Csodakérdés – kerülj közelebb terveid megvalósításához. Letölthető tervezővel!

Szerző: Szokoli Bernadett
Csodakérdés - kerülj közelebb terveid megvalósításához. Letölthető tervezővel!

Tegyük fel, hogy csoda történik veled és már ott is vagy a vágyott jövődben. Milyen érzés, mi történik, mit látsz, mit érzel? A coachingban használt csodakérdés segítségével nagy utat lehet megtenni bármely élethelyzetben, ami valóban a jövő egy adott pontjába vezet.

Hallottál már a csodakérdésről? Ha sokat olvasol önfejlesztés vagy éppen coaching témakörben, akkor bizonyára ezzel is találkoztál. De használtad is? Ebben a cikkben – azon túl, hogy szeretném bemutatni, hogy mi is az a csodakérdés – gyakorlati lépéseket is találsz arra vonatkozóan, hogy hogyan tudod alkalmazni ezt a nem is olyan bonyolult, ám annál hatásosabb eszközt saját életedben.

A csodakérdés eredete

A csodakérdést a szakirodalom szerint Insoo Kim Berg használta először. Berg Koreában született pszichoterapeuta volt, aki coachként is tevékenykedett, elsősorban a megoldás orientált, brief coaching állt hozzá közel. A leírások szerint egy ülés alkalmával, amikor ügyfele arról beszélt, hogy problémájának megoldásához csoda kell, ő vetette fel:

tegyük fel, hogy a csoda megtörtént.

És itt jön a coaching nagyszerűsége: ez az egyetlen feltevés hihetetlen jövőkép felvázolására ad lehetőséget. Így maga a csodakérdés nem más, mint hogy feltesszük, hogy a jövő egy pontjára tervezett valóság megtörténik.

Munka a csodakérdéssel

A csodakérdést coachingban gyakran használjuk, egészen egyszerűen azért, mert rendkívül hatékonynak és rugalmasnak bizonyul. Én is gyakran bevetem, és az a tapasztalatom, hogy life és business vonalon egyaránt alkalmazható. Ráadásul több előnye is van. Azok az ügyfelek, akik szeretnek képekben gondolkodni, hihetetlenül szofisztikált, aprólékos leírást tudnak adni jövőjük felvázolásához. Akik zárkózottabbak, azoknál kevésbé aprólékos a leírás, ennek ellenére nagy utat lehet megtenni, ami valóban a jövő egy adott pontjába vezet.

Mi a csoda a csodakérdésben?

Az eszköz ereje egyébként abban rejlik, hogy a klienstől azt kell kérni, hogy minél részletesebben írja le a jövő egy adott pillanatát, azt a pillanatot, amikor már a „csoda” megtörtént. Minél több részletbe merülünk bele, minél több körülményt, eseményt ad meg, annál realisztikusabb lesz a jövőbeli történés. Ha pedig elég realisztikus, akkor valódi perspektívát jelent a jövőre nézve.

Lényege, hogy a fókusz a problémáról, az akadályról a megvalósult jövőképbe kerül, ez pedig hatalmas lendületet ad a tényleges megvalósításhoz.

Valójában a csodakérdéssel egy teljes ülésen lehet foglalkozni. A coach figyelheti az ügyfél arcjátékát, hanglejtését, viselkedését. Van-e változás rajta, hogy éli meg, ha a jövőbe képzeli magát? Változik-e a hangulata, hangereje, változik-e a testtartása, stb.

Évtervezés másképp 2023 szikrakurzusok.hu

Csodakérdés – tervező

A csodakérdést magad is megpróbálhatod alkalmazni – természetesen saját magadon. Mi kell hozzá? Kellő önismeret és őszinteség önmagad felé, illetve néhány kérdés, amelyek segíthetnek az úton. Itt találsz egy tervezőt, amelyben a kérdéseket foglaltuk össze Neked. Érdemes akár egy órát is szabaddá tenned ahhoz, hogy kitöltsd a tervezőt, de pár perc alatt is felvázolhatod.

A csodakérdésnek tényleg az az ereje, hogy minél realisztikusabban fesd le a jövőt. Aprólékosan dolgozd ki a válaszokat, lásd, hogy milyen az, ha abban a sikeres állapotban vagy. Ha  úgy érzed, hogy készen vagy, akkor még 10 percet szánj arra, hogy átgondold: még milyen részlet fontos? Még mi hiányzik belőle? Ha 10 perc után több dolog nem jut eszedbe, akkor készen állsz a tervvel, amely akár már megoldásokat is tartogat számodra azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogj hozzá a jövőbeli állapot eléréséhez.

Ne feledd, az önmagaddal való munka sosem könnyű. Ha elakadsz, dilemmád van, akkor bátran kérj szakértői segítséget, mert a külső szemlélő rengeteget tud lendíteni a sikereden. Csoportos és egyéni coachingon, önismereti workshop-on sokat tanulhatsz arról, hogy hogyan fogj hozzá vagy hogyan oldj meg egy dilemmát.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Töltsd le a csodatervezőt IDE kattintva!

csodatervezo_6_365letszikra

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?