2 feladat az alkotókészség és az önismeret edzésére – Torrance teszt

Szerző: Szlafkai Éva
Torrance teszt - 2 feladat az alkotókészség fejlesztésére

Az alábbi feladattal a kreatív problémamegoldás egyik területét, az ötletek eredetiségét nézzük és eddzük meg. Miközben jópofa feladat, gondolatébresztő önismereti eszköz is – akár gyerkőccel vagy társasággal is érdemes együtt kipróbálni.

A Torrance teszt (TTCT, Torrance Test of Creative Thinking) az alkotókészséget vizsgálja, melyet Ellis Paul Torrance, a kreativitáskutatás egyik úttörőjeként számon tartott amerikai pszichológus dolgozott ki. A feladat egy-egy fekete-fehér ábra befejezése, azaz a meglévő rajzhoz további, minél többféle figura hozzáköltése. Szintén Torrance dolgozta ki az alábbi „Körök” nevű tesztet, mely során a vizsgált személynek lapra rajzolt körökből kell különböző ábrákat készítenie, majd ezeket elnevezni. Az egyik gyakorlatot megcsináltuk már az Élj kreatívan! csoportban, hamarosan jön a másik is.

Szeretnéd fejleszteni a kreativitásodat? Az Élj kreatívan! FB csoportban olyan feladatok, módszerek, tesztek, érdekességek kerülnek megosztásra, amelyek támogatják a kreativitás, mint szemléletmód fejlesztését. Ha még többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő egyediséget, kreatív erőforrásokat, vegyél részt a 6 hetes Élj kreatívan! kihívás programban. Az első turnus 2020. július 13-án indul.

Ábrabefejezés

A feladat egy-egy fekete-fehér ábra befejezése, azaz a meglévő rajzhoz további, minél többféle figura hozzáköltése. A gimiben rengeteget játszottuk ezt a feladatot a barátnőmmel, noteszeket töltöttünk meg az ábrákkal – akkor még nem tudtam, hogy ez egy kreativitás teszt. Hol ő rajzolt egy kezdő firkát, amit nekem kellett befejeznem, hol fordítva, és mindig jókat derültünk az eredményeken. Habár ő nagyon szépen rajzolt, én pedig amolyan firkásan, mégis bőven munkára fogtuk a képzelőerőnket. Sokszor el is neveztük az ábrákat, ami további okot adott a derültségre vagy épp az elgondolkodásra. Most ugyanezt kérem tőled. Másold ki az alábbi ábrán látható firkákat, és alkoss belőlük egy értelmezhető új képet, majd nevezd el őket. 3 perced van! Ha végeztél, csak azután nézd meg és válaszold meg a cikk alján található kérdéseket.

A feladat simán beemelhető a családi játékrepetorába is, ahol egymásnak rajzoljátok elő a firkákat, és egészítitek ki, majd átbeszélitek. Amolyan home made művészetterápia módon.

Körök

Az alábbi lapot nyomtasd ki (letölthető körök), vagy egyszerűen rajzolj egy lapra 30 db egyforma nagyságú kört egymás mellé. A cél, hogy 3 perc alatt minél több képet alkoss a körök segítségével. Nem azt mondom, hogy mind a 30 kört ki kell töltened 3 perc alatt, de ha sikerül, majd levonod a segítő kérdésekkel a következtetést. Rajzolj a körökbe, egészítsd ki őket vagy rajzold át, csinálj bármit, szabad kezet kapsz, semmit nem szabok meg, csupán annyit, hogy 3 perced van. Lássuk, mivé tudod alakítani a köröket. Csak azután olvass tovább, ha végeztél. tényleg! 🙂

Torrace teszt TTCT körök

Miután végeztél valamelyik feladattal, érdemes néhány dolgot átgondolni:

  • Milyen volt az időhöz való viszonyod a feladat közben?
  • Milyen volt az ábrák rajzolásához való viszonyod?
  • Hogy érezted magad közben, milyen érzések, gondolatok kavarogtak benned?
  • Hogyan bántál a körök vagy négyzetek határvonalaival?
  • Ha nem használtad fel az összes kört a 3 perc alatt, szerinted miért nem?
  • Milyen érzés ez neked?
  • Milyen konklúziót vonsz le a fenti kérdésekre adott válaszaidból?
  • Ha van kedved, nevezd el az ábrákat úgy, hogy reflektáljanak az életedre bármilyen módon! Jópofa feladat, miközben egy önismereti utazás is.

Bizony, ez nem egyszerűen egy kreatív teszt, hanem beljebb merészkedve egy görbe tükör, amely segítségével egy másik szemszögből láthatunk rá az életünkre.

Ha szeretnéd felszabadítani az életedben a kreatív potenciált, rátalálni az egyedi, szabad és elégedett önmagadra, mindezt mentorral és társakkal, vegyél részt a
6 hetes szemléletformáló kihívás programban. Az első turnus július 13-án indul. eljkreativan.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Megjelent: június 25. (HVG Könyvek)

Ezeket olvastad már?