Hogyan kell jól kérdezni? A Proust-kérdőív elárulja!

Szerző: Szlafkai Éva

„Nem azokat az embereket kedveljük, akik sziporkáznak, hanem akik mellett mi sziporkázhatunk”. Ezt hogyan érhetjük el? Például izgalmas kérdésekkel. A kérdések remek eszközök a kapcsolatteremtésre és az új lehetőségek felfedezéséhez. Segítenek másokhoz kapcsolódni, problémákat megérteni, meríteni a meglévő tudásunkból, miközben a horizontot kémleljük új utak után kutatva. Segítenek rácsodálkozni a világra. Segítenek nyitottá válni másokra és a ránk váró ismeretlenre. De miért és hogyan kérdezzünk jól? Ebben segít a Proust-kérdőív.

A kíváncsiság ösztönözte kérdezés a kreativitás és a fejlődés alapja. Így tanul a gyermek, amikor rákérdez a világra: „mi­ért?”. Meg akarja ismerni a működését. Minden felfedeznivaló, minden érdekes, a legegyszerűbb bot is egyszerre kard, távcső vagy éppen varázspálca egy gyerek kezében. Miért ne lehetne a mi kezünkben is az? Ha érdeklődően, kíváncsian közelítesz a dolgokhoz, hely­zetekhez, emberekhez, más nézetekhez és véleményekhez, ha nyitott vagy a különbségekre és a lehetőségek többféleségére, akkor kinyílik a világ, miközben biztonságosabban, otthono­sabban, jobban is érezheted magadat benne.

Csak kérdések útján juthatunk A-ból B-be, és mindig más, jobb, érdekesebb kérdések kellenek, mert nem minden helyzetben működnek a korábban fellelt válaszok. Az Élj kreatívan! könyvben egy egész alfejezetet szenteltem a témának, illetve a Szikra – Kreatív Nézőpont podcastban is a kérdéseké a főszerep, hiszen 20 rendhagyó kérdést teszek fel a vendégeknek, amiket a hallgatók is feltehetnek, sőt továbbvihetnek magukkal. Hogy ez miért fontos? Rögtön elmondom a Proust-kérdőívnél, de előbb megosztok veled egy izgalmas kérdéstípust.

Mi van, ha…

A mi van, ha kezdetű kérdés igencsak jól ösztönzi a kreatív gondolkodást. Használjuk ezt a kihívást kereső kérdést arra, hogy új ötletek és gondolatok felé nyissunk, ösztönözve ezál­tal a kreatív kísérletező szellemet. Ki tudja, hogy a mi van, ha kezdetű kérdésekre adott válaszok milyen úton vezetnek majd egy használható megoldáshoz!

  • Mi van, ha mégsem az a jó, ahogy én gondolom?
  • Mi van, ha átgondolom a másik álláspontját is?
  • Mi van, ha hibás információkra alapozom a feltevéseimet?
  • Mi lenne, ha ez a probléma kétszer ilyen súlyos lenne?
  • Mi lenne, ha ez a probléma fele ilyen súlyos lenne?
  • Mi lenne, ha gyerek lennék, és úgy akarnám megoldani ezt a dolgot?

Minden egy kérdéssel kezdődik, és néha nehezebb kérdést feltenni, mint válaszolni. Ha rájössz, mi a megfelelő kérdés egy problémánál, egy élethelyzetnél, akkor a válasz fantasztikus irányokba indíthat el.

Persze a kérdések más utakat is megnyithatnak előtted, főleg, ha szeretnél jó benyomást kelteni, másokkal ismerkedni és sziporkázni… vagy inkább sziporkáztatni! 🙂

Forrás: 44 kommunikációs modell (HVG Könyvek)

Proust-kérdőív

Az 1800-as években az európai szalonokban azt tartották ideális vendégnek, aki jól művelte a kérdezés művészetét, vagyis úgy tudott kérdezni, amitől felélénkült a társaság, aktív szóhoz juthatott a beszélgetőpartner, elgondolkodtató volt és érdekes válaszokat lehetett adni az általa feltett kérdésekre. Miért? Egyszerű:

Nem azokat kedveljük, akik sziporkáznak, hanem akik mellett mi sziporkázhatunk.

44 kommunikációs modell c. könyv 102. oldal

Hamarosan egy kis jegyzet járt kézről kézre ezekben a szalonokban és eljutott egy 13 éves kissrác – ugyebár a gyermeki kíváncsiság -, Marcel Proust kezébe is, aki egy szülinapi zsúron válaszolta meg a kérdéseket az akkori francia elnök lányának, majd a válaszokat 1924-ben publikálták. Milyen kérdések voltak benne? „Ki lennél legszívesebben?”, „Mi a kedvenc folyamatod?”, „Mi a tökéletes boldogság számodra?” „Mi a mottód?”. Amennyiben te is hasonlóan érdekes kérdéseket teszel fel, imádni fognak egy társaságban.

A zseniális 44 kommunikációs modell című könyvecskében is találkozhatsz a Proust-kérdőív fogalmával, amelynek három lényeges ismérve van.

A jó kérdésnek három lényeges tulajdonsága van:

  1. Nem eldöntendő kérdések, azaz nem lehet rájuk igennel vagy nemmel felelni.
  2. Nem szükséges a kérdés megválaszolásához semmilyen előzetes infó, ismeret, vagyis nincsen helyes válasz, csak őszinte válasz.
  3. Olyan kérdések sorolandók ide, ahol a válaszadó van a középpontban, nem a kérdező.

Ha szeretnél Proust-féle izgalmas kérdésekre bukkanni, hallgasd minden szerdán a Szikra – Kreatív Nézőpont podcast adásait, ahol a vendégek jó adag inspirációval, én pedig jó adag Proust-féle kérdésmunícióval látlak el.

Néhány kérdés a Proust-kérdőívből:

Mi a tökéletes boldogság számodra?
Mi a legjellegzetesebb tulajdonságod?
Mi a legnagyobb dolog, amit elértél?
Mi a legnagyobb félelmed?
Melyik történelmi személlyel azonosulsz a legszívesebben?
Melyik élő személyt tiszteled a leginkább?
Kik a hétköznapi hőseid?
Mi az a tulajdonság, amit leginkább helytelenítesz önmagadban?
Mi az, amit leginkább irigyelsz másokban?
Mi a kedvenc folyamatod?
Mi a legtúlértékeltebb erény?
Melyek azok a szavak, melyeket túl sokszor használsz?
Mit bánsz a legjobban?

Leadfotó: behance.net

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?