7 meglepően hétköznapi jótanács kreatív ötletekhez

Szerző: Szlafkai Éva
Hét meglepően hétköznapi jótanács kreatív ötletekhez

Nem jönnek a kreatív ötletek? Vannak olyan dolgok, amiket nagyon jól tudunk mi magunk is, hiszen olyan kézenfekvőek. Mégis, ha nem látjuk, halljuk, olvassuk máshol, kevésbé tudatosítjuk, hogy mire érdemes odafigyelnünkKövetkezzen 7 ilyen kézenfekvő, hasznos tanács, amire jó, ha felhívják a figyelmünket, ha épp kreatív ötletekre vadászunk.

A kreatív igazgatóként sikereket elérő Jack Foster Az ötlet – Tartsd edzésben az agyad! (How to Get Ideas) című könyvének kéziratát összesen hetvennégy kiadónak küldte el: amikor el­ utasítást kapott, mindig felkeresett egy további kiadót. Végül a sorban negyvennegyedik a kézirat átvétele után hónapokkal értesítette, hogy kiadná a könyvet. Ha úgy dönt, hogy feladja a próbálkozást negyvenhárom elutasítás után, akkor nem szü­letik meg a 100 ezer példány felett eladott és tizenöt nyelven megjelent sikerkönyve. Ez a könyv is inspirálta az alábbi néhány javaslatot, amely közelebb vihet bennünket egy jó ötlethez, egyébként pedig az Élj kreatívan! című könyv egyik Szikratöltőpontjában kapott helyet ez a hét jótanács.

1.Élvezd, amit csinálsz!

A tevékenység öröme komoly hajtóereje az ötleteknek, hiszen észrevétlen módon úsznak be az izgalmas gondolatok, miközben jól érezzük magunkat. Te élvezed a munkád folyamatát? Ha nem, akkor hogyan tud­nád élvezhetőbbé tenni?

2. Merj gyerek lenni!

Azok a képességek, amelyek a kreatív teljesítményhez szük­ségesek, velünk születettek. Legalábbis óvodáskorunkig csor­dultig vagyunk velük. Több teszt – köztük a NASA kreativitás- tesztje – bebizonyította, hogy kreativitásszintünk 98%-ról 2%-ra hanyatlik, mire munkába állunk. Vagyis miközben kisgyermekként még tele voltunk felfe­dezési és alkotási vággyal, mire kiléptünk az egyetem kapuján, a kreativitásunk nagy részét elveszítettük, ha nem tápláltuk tudatosan, például bátor véleménynyilvánítással, ötletek meg­ valósításával, szabad önkifejezéssel, különféle nézőpontok és ingergazdag helyzetek keresésével, komfortzónánkon túllökő kihívásokkal, turistautakról letérő kalandozásokkal, szorga­lom és szenvedély kettősét edző projektekkel.

Szóval a gyerekek csordultig vannak kreativi­tással, folyton kérdeznek, mindenre rácsodálkoznak, érdekes összefüggéseket látnak, szabályokat szegnek, és csak a jelent ismerik.

Te mennyire tartasz kapcsolatot a saját gyermeki éned­del, és mi kell ahhoz, hogy felszínre hozd?

3. Hagyd érni az ötletet!

Ne görcsölj rá, ha nem özönlenek a kreatív öt­letek. Utazz el valahova, hogy kiszakadj a megszokásból, új in­gerek érjenek, vagy akár csak ülj volán mögé, esetleg vonatra, hogy menet közben új, szokatlan gondolatmenetek találjanak meg.

Amikor kiszakadunk a megszokott környezetből, például utazás vagy futás során a megszokott napi ritmusból, agyunk egy részét lefoglaljuk valami egyszerű, monoton tevékenységgel (bámészkodás, séta, vezetés stb.). Más része viszont érzékeli a friss stimulációt, és beindulnak a „kerekek”. Míg a figyelmünk egy részét lekötjük, agyunk másik része szabadon szárnyalhat – kiiktatva logikát, racionalitást. Így aztán nagy eséllyel kapcsolódhatnak össze tudat alatt addig össze nem illesztett elemek, újszerű, egyedi megoldásokat létrehozva.

Milyen helyzetben vagy leginkább nyitott az ötletekre, esetedben mikor jönnek az isteni szikrák?

4. Fogadd jól a kudarcot!

A kudarc azt jelenti, hogy próbálkozol, és nem félsz attól, hogy nem fog egyből sikerülni, amit szeret­nél. Tarts ki – ahogy Jack Foster is! Idézd fel a legutóbbi esetet, amikor megérte, hogy a kudarc előérzete ellenére sem adtad fel!

5. Tettre fel!

Ne várj ölbe tett kézzel, amíg megérkezik az ötlet. A kreatív ötletek megszületését a mozgásban levés vonzza. Szokatlan ingerekre fel! Végy egy szokást, és változtasd meg egy hónapig. Menj például mindennap máshogy/másfelé/ mással munkába, vagy cseréld le a megszokott reggeli rutinod, és nézd meg, mi történik ez alatt a hónap alatt. Az Élj kreatívan! c. könyvben rengeteg heti kihívásötletet találsz, amivel próbára teheted a tettvágyadat!

6. Vedd a bátorságot!

Az elutasítástól való félelem lezárva tart­hatja az ötlethez vezető utat. Az, hogy mit gondolnak mások az ötletünkről, illetve a hibázás okozta megszégyenülés igen gyakori kreativitás gyilkosok. Megakadályoznak abban, hogy valamit létrehozzunk, megalkossunk. Nem elég csak kigondolni, meg is kell valósítani. Ez teszi értékessé és egyedivé az ötletet. Te mibe vágtál bele bátran legutol­jára? Ha semmibe, akkor mi tartott vissza?

7. Együtt könnyebb!

Sok esetben hasznos és termékeny az egyedüllét, illetve haté­kony a páros munka, nagyobb volumenű projekteknél, illetve ötleteléskor azonban jó szolgálatot tehet egy sokszínű csapat. Hogy miért? Mert eltérő tapasztalatok, vélemények ütköznek, egymást megtermékenyítő gondolatok szöknek szárba, ami olyan utakra terelhet minket, olyan ajtókat nyithat ki, amilye­nekre egyedül nem gondoltunk volna.A kreatív ötletek csak úgy szárnyalnak egy klassz csapatban!

Az ötletalkotási folyamat termékenyebb, ha összefogsz másokkal, hiszen többféle szemszög, tapasztalat, szakértelem többféle ötletet is szülhet. Milyen ötletedet segí­tették felszínre mások legutóbb?

Leadfotó: Pakó Petra

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?