Erre a 6 dologra figyelnek az igazi Megvalósítók! – letölthető tervezővel

Szerző: Szlafkai Éva
Erre a 6 dologra figyelnek az igazi Megvalósítók! - letölthető tervezővel | megvalosito_365letszikra_1170x1170_uj

Azt gondoljuk, hogy jön az ötlet, az ihlet, és valami klasszat alkotunk. Buzog bennünk a szenvedély, a tettvágy, de a megvalósítás valahogy mindig várat magára. Aztán abbamarad a lelkesedés, és tovább áll az ihlet, illetve mi is egy másik ötlet irányába. Pedig jó ötlet volt, bárcsak, mi lett volna ha, majd holnaptól, de legfőképp most nincs időm ezzel foglalkozni… Vajon mit tehetünk, ha mozgósítani is akarjuk magunkban az energiákat, megvalósítani a terveinket, ötleteinket, nem csak ábrándozunk róluk? Készítettem egy tervezőt, hogy Te is igazi Megvalósítóvá válj!

Mi is történik valójában, amikor van egy megoldásra váró problémád?

Ezt a folyamatot Csíkszentmihályi (is) a kreativitás 5 szakaszának hívja, ami minden teremtő/alkotó/problémamegoldó folyamatra igaz.

 1. Van egy problémád, ami birizgál és szeretnéd megoldani.
  Másik meló, jobb állás, új projektötlet, nyaralás, tanfolyam elkezdése, könyv elolvasása stb.
 2. Nem foglalkozol vele, tudat alatt mozognak csak az agytekervények, épülnek a szinapszisok.
 3. Majd hirtelen – akár a zuhany alatt, vagy utazás közben – jön az ötlet, és buzog benned a tettvágy. Ez az! Megvan! Most már „csak” meg kell valósítani.
 4. Az értékelés fázisában általában már sokaknak elmegy a kedve, mert itt vannak a kétségek, vajon tényleg jó ötlet ez a problémámra.
 5. De aki kitart, és azt hitte, már túl van a nehezén, annak most jön a csillámpor helyett a kőkemény meló: a megvalósítás. Az ötletek 90%-a itt vérzik el. Ahol tenni kell érte, hogy a gyakorlatba is ültessük a dolgokat.

Szemét kis kifogásgyár az agyunk

Hogyha túl melósnak érezzük a tevést, vagyis hogy tegyünk az ötletünkért, a célunkért, akkor az agyunk elkezd segíteni nekünk kifogásokat gyártani, hogy valóban miért is nem tudjuk megtenni az adott dolgot. „Most nincs időm, még el kell menni a gyerekért, holnap sok a munka, majd hétfőn talán ráérek, majd jövő hónapban kevesebb feladatom lesz, legközelebb majd sort kerítek rá…” Ismerős valamelyik? Nekem mindegyik, pedig igen rutinos tervező és megvalósító vagyok, mégis sokszor kicselez és szemétkedik velem az agyam. De a legtöbb esetben résen vagyok, és tervezek.

Amit úgy gondolok, hogy nagyon fontos megtennem, mert el szeretném érni, azt abban a pillanatban tervvé formálom, ahogy eszembe jutott. A mindennapjaim részévé teszem. Különben elsuhan az ihlet, jönnek futószalagon az egyéb teendők, és viszlát célmegvalósulás.

Mire figyelj, ha jó megvalósító akarsz lenni?

Mielőtt eszközt adok a kezedbe a megvalósítási tervező képében, megismertetlek a lényeggel. Erre a 6 dologra figyelj, ha igazi DOER, vagyis megvalósító akarsz lenni!

 1. Mindig legyen egy terved!
  Ha jön az ötlet, azonnal írd le, hiszen az már félig egy terv. Ám miután leírtad, iktasd a napirendedbe, igazítsd egy másik feladathoz (elé/utána). A jó megvalósító mindig készít tervet.
 2. Mindig tudd az első három lépést!
  Ha tisztában vagy vele, hogy mivel, mikor kezded megvalósítani a célodat, akkor már megtetted a legnehezebb lépést: belekezdtél, elindultál. Sokan el sem indulnak!
 3. Mindig tudd, mennyi idődbe telik!
  Hajlamosak vagyunk legyinteni és megérzésre tudni, hogy kb. mennyi időnket veszi el a feladat, de ezen el is bukhatunk. Amikor részfeladatokra bontottad a célod eléréséhez vezető utat, mindegyikhez rendelj időt, hogy mennyi idő alatt végzel vele. És természetesen a célodnak is legyen egy megvalósulási határideje!!!!
 4. Oszd meg másokkal is a terved!
  Ha így teszel, akkor már számon kérhető vagy, ami segít tartani magad a tervhez.
 5. Inspirálódj!
  Tudd előre, hogy miből, honnan, kitől fogsz meríteni! Akár információt szerezni, akár energiát. Ez lehet egy edzés, a kedvenc íród könyve, egy influencer vagy egy szakmai blog.
 6. Ismerd fel az akadályokat!
  Ha felkészülsz rájuk, nem fognak váratlanul érni, és kevésbé fognak eltántorítani. Ismerd fel, ha késős vagy, ha szeretsz halogatni, vagy ha nem tudsz delegálni, mert így tervet kovácsolhatsz, hogyan kerekedj felül a korlátaidon.

Remélem az útmutató és a letölthető tervező segítségével könnyebben megy majd a céljaid/feladataid megvalósítása!

A fotóra kattintva töltheted le a tervezőt!

letölthető megvalósítási tervező 365letszikra.hu | Erre a 6 dologra figyelnek az igazi Megvalósítók! - letölthető tervezővel

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is a tudást!

[sgmb id=”2″]


HA TÉGED IS HAJT A KÍVÁNCSI TUDÁSVÁGY, KÖVESD A SZIKRÁKAT! IRATKOZZ FEL A SZIKRAMAILRE VALAMINT CSATLAKOZZ A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM OLDALUNKHOZ!