Kreativitást serkentő home office? Így alakítsd ki 5 lépésben!

Szerző: Szlafkai Éva
A kreativitást serkentő home office kialakításának 5 alapszabálya

Hogyan teremts inspiráló munkakörnyezetet az otthonodba? Milyen lakberendezési megoldásokhoz nyúlj, hogy alkotásra, fókuszálásra, hatékonyságra serkentsen? Milyen enteriőr segít abban, hogy a kreativitásod ki tudjon bontakozni? Hozok öt könnyen beépíthető, kialakítható ötletet a kreatív home office kialakítására.

A kreativitást számos oldalról megközelíthetjük (lásd a 4P-t: termék, személy, folyamat és környezet), illetve vannak külső és belső feltételei, ahogy ebben a cikkben is olvashattad. Kreatív környezeten elsősorban pszichológiai környezetet értünk, másodsorban pedig fizikait. Előbbihez tartozik az olyan biztonságos közeg megteremtése, ami előítéletmentes, ahol elfogadják egymás ötleteit, ahol támogatnak, ahol bátran kimondhatod a gondolataidat, építő kritikát fogalmaznak meg stb. Ezek a kreatív klíma fontos feltétele is. Utóbbin pedig a minket körülvevő fizikai környezetet értjük, amelyben dolgozunk.

Ahhoz, hogy a kreativitáshoz szükséges szélesebb perspektíva megjelenjen, és ne korlátozódjanak a gondolatok, kell a tér. Egy szellős, tágas tér, sok természetes fénnyel, kellő belmagassággal, kilátással, természetközelséggel. Ha home office-ról van szó, és nem ütnéd ki a falakat, tehát az otthonod jelenlegi adottságait figyelembe véve kell megteremtened az optimális körülményeket, adok néhány klasszul használható ötletet a berendezéshez.

A kreativitásnak tér kell

Amikor van elég szabadságunk, vagyis terünk távolról megfigyelni a dolgokat (akár réten vagy hegy tetején), stimulálódik az absztrakt gondolkodásunk és a kognitív rugalmasságunk. Ha növelni tudod a teret a home office-ban, az pozitívan fog hatni a kreativitásodra. Ha tudod, tedd az asztalodat az ablak elé vagy tegyél ki természetfotókat. Esetleg alakítsd ki úgy a teret, hogy időnként ráláss a külvilágra, például használj több helyszínt.

A kreativitás szereti a tágasságot. A környezetpszichológia azt vizsgálja, hogy a fizikai környezetünk miként hat a gondolatainkra, az érzelmeinkre, a viselkedésünkre. Az irányzat egyik fontos alapvetése, hogy a mentális terünk közvetlenül összefügg a fizikai terünk észlelésével. Tehát minél tágasabb körülöttünk a tér, annál jobban be tudnak áramlani az új ötletek, szokatlan megoldások, eredeti gondolatok.

Költöztesd a természetet az otthonodba!

A növények, a természetes anyagok, a természetben lévő térérzet átültetése az otthonunkba, nagyban hozzájárul a kreativitásunk serkentéséhez. Ahhoz, hogy egyedi ötleteink szülessenek, izgalmas gondolatok bontakozhassanak ki. Miért?

Csak röviden: neurobiológiailag az agyra szuper jól hat a természetben eltöltött idő, ami kiváló inkubációs, vagyis gondolatérlelő idő, amikor a tudatunk alatti folyamatokat hagyunk kibontakozni. Amit eddig a figyelmünkkel befogadtunk ingereket, azok keresik a helyüket a memóriánkban. Ezután igyekeznek mintákba rendeződni, összekapcsolódnak az új és már meglévő gondolataink. Közben pedig bizonyos agyi hálózatok segítenek felgyújtani a villanykörtét, ha valami nem odaillőre, mégis érdekes kapcsolódás jön létre.

Az inkubációs folyamat alatt érnek a megoldások a fejünkben, amihez a természet (vagy annak illúziója) nagyban hozzájárul. Ha a természetben vagyunk, akkor csökken a stresszhormonok szintje, növekszik a boldogsághormonoké, ellazultak leszünk (alfa hullám), jobb lesz a kedvünk, és ez utóbbi egy fontos feltétele a kreativitásnak, hiszen ilyenkor tud aktiválódni az agyunk kreatív gondolkodásért felelős főkapcsolója (Szalencia-hálózat, ACC – anteror cingularis kéreg).

Home office kreativitás hack-ek

Próbáld ki az alábbi lakberendezési ötleteket, teremts inspiráló környezetet a munkádhoz a home officeban.

A természetben tágas a látótér, friss a levegő, minden tele van fénnyel, kellemes ingerekkel, amelyek épp elegek a jó állapothoz, se nem túl kevés, de nem is túl sok inger ér bennünket az erdőben sétálva. Ezt imádja az agyunk. Ezt az inspiráló hatást érdemes megteremteni az otthonunkban is, ha home office-ban dolgozunk és jó ötleteket szeretnénk.

Fa, kő, nád és egyéb természetes anyagok

Hogyan tudod becsempészni a természetes anyagokat a home officeba? Ha nincs egy jó asztalosod, aki egyedileg a saját teredbe szabja a bútort vagy nem is szeretnél fa, rattan vagy egyéb természetes (hatású) bútorokat vásárolni, akkor kiegészítőként is becsempészheted. Kaspó, polc, száraz virág, tál, irattartó, vagy éppen egy fa keretű kép, ami a természetet ábrázolja.

Növények

Gyűjts be növényeket a térbe, ahol dolgozol! És öntözd is őket! 🙂 Ez utóbbi egy fontos feltétel, hogy a növények is jól érezzék magukat a közeledben, ne csak fordítva. Egy csomó cikket találsz a neten, hogy milyen szobanövényeket érdemes beszerezned és azok milyen gondozást igényelnek, melyek a levegőtisztítók és mire kell számítani velük kapcsolatban. Én nagyon szeretem pl. az anyósnyelvet, a könnyezőpálmát és a különféle páfrányokat, főleg a narancspöttyös páfrányt.

Térelválasztó

Nem szükséges, hogy külön helyiségben legyen az otthoni irodád, ha erre nincs elég helyed. Akár az ebédlőasztalt vagy kis konzolasztalt is kinevezheted bizonyos időszakokban a főhadiszállásoddá, de szuper, ha a nappaliból egy kis részt ki tudsz magadnak alakítani. Nem kell barikádot emelned, hagyd meg a tér szellősségét. Helyezz el egy polcos kisszekrényt vagy egy konzolasztalt – rajta növényekkel – az íróasztalod mellé, tegyél néhány képet a falrészedre vagy jelöld bárhogy a térben, hogy ez egy kis munkakörnyezet, ami illik a miliőbe, de mégis egy külön tér.

A lakás belmagasságát optikai trükkökkel is tudjuk növelni, hogy növekedjen a térérzetünk (tér, szabadság, kreativitás), amihez szintén szuper a függőleges irányú burkolat, mint a padlótól a mennyezetig futó lamella vagy a padlóig érő függönyök.

Számomra egy nagyon stílusos, színvonalas megoldás a fali panelek használata, amiből elég sok inspirációt láttam már újságokban és mentettem le a Pinterest falamra is, ám mikor a saját home office átalakítása került sor, nem találtam rá hazai megoldást. Egészen addig, amíg Csorba Anita nem ajánlotta nekem a premiumlamellak.hu oldalt, ahol rengeteg szín, lehetőség közül tudtam válogatni. Meg is találtam azt a típust, amely leginkább passzol a nappaliban található többi anyaghoz (halifax).

Az is klassz volt a folyamatban, hogy könnyen meg tudtuk mi is oldani a felhelyezését, amihez nem kellett más, mint egy profi ragasztó és gérvágó. A panelekhez előbb síneket kellett felragasztani a falra, majd azokra ráhelyezni és szintén ragasztani, a közök meghatározásában – hogy szép egységes legyen – pedig egy sablon segített.

Mutatok néhány képet:

Alakítsd, használd kedvedre!

További home office kreativitás lehetőség a variálhatósága. Sokféleképpen dekorálhatod vele az otthonodat, akár a plafonra is felcsúszhat, jól mutat más bútorok mellett, radiátor előtt, tv panel mögötti falon stb. Tarthatsz a lamellák között könyveket, jegyzeteket, szerintem még klasszul is néz ki, de ráapplikálhatsz növénytartót, polcot vagy idézetes képeket is.

Nézd meg a Deco Premium Lamellák oldalát, elég sok inspirációs fotót találsz, illetve a felhelyezésről is korrekt videókat.

Szóval, ha valami stílusos kiegészítőt szeretnél, és nem az építészeti boltokban található fali dekorelemeket, képeket vagy tapétát használnád, én ajánlom a lamellákat. Egyszerű, szép, nem vonja el a fókuszodat a munkádról, mert nem engedi, hogy agyondekoráld az íróasztal környékét (és így túl sok inger bombázzon). Erre nincs is szükség, hisz ez önmagában dekoráció. Persze azért egy-két kép mehet mellé. 🙂

Fény, fényforrás

A fény leginkább természetes legyen, de remek hangulatot teremthetsz lámpákkal is. Utóbbinál az a lényeg, hogy legyen lehetőséged szabályozni a fényt, akár fényerőszabályzós falilámpákkal, akár asztali – és állólámpákkal. A hatásáról már a bevezetőben meséltem.

Munkaterület

Otthon vagy és nem egy irodában. Ez fontos. Ezt ne tévesszük szem elől. Nem baj, hogyha nem fest úgy a lakásod, hogy szanaszét papírok, nyomtató, mappák, kanban tábla stb. Tartsd meg az otthon harmóniáját, legyen praktikus a home office tere. Legyenek fiókok, szekrény, amibe munka után elpakolhatsz, vagy nem is kell folyamatosan elöl lennie minden cuccnak. Ha ülő munkát végzel, nem kell elbújni mögé és napi 8 órát egy ülő életmódra tervezett szuperergonómikus és sokszor ezért szuperronda székben töltened. Iktass be szüneteket, tarts inkubációs időket – ami brutál fontos, elengedhetetlen a kreativitáshoz -, állj fel néha, mozogj, sportolj, tarts pomodoro ciklusokat.

Én álló asztalt használok, de nem folyamatosan ott állok, használom a lakás többi terét is. Így változatosabb, ami ugyebár szintén kapcsolható a kreativitás feltételeihez. Sokszor a kanapén heverészve dolgozom. Vagy az asztal melletti szék-kisasztal kombónál, esetleg épp a fitballon pattogva (ami jót tesz a core izmoknak és játékos kedvnek is). Oké, a kanapéra például egy gyógytornász vagy mozgásterapeuta sikítva fogná a fejet, de egy kreativitás témakörben jártas szakember helyeslően bólogatna „csak, ahogy kényelmes, úgy jönnek a klassz gondolatok”. Szóval ahogy neked jólesik és persze nem fáj tőle a nyakad, fejed, lábad… és úgy érzed, hogy ez a helyzet, bútor, praktika beválik. Ehhez viszont kísérletezned kell, amivel már ismét a kreativitás egyik fontos ismérvéhez jutunk vissza.

Több dolgot fel tudnék még sorolni, vagy mélyebben belemenni a miértekbe, de remélem, így is találtál kedvedre való ötletet, amit kipróbálsz.

Te mivel egészítenéd ki a fenti felsorolást?

A kreativitásra serkentő home office praktikus, stílusos, amely valamennyi ingert is ad, de nem annyira, hogy elvigye a fókuszt. Becsempészi a természetet, beengedi a fényt, jól érzed benne magad, eszedbe juttatja az egyéniségedet, de illeszkedik az otthonod/nappalid/hálószobád egységébe. Nekem a fentieket jelenti. Neked? Teljesen rendben van, ha neked egy másik kombó jön be. De az alapelv megegyezik: legyen tér, fény és természetérzet… és persze tánc. 🙂

A keretes fotó egy mock up, a többi saját tulajdon.

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?