Belső mozim – ihlet és fantázia egy inkubációs feladatban

Szerző: Szlafkai Éva
Belső mozim - ihlet és fantázia egy inkubációs feladatban

Honnan jön az ihlet? A belső vetítővásznunkat a képzelőerőnk segítségével megtöltő alábbi feladat nagyon jó ihletforrás több szempontból is. Csak 6 perc és mintha kicseréltek volna. Próbáld ki ezt a mini inkubációs feladatot.

Az inspiráció vagy az ihletettség egyfajta szel­lemi stimuláció, amelyhez külső ingerek (új információk a külvilágból) és belső történések (fantáziálás, vizualizálás) adják a hajtóerőt, hogy a végén új ötletekhez vezessen el. Érdemes beazonosítani azt a helyet vagy helyzetet, ahol egyszerre tudsz kikapcsolódni és gondolkodni, és tölts el ebben az állapotban minél több időt, amikor ihletre, inspirációra, új ötletekre, problémák megoldására van szükséged.

Most egy szellemi stimulációs feladatot próbálunk ki, amelyben egyszerre jut szerep a lazításnak, mindfulnessnek, feltöltődésnek, a gondolkodásnak, több érzékszervnek, a fantáziánk használatának, ráadásul a szokásostól eltérő inger éri majd az agyunkat, ami fontos alapanyaga a kreativitásnak. Inkubálódjunk egy kicsit. Bizony, ez egy inkubációs feladat.

Íme a képzeletedző feladat:

1. Válassz képet!

Nézz rá az alábbi galériára, és válaszd ki azt a képet, amelyik először megragad. Nézd meg jó alaposan a választott képet, akár pár percen keresztül figyeld meg a szereplő(i)t, a részleteit, színeit, texturáit, a hangulatát, adj teret a benyomásaidnak.

2. Indítsd el a zenét!

Most helyezkedj el kényelmesen, hunyd be a szemed és add át magad az alábbi zenének Hagyd, hogy beindítsa, majd vezesse a belső mozidat, és képzeleted vetítővásznán megjelenjen a saját történeted a képről.

Neked milyen történet jelent meg és milyen megélésed volt vele kapcsolatban?

Ha szeretnéd még használni ezt a feladatot, válassz egy másik képet vagy éppen egy másik zenét, így egy teljesen másik belső mozit vetíthetsz. Én ajánlom Mozartot, mert klasszul stimulálja az agyat (Mozart-hatás).

Egy ilyen jellegű feladat inspiráció forrás több szempontból is. Jöjjön az ihlet!

  • A történet szereplői mi magunk is lehetünk, a tudatalatti segítségével rátalálhatunk új érzésekre, ráláthatunk a racionális énünk mögé rejtett megélésekre, így elég nagy önreflexiós erővel bír.
  • Közelebb vihet egy problémánk megoldásához azáltal, hogy pár percre teljesen kiszakadunk a mókuskerékből és új ingerekkel stimuláljuk az agyunkat – lásd a kreatív problémamegoldás inkubációs szakasza.
  • Fejleszti a vizualizációt, a fantáziát, ami közismerten nagyon fontos a kreativitáshoz.
  • Koncentrált állapotba hoz, és sokkal frissebbek leszünk után. Kiváló előkészítő feladat, ha utána ötletelni szeretnénk.
  • Ha belevetítjük a képbe a problémánkat/ötletünket egy kérdés formájában és úgy indítjuk el a zenét, a filmkockáidon különféle megoldások fognak pörögni, amelyek kiszabadulva a logika béklyójából (a kép és a zene hatására) új utakra terelheti a gondolkodásunkat.
  • Alfa-hullámba kerül az agyunk, amely az inkubáció terepe.
  • Felszínre hozhatunk vele a tudatalattinkban fekvő infókat azáltal (is), hogy először címet adunk a képnek, majd ha ez megvan, akkor a zene segítségével köré szőjük a történetet, majd végezetül elemezzük a megéléseinket.

Kellemes és fantáziadús belső utazást!

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?