Belső mozim – ihlet és fantázia egy kreatív feladatban

Szerző: Szlafkai Éva
Belső mozim - ihlet és a fantázia egy kreatív feladatban

Honnan jön az ihlet? A belső vetítővásznunkat a képzelőerőnk segítségével megtöltő alábbi feladat nagyon jó ihletforrás több szempontból is. Csak 6 perc és mintha kicseréltek volna.

Az alábbi feladat a 6 hetes Élj kreatívan! kihívás program egyik napi bónusz feladata (kicsit módosítva).

Az inspiráció vagy az ihletettség egyfajta szel­lemi stimuláció, amelyhez külső ingerek (új információk a külvilágból) és belső történések (fantáziálás, vizualizálás) adják a hajtóerőt, hogy a végén új ötletekhez vezessen el. Érdemes beazonosítani azt a helyet vagy helyzetet, ahol egyszerre tudsz kikapcsolódni és gondolkodni, és tölts el ebben az állapotban minél több időt, amikor ihletre, inspirációra, új ötletekre, problémák megoldására van szükséged.

Most egy szellemi stimulációs feladatot próbálunk ki, amelyben egyszerre jut szerep a lazításnak, mindfulnessnek, feltöltődésnek, a gondolkodásnak, több érzékszervnek, a fantáziánk használatának, ráadásul a szokásostól eltérő inger éri majd az agyunkat, ami fontos alapanyaga a kreativitásnak. Inkubálódjunk egy kicsit.

Íme a képzeletedző feladat:

1. Válassz képet!

Nézz rá az alábbi galériára, és válaszd ki azt a képet, amelyik először megragad. Nézd meg jó alaposan a választott képet, akár pár percen keresztül figyeld meg a szereplő(i)t, a részleteit, színeit, texturáit, a hangulatát, adj teret a benyomásaidnak.

2. Indítsd el a zenét!

Most helyezkedj el kényelmesen, hunyd be a szemed és add át magad az alábbi zenének Hagyd, hogy beindítsa, majd vezesse a belső mozidat, és képzeleted vetítővásznán megjelenjen a saját történeted a képről.

Neked milyen történet jelent meg és milyen megélésed volt vele kapcsolatban?

Ha szeretnéd még használni ezt a feladatot, válassz egy másik képet vagy éppen egy másik zenét, így egy teljesen másik belső mozit vetíthetsz. Én ajánlom Mozartot, mert klasszul stimulálja az agyat (Mozart-hatás).

Egy ilyen jellegű feladat inspiráció forrás több szempontból is. Jöjjön az ihlet!

  • A történet szereplői mi magunk is lehetünk, a tudatalatti segítségével rátalálhatunk új érzésekre, ráláthatunk a racionális énünk mögé rejtett megélésekre, így elég nagy önreflexiós erővel bír.
  • Közelebb vihet egy problémánk megoldásához azáltal, hogy pár percre teljesen kiszakadunk a mókuskerékből és új ingerekkel stimuláljuk az agyunkat – lásd a kreatív problémamegoldás inkubációs szakasza.
  • Fejleszti a vizualizációt, a fantáziát, ami közismerten nagyon fontos a kreativitáshoz.
  • Koncentrált állapotba hoz, és sokkal frissebbek leszünk után. Kiváló előkészítő feladat, ha utána ötletelni szeretnénk.
  • Ha belevetítjük a képbe a problémánkat/ötletünket egy kérdés formájában és úgy indítjuk el a zenét, a filmkockáidon különféle megoldások fognak pörögni, amelyek kiszabadulva a logika béklyójából (a kép és a zene hatására) új utakra terelheti a gondolkodásunkat.
  • Felszínre hozhatunk vele a tudatalattinkban fekvő infókat azáltal (is), hogy először címet adunk a képnek, majd ha ez megvan, akkor a zene segítségével köré szőjük a történetet, majd végezetül elemezzük a megéléseinket.

Kellemes és fantáziadús belső utazást!

Leadfotó: Behance.net

Kövesd a Szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Kreativitás a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból. Rendhagyó módszerek, érdekes témák, egyedi önismereti- és fejlesztési technikák.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?