Akik letették a cigit – Hogyan szokjunk le a káros szokásokról?

Szerző: Szlafkai Éva

11 éve szoktam le a dohányzásról. Előtte kétszer próbáltam, pár hétig bírtam. Hogy mitől volt más a 11 évvel ezelőtti próbálkozás?

Talán azért, mert addigra megszületett bennem egy lelkesítő elhatározás, egy új énképet szerettem volna kialakítani, amiben a dohányzás helyett egy egészséges és sportos életmódnak akartam teret adni. Egy másik csoportba akartam tartozni, akiket már egy ideje irigyeltem. Szabad akartam lenni, amikor én döntök, én irányítok és nem egy szer engem. Döntöttem. Az elhatározás után eltelt 1 nap és nem gyújtottam rá. Gondoltam, akkor menni fog a következő nap is. És a következő is. Helyette rászoktam a sportra – és a kávéra is – , cigit pedig azóta sem vettem a kezembe. Életem egyik legjobb döntése volt, azóta is hősnek tartok mindenkit, aki le tudja tenni és változtat az életmódján. Próbáld meg te is, ha úgy érzed, elég volt, nagyon hálás leszel magadnak érte. Ma van a Nemdohányzó Világnap, remek alkalom az első lépéshez.

Kreatív ösztönző: dohányzás helyett utazás

Szóval igen, 11 éve tettem le a cigit. Akkor megfogadtam, hogy egy éven keresztül gyűjteni fogom a dohányzásra elszórt pénzt, vagyis azt a pénzt, amiből már nem egy doboz cigit veszek, elteszem. Ebből utaztam Rómába az első évfordulón. Megérte. 🙂 Persze nem csak ezért hasznos letenni ezt a káros szokást, viszont jó, ha beillesztünk a folyamatban önösztönző eszközöket, ami támogatja és ünnepli a kitartásunkat, legyen szó bármilyen szokáskialakításról. Emiatt alkalmazom a Sikerlapot is az Élj kreatívan! online kurzusnál.

Füstmentes élet

A történelem és kultúra nagyjai közül is sokan sikerrel tették füstmentessé az életüket: Fülöp herceg az esküvője napján nyomta el az utolsó cigit, Eisenhower elnök orvosi tanácsra változtatott, Mark Twain pedig ezerszer is nekifutott a leszokásnak. Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom a füstmentes életet népszerűsíti, hiszen május 31-én tartják a Nemdohányzó Világnapot. A pandémia enyhülésével érdemes megszabadulni azoktól a káros szenvedélyektől, amelyek a karantén idején nehezítették az életünket, erre buzdítanak a letűnt korok jó példái.  

Fülöp herceg az esküvője napján tette le a cigit 

II. Erzsébet a családi viszályokat is vállalta, hogy Fülöp herceggel egy párt alkossanak, azonban a későbbi királynő egy dologban hajthatatlan volt: mielőtt elnyerné a kezét, vőlegényének le kell szoknia a dohányzásról! A nemrégiben, 99 éves korában elhunyt Fülöp az utolsó utáni pillanatig várt, az esküvő reggelén gyújtott rá utoljára. A későbbi királynőnek jó oka volt, hogy haragudjon a dohányra: édesapja, a láncdohányos VI. György tüdőrákban halt meg, fájdalmasan fiatalon.   

Eisenhower elnökként már nem füstölt 

Az Egyesült Államok 34. elnöke kemény dohányos volt: napi négy doboz (!) saját maga által tekert cigarettát pusztított el mielőtt az ötvenes években – elnökké választása előtt nem sokkal – orvosi tanácsra úgy döntött, hogy felhagy káros szokásával. Eisenhower magabiztosságát és kitartását jól mutatja, hogy egyik napról a másikra szokott le a dohányról és soha többé nem gyújtott rá.  

Jennifer Aniston

Az egyik kedvenc színésznőmről, a Jóbarátok Racheléről talán te sem gondoltad volna, de láncdohányos volt. Állítólag a szerződéseiben külön kikötés volt, hogy bármikor kérhetett a forgatáson cigiszünetet. Már 42 éves volt, amikor összejött Justin Theroux-val, végül az ő hatására tette le a cigit. Több interjúban is elmondta, hogy nagyon nehéz volt, de a neheze csak utána jött, mert a leszokás után hirtelen felszedett jó pár kilót, amitől nem volt könnyű megszabadulnia. Szerintem ez is embere válogatja, én a sportra szoktam át, tehát egy deka felesleges súly nem jött rám, szóval ne legyen ez a kifogásod, hogy félted az alakodat.

Bach cukorbetegen szokott le  

Johann Sebastian Bach időskorában cukorbetegséggel küzdött, amelynek tünetei megkínozták a zene óriását. Bach józan döntést hozott: diétázni kezdett, lemondott a húsról, legnagyobb szenvedélyéről a kávéról, valamint a dohányzásról is. A döntés alighanem évekkel hosszabbította meg az életét.  

Mark Twain megpróbálta 

„A dohányzásról pofonegyszerű leszokni. Én magam is legalább ezerszer megtettem”

– írta Mark Twain amerikai író.

Azt az irodalomtörténet nem tudja biztosan, hogy a Tom Sawyer kalandjai szerzőjének sikerült-e füstmentesen élnie, az azonban biztos, hogy nagyon komolyan próbálkozott. 

Walter Matthau időben lépett 

A morcos külsejű színészlegenda 1966-ban szívinfarktust kapott, ekkor döntött úgy, hogy a füstmentes életet választja. Jól tette: hamarosan találkozott John Lemonnal és a különleges páros rengeteg közös sikert ért el. 

Kate Hudson

Egy másik kedvenc színésznőm ma már szintén az egészséges életmód nagy bajnoka, de korábban nem kis botrányt okozott azzal, hogy több fotó is nyilvánosságra került, amelyeken várandósan, már kerekedő pocakkal is rágyújtott. Végül mégis a terhesség alatt tette le a cigit: „Egyszer csak nem hiányzott, abbahagytam, életem két legjobb döntése volt a gyermekvállalás és hogy abbahagytam a cigizést” – nyilatkozta később.

Az Élhető Hazánkért Társadalmi Mozgalom tudósok, művészek, sportolók, közgazdászok és vállalkozók közreműködésével jött létre, hogy napjaink legégetőbb kérdéseiben indítson párbeszédet a közös célok megvalósítása érdekében.  Tetszik a missziója, épen ezért hoztam le én is a cikket.

Hogyan szabaduljunk meg a (rossz) szokásainktól?

A szokásaink nagyon be tudnak égni, és nehezen tudunk megszabadulni tőlük, már ha egyáltalán meg szeretnénk szabadulni tőlük. Legyen szó új szokás kialakításáról vagy épp egy rossz szokás elhagyásáról, érdemes egy szokás átalakító mondatot megfogalmaznunk és konzekvensen alkalmaznunk.

“Amikor azt tapasztalom, hogy…, ahelyett, hogy (ezt tenném)…, azt teszem, hogy…”

Próbáld ki bármelyik megváltoztatandó szokásoddal, akár a dohányzással… persze ez nagyobb lélegzetvételű feladat, de minden egyetlen lépéssel kezdődik. Én például nagyon hálás vagyok magamnak, hogy 11 évvel ezelőtt letettem, igaz nem ezzel a mondattal, de egy bátor lépéssel. 🙂

Nagyon izgalmas tapasztalásoknak vagyok tanúja, amikor ezt elkezdik alkalmazni az emberek. Próbáld ki! Ha szívesen olvasnál különféle szokás átalakító mondatokat, hátha te is meríthetsz valamelyikből, nézd meg az alábbi cikket.

Leadfotó: Felix Renaud

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?