szánnád ezt az egy órát?

De kérdezhetem konkrétabban! Te mire fogod szánni ezt az egy órát, amit ezen a héten kipróbálsz? Vágj bele most!

Például szánhatod arra is, hogy beiratkozol a Hatékonyabb énem online Szikra kurzusra és minden nap 1 órát foglalkozol vele, és egy hét után már bőven érezni fogod az új tudásod jótékony hatását a produktivitásodra.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Leadfotó: link

Ezeket olvastad már?