Day Ariely, az irracionális viselkedés kutatója

Szerző: Szlafkai Éva

Téged mi motivál? Dan Ariely, az amerikai Duke Egyetem professzora tud néhány dolgot a motiváció témaköréről, hiszen évek óta az irracionális emberi viselkedést, a háttérben lévő mozgatórugókat kutatja. A szikrákon több cikkben is említem a nevét. Te hallottál már róla?

Egy fiatalkori balesetben a testének 70%-a megégett

A következő sztori Dan Arielytől hangzott el ebben a TED-előadásában.

Az irracionális viselkedéssel kapcsolatos érdeklődésem sok évvel ezelőtt egy kórházban kezdődött. Nagyon súlyosan megégtem. Aki sok időt tölt kórházban, sokféle irracionális dolgot tapasztal. Ami a leginkább zavart az égési osztályon, az a módszer, ahogy a nővérek a kötést levették rólam. Biztosan próbáltatok már kötést eltávolítani, és biztosan gondolkoztatok rajta, mi a legjobb módja. Gyorsan letéped – rövid ideig tart, de erős fájdalom, vagy lassan veszed le – így hosszabb, de egyik pillanatban sem annyira intenzív a fájdalom. Melyik a jobb megoldás?

A nővérek az osztályon úgy gondolták, hogy jobb letépni. Csak megmarkolták és tépték, és megmarkolták, és tépték. Mivel a testem 70 százaléka megégett, ez egy órán keresztül tartott. El tudjátok képzelni, mennyire utáltam azokat a fájdalmas pillanatokat, mikor téptek. Próbáltam érvelni, és meggyőzni őket, “Miért nem próbálják másként? Miért nem csináljuk kicsit tovább, akár két óráig egy helyett – kisebb intenzitással?” A nővérek két dolgot mondtak. Azt, hogy ők pontosan tudják, mit érez a beteg, és tudják, mivel lehet a leginkább csökkenteni a fájdalmamat. Azt is mondták, hogy a “páciens” szó nem azt jelenti, hogy javaslatokat tesz, vagy beleszól. Egyébként nem csak héberül, hanem minden nyelven, amivel eddig találkoztam.

Tudjátok, nem sokat tudtam tenni, és ők folytatták úgy, ahogy addig. Körülbelül három év után, mikor kikerültem a kórházból, elkezdtem az egyetemet. Az egyik legérdekesebb lecke, amit megtanultam, hogy van egy kísérleti módszer, amivel egy kérdést absztrakt módon átalakíthatsz, és ha ezt a kérdést próbálod megérteni, talán tanulsz valamit a világról.

Mi motivál bennünket valójában?

Ariely egyik klassz TED-előadása és egy abból készült TED book azt igyekszik megválaszolni, hogy mi hajt, mi ösztönöz bennünket valójában. Könyveiben számtalan izgalmas kísérletet felvonultat, amelyekből most néhányat említek. Ha bővebben is kíváncsi vagy a munkásságára, olvasd el a könyveit, én már mindegyiket ismerem. 😉

Pizza vagy pénz?

Dan Ariely egy izraeli számítógépchipeket összeszerelő cégnél tanulmányozta a motivációs rendszert, pontosabban, hogy a munkatársakat mi ösztönözi a keményebb munkára.

A hét elején a résztvevők kaptak egy levelet, miszerint volt, akinek pizzát, volt, akinek 7000 forintnyi bónuszt és volt, akinek minden nap főnöki dicséretet ígértek, ha teljesítik a napi penzumot. Illetve a részvevők negyedik része (a kontrollcsoport) nem kapott semmilyen üzenetet.

Az első nap után a pizza tűnt a leginkább motiválónak. A pizzával ösztönzöttel 6,7 %-kal dolgoztak jobban, a főnöki dicséretben részesülők pedig 6,6 %-kal voltak produktívabbak a kontrollcsoportnál. Akiknek prémiumot ígértek, viszont csak 4,9 %-kal emelkedett a hatékonysága, sőt a második napra már 13,2 %-kal rosszabb hatékonysággal dolgoztak mint, akiknek nem ígértek semmit.

A hét végére már nem a pizza volt a legjobb motiváló, hanem a dicséret, de Ariely szerint első maradt volna, ha az eredeti tervek szerint a munkásoknak az otthonukba szállították volna ki a pizzát. Ha így történt volna, akkor nem csak egy ajándékot kaptak volna, hanem hősként tekintene rájuk a családjuk is.

Ariely szerint tehát nemcsak a pénzért dolgozunk, hanem például a hála is boldogabbá és motiváltabbá tesz bennünket.

Dan Ariely - 365letszikra

Dan Ariely viselkedéskutató közgazdász rávilágít egy érdekes összefüggésre – amit IKEA effektusnak hív – miközben arra keresi a választ, hogy mi ösztönöz bennünket a munkára.  Több kísérletet is végzett a professzor-társaival azt kutatva, hogy az összeszerelés folyamata mennyire befolyásolja a végtermék értékét és végül meglepő dologra mutattak rá.  Az olyan munkát, amelyben tevékenyen részt vettünk, sokkal többre becsüljük és aránytalanul magasabbra értékelünk.

Jobban élvezzük és szívesebben használjuk azokat a dolgokat, amelyet magunknak kell elkészíteni, amihez kellő saját energiabefektetés kell.

10 dolog, amit jó, ha tudsz a saját tisztességtelenségedről

Kíváncsi vagy, hogy miként csalsz, miközben megőrzöd az önmagadról alkotott pozitív képet? Ez a tulajdonságunk csalások egész sorozatára tesz képessé minket. Még akkor is így van, ha nem gondolnád. Tudat alatt “tudatosan” naponta képesek vagyunk csalni, miközben ideológiát gyártunk a tetteink alátámasztásához és végül szinte hősként jövök ki belőle. Nem hiszed, hogy Te is csaló vagy? Pedig eléggé komplex rendszer a csalással kapcsolatos gondolkodásmódunk és a legtöbb dologgal nem is vagyunk tisztában. Viszont ebben a cikkben Dan Ariely érdekes kutatásinak köszönhetően (Az őszinte igazság a hazugságról c. könyv) kiderül néhány ezzel kapcsolatos mozgatórugónk.

DAN ARIELY

(1967. április 29. –) Dan Ariely a pszichológia és a viselkedési közgazdaságtan professzora a Duke Egyetemen. Első PhD-fokozatát a kognitív pszichológia, a másodikat a vállalati gazdálkodás területén szerezte. A Center for Advanced Hindsight (Utólagos Bölcsesség Központja) megalapítója és igazgatója.
Számos helyen megjelentek az írásai, többek közt a The New York Times, a The Wall Street Journal, a The Washington Post és a The Boston Globe napilapokban. Az észak-karolinai Durhamben él feleségével, Sumival, és két gyermekükkel, Amittal és Netával.

Néhány bölcs gondolat

Önismeret:

Általában véve úgy véljük, hogy pontosan ismerjük a preferenciáinkat és a személyiségünket, igazából azonban egyáltalán nem ismerjük önmagunkat (és határozottan nem annyira jól, mint amennyire hisszük). Ugyanúgy megfigyeljük önmagunkat is, ahogyan megfigyeljük és megítéljük mások cselekedeteit – és ezekből a cselekedetekből következtetünk arra, hogy kik vagyunk és mit szeretünk.

Önámítás:

Az önámítás hasznos stratégia, hogy elhiggyük a saját kitalált történeteinket, ha pedig sikerrel járunk, kisebb a valószínűsége annak, hogy véletlenül eláruljuk, hogy mások vagyunk, mint akinek színleljük magunkat.

Hazugság

Szinte senki nem vélekedik úgy, hogy mindig a színtiszta igazság a legjobb válasz a „Drágám, hogy áll rajtam ez a ruha?” kérdésre, vagy a legújabb otthoni barkácsmunka esztétikájának firtatására. (…) Végül is az efféle társas udvariasságok hiányában a kapcsolataink meglehetősen gyorsan meggyengülnének és tönkremennének. A kegyes hazugság hasznos a társas kapcsolataink fenntartásában, és ez az egyik fő oka annak, hogy ilyen összetett viszony fűz bennünket az igazsághoz.

Döntés

A pillanatnyi döntéseink nem csupán az adott pillanatra hatnak, hanem a valamilyen szempontból kapcsolódó döntéseink hosszú, jövőbeni sorozatára is.

A többi magvas gondolatért olvasd el a könyveit, megéri. 😉

Hol tudsz meg Dan Arielyről többet?

Dan Ariely Budapesten járt

A professzor  a TEDxBudapest 2018 előadásán a pénzzel és egészséggel kapcsolatos irracionális döntéseinkről beszélt.

Leadfotó

Csatlakozz most a Szikra Hub-hoz, amely egy kreatív fókuszú tudástár, és fejlődj több mint 300 inspiráló tudásanyagból. Irány a szikrahub.hu! További lehetőségek: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, kurzusok, céges tréningek változatos témákban, rendhagyó nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?