7 kreatív kérdés alkotáshoz

Szerző: Szlafkai Éva

Ha problémával találod szemben magad, akkor fogalmazd meg kérdésként, és máris feladatot kreáltál magadnak, így pedig könnyebben jöhetnek a különféle ötletek, megoldások. A gondolatugrasztásnak is hívott 7 kreatív kérdés módszer az egyik kedvenc kreatív problémamegoldó technikám. Lássuk, hogyan veheted hasznát, ha alkotsz!

Mit kezdenél egy bögrével? Kávét innál belőle? Kakaót? Vizet? És még mit tennél vele? Szakadj el a megszokott gondolkodási sémáktól, és állj elő új megoldásokkal. Ez a feladat nemcsak ötletbörzékhez remek, hanem rámutat arra is, hogy mindig rengeteg lehetőség van – csak egy jól irányzott kérdést kell feltenni, hogy meglásd…

Alex F. Osborn üzletember által Scampernek, „gondolatugrasztásnak” nevezett módszer lényege, hogy valami új létrehozása egyszerűen valami meglévőnek a megváltoztatása. Hét „megváltoztató” technikát alkalmaz: felcserélés, kombináció, adaptáció, felnagyítás, szokatlan használat, selejtezés, megfordítás. Ezeket a fogalmakat segítek most kérdésekkel könnyebben megfoghatóvá és alkalmazhatóvá tenni, hogy valami egyedit és érdekeset alkothass, tervezhess.

Hozok rá egy szemléletes példát is, ami segít elképzelni a módszer lényegét.

Ezt a 7 kérdést tedd fel, mielőtt létrehozol valamit

Képzelj el egy fekete pettyes porcelánbögrét aranyszínű füllel. Alakítsd át ezt a bögrét az alábbi 7 kérdés segítségével. Ezt bármikor, bármilyen tárggyal eljátszhatod.

1. Helyettesítés: Mire cserélhető ki a bögre egy része vagy egésze?
Cseréld le a porcelánfület egy szilikontasakra, ami ráhúzható a bögrére, és nem égeti meg a kezed.

2. Elhagyás: Mi az, amit elhagyhatsz a bögréről?
Mondjuk, ne legyen rajta fül – és akkor kaspónak használhatod.

3. Átrendezés: Megváltoztathatod-e­ a sorrendjét, irányát va­laminek?
Például készíts a balkezesek számára kézre álló fület.

4. Módosítás: Mit változtathatsz meg a bögrén, mit kicsinyít­hetsz vagy növelhetsz?
A fekete pöttyök helyett legyenek rajta például piros szívek, ne porcelán legyen az anyaga, hanem égetett agyag, illetve legyen tízszer nagyobb – és tarts benne szobapálmát.

5. Új használati mód: Mi másra tudod még használni az ere­ deti funkcióján kívül?Gödörásásra, ültetésnél a föld porciózásához, rizs kimérésé­ hez, asztali lámpa talapzatának, netán fali dekorációnak…

6. Alkalmazás: Milyen korábbi ötletet alakíthatsz még tovább? A rizskiméréshez használt bögrén feltüntethetnéd a mérték- egységeket, így több szempontból is hasznos eszköz lehetne a konyhában.

7. Egyesítés: Mivel kapcsolható össze a tárgyad?
Hogyha sok bögrét kifúrsz, és különféle hosszúságú zsinórra függesztett izzókat helyezel mindegyikbe, majd felakasztod a plafonra, akkor egy művészi csillárt kapsz.

Az alábbi technikát és még néhány kedvenc kreatív módszereimet megosztottam az Élj kreatívan! (HVG Könyvek) című könyvben is.

Leadfotó: behance

Fejlesztenéd a kreatív szemléletmódodat? Iratkozz fel a Szikramailre, kérj értesítőt a Szikra Hub-hoz való csatlakozáshoz. A Szikra podcastban kreatív kérdések és inspiráló beszélgetések várnak, de ha többre vágysz, szeretnéd felszabadítani a benned lévő kreatív erőforrásokat, iratkozz be az online Szikra kurzusokra, illetve olvasd el az Élj kreatívan! könyvet, töltsd le hozzá ingyen a 60 oldalas munkafüzetet. Ha céges tréning vagy előadás érdekel, látogass el a weboldalamra: evaszlafkai.hu

Élj kreatívan! könyv CTA

Találj rá az egyedi és szabad önmagadra!

A kreatív szemléletmód kinyitja az ajtókat – segít rugalmasabban megoldani a problémákat, felszínre hozni az ötleteket, a saját utadat járni, megragadni a lehetőségeket, hatással lenni másokra, önmegvalósítani, szabadnak, egyedinek érezni magad és kiteljesíteni az életedet. Egyszerűen felvillanyoz! A jó hír, ez a kíváncsi hozzáállás mindannyiunkban fellelhető és fejleszthető. A könyvben nemzetközileg elismert szakértők, hazai szakemberek, inspiráló történetek és elgondolkodtató feladatok segítenek kreatív éned fejlesztésében. Az eljkreativan.hu weboldalról INGYEN LETÖLTHETŐ FÜZETTEL!

Kíváncsi vagy?

Ezeket olvastad már?