Ezen a kreatív folyamaton mész keresztül, ha új dologba fogsz

Szerző: Szlafkai Éva
Ezen a kreatív folyamaton mész keresztül, ha új dologba fogsz | kreativ-folyamat_365letszikra_1170x1170_schutterstock

Amikor belefogsz egy új dologba, legyen az céges projekt, lakásvásárlás, munkahely váltás, ötletkigondolás, életmódváltás, körülbelül ugyanazokkal az állomásokkal találkozhatsz az utad során. Ez kvázi egy kreatív folyamat, aminek az állomásait ismerve szinte tervszerűen tudod végigvinni a projekted és nem félsz majd annyira belevágni az ismeretlen, új dolgokba!

Te is átélted már az életedben ezeket, amikor belefogtál valamibe.

Ezen a kreatív folyamaton mész keresztül

Csíkszentmihályi Mihály, a kreatív gondolkodás egyik szaktekintélye is taglalja a kreatív folyamatot, és ebben az 5 lépésben határozza meg: az első lépés az előkészítés, majd jön az inkubáció, érkezik a szikra AHA-élmény formájában, aztán az értékelés és végül a kidolgozás. Részletesebben ebben a cikkben olvashatsz róla. A mostani lista ennek a kibővítése.

Ha felismered az alábbi állomásokat, könnyebben fogod őket elérni és a nehézségeken átlépni, valamint szívesebben vágsz majd bele új dolgokba, mert nem tűnik majd annyira ismeretlennek. Hiszen amihez van egy útiterved, már nem is olyan ismeretlen út.

Nézzük, milyen 10 szakaszon mész keresztül, ha belefogsz valami új dologba!

1.) Minden egy megérzéssel kezdődik

Általában minden egy megérzéssel kezdődik, még akkor is, ha nem veszünk róla tudomást és inkább a logikus érvekkel elnyomjuk az intuíciót. Viszont érdemes hallgatni a megérzésekre még akkor is, ha kockázatosnak tűnik, mert véletlenül súgunk magunknak valahonnan.  A kreatív folyamat egyébként is jobb agyféltekés dolog, áramoljon hát akkor szabadon és hozzon létre valami megszokottól eltérőt az életünkben, munkákban.

2.) Hintsd el a dolgot!

Legyen szó bármilyen kreatív folyamatról, vond be a szeretteidet, ismerőseidet, barátaidat, bármilyen kiépült kapcsolati hálódat. Erre azért van szükség, mert ők lesznek azok, akik jószerrel támogatni fognak téged végig és jóindulattól vezérelve segítenek jobbá tenni azt, és felhívni a figyelmed az esetleges javításokra.

3.) Légy szivacs!

Légy olyan, mint egy szivacs, szívd tele magad adatokkal, fogalmazd meg a céljaidat, keress, kutass, szerezz minél több információt a projektekkel kapcsoltban, meríts mások ötleteiből, inspirálódj!

4.) Jön a nehéz rész: kezdj bele!

Eleget előkészítettél, most már fogj bele, kezdd el!

5.) A változás káosszal jár

A folyamat közepén biztosan találkozol a kétely, félelem, zavarodottság állapotával, amikor elbizonytalanodsz. Ez teljesen természetes, hiszen a kreatív folyamatok egyik sajátossága, hogy kivon a komfortzónádból, a megszokott kereteken kívül helyez. Nagyon fontos, hogy ne hátrálj meg az ellenérzések, félelmek ellenére sem.

6.) Távolodj el!

Már egy ideje eleget pörögsz a folyamaton, most hagyd az egészet egy kicsit ülepedni. Érni. Engedd el és foglalkoz mással, ne ezen kattogjanak a fogaskerekek. Amint egy kicsit eltávolodsz a problémakörtől, friss ötletekkel és benyomásokkal, megújulva vetheted bele magad ismét nemsokára. Ez a lépés elősegíti a későbbi eredményességet.

7.) A kritikában lásd a fejlődési lehetőséget!

A visszajelzéseket építőjellegűnek érezd, és vedd figyelembe, hogy emberek vagyunk, akik sebezhetőek, éppen ezért mindig szeretettel vedd a kritikát is és használhatóan építsd bele a folyamatodba. Semmi más nem olyan fejlesztő, mint egy jól eltalált kritika. Halld meg és használd fel belőle azt, amitől még jobbá válhatsz, hiszen minden kritikával esélyt kapsz, hogy önmagadon javíts!

Az-újhoz-vezető út káosszal van tele. Kreatív folyamat

8.) A mérföldkövek

A folyamat során minden bizonnyal többször találod szembe magad kis sikerekkel, áttörésekkel. Ezek mind fontos mérföldkövek, amiket méltón ünnepelj is meg. Hiszen a nagy célokhoz kis sikerek vezetnek.

9.) Visszaellenőrzés

Menj végig gondolatban az eddigi folyamaton, nézd át, hogy mit értél el eddig abból, amit szerettél volna, mit tanultál az út folyamán, és vedd észre a réseket. Ezeket a hiányzó réseket pedig töltsd meg tartalommal.

10.) Megérkeztél

Tudd, hogy mikor vagy készen, mikor érted el a célodat, amiért belekezdtél, mikor érkeztél el az oda, ahova készültél. Mikor fújhatod ki magad és érezheted át az elégedettséget. Hogy tudd, mikor ünnepelj egy kicsit, hogy micsoda út volt és mennyit tanultál az út során. Tudatosítsd! Éppen ezért fontos, hogy felállítsd a célokat az elején, illetve képzeld el, hogy milyen érzés lesz megvalósítani azt. Ez utóbbiban segít a letölthető csodatervező.

Majd ugyanez történik minden egyes alkalommal, amikor új dologba fogsz, hiszen folyamatosan úton vagyunk.

Kövesd a szikrákat a több ezer kíváncsi olvasóval: FB CSOPORT, ONLINE KURZUSOK, INSTAGRAM, FACEBOOK OLDAL, SZIKRAMAIL.

Előadások, céges tréningek, online és offline workshopok, egyéni- és csapatfejlesztés a kreativitáshoz kapcsolódó változatos témakörökben. Részletek a weboldalamon: evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?