Csíkszentmihályi Mihály, a Flow atyja

Szerző: Szlafkai Éva
Csíkszentmihályi Mihály_kepbenaszakertokkel - 365letszikra

Hallottál már a flow-ról? Olyan jelenségre használjuk, amikor magáért a cselevés élvezetéért cselekszünk és teljesen elmerülünk a folyamatban. Érezhetted már te is sportolás közben, munka közben vagy éppen a hobbidba feledkezve. Ám ahhoz, hogy érezzük, ügyesnek, kompetensnek kell lennünk az adott cselekvésben, és egy picivel a határainkon túlra kell lőnünk a teljesítményünkkel. A #képbenaszakértőkkel sorozat mostani része Csíkszentmihályi Mihályt hozza közelebb hozzád.

1944-ben, egy nyári reggelen a tízéves Csíkszentmihályi Mihály egy budapesti vasútállomás peronján állt az édesanyjával, két testvérével és több tucat rokonnal, akik kikísérték őket.

Tombolt a II. világháború, és sok más országhoz hasonlóan Magyarország földrajzi és politikai szempontból is igen szorult helyzetben volt. Megszállták az országot a náci katonák, miközben szovjet csapatok tartottak a főváros felé.

Ideje volt elmenni.

Így aztán ők négyen vonatra szálltak Velence felé. Az apa, diplomataként Olaszországban dolgozott. Ahogy délnyugat felé tartottak, a távolban bombák robbantak. Golyók zúzták be a vonatablakot, mire a vonaton szolgálatot teljesítő, felfegyverzett katona visszalőtt a támadókra. A kis Misi (Csíkszentmihályi) összekuporodott az ülés alatt. Nagyon félt, miközben nagyon dühös is volt.

Az jutott eszembe – mondta egy interjúban 65 évvel később -, hogy a felnőtteknek fogalmuk sincs arról, hogyan kell élni.

Kiderült, hogy hosszú ideig az a vonat, amin utaztak, volt az utolsó, amely átkelt a Dunán. Nem sokkal azután, hogy elindultak, egy légitámadás lerombolta az ország összes nagyobb hídját. Pár hónappal később már csak fele volt életben azoknak a rokonoknak, akik kikísérték őket. Egyik bátyja éveket töltött kényszermunkán, a másik elesett a szovjetek elleni harcban.

„Ez az egész élmény elgondolkodtatott – mondta, felidézve tízéves önmagát. – Biztos, hogy ennél jobban is lehet élni!”

Csíkszentmihályi-Mihály-365letszikra-kepbenaszakertokkel

CSÍKSZENTMIHÁLYI MIHÁLY

(1934. szeptember 29 – 2021. október 20.) Széchenyi-díjas pszichológus, Magyar Érdemrend nagykereszt tulajdonosa, pedagógus, egyetemi tanár, az MTA külső tagja, sokáig a Chicagói Egyetem pszichológiai tanszékének vezetője. Szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás. Tőle származik a „flow” (azaz „áramlat”) gondolata, amely a boldogság egy lehetséges útját kínálja fel. A Flow című könyvében azon örök kérdésekre adott választ, hogy mi a boldogság, és hogy leszünk boldogok, s ezzel nagy sikert aratott a társadalom körében.

A modern pszichológia vizsgálati eszközeinek széles skáláját felhasználva több évtizeden keresztül gyűjtötte az adatokat elmélete kidolgozásához. A tudományos munka eredménye a tökéletes élmény elmélete. A Flow című könyvén kívül több világsikert megért könyvet írt, például az én kedvencemet, a Kreativitást. 🙂

A Flow-élményről

A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik. Ezt, vagyis a pozitív filozófia fogalmát először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, és azóta a szakterületen kívül is számos helyen hivatkozzák. A tudós szerint a flow-élmény egy teljesen összpontosult, a motivációt a maximumig fokozó élmény, melynek során az ember képes teljesen egy dologra figyelni, és megfelelően átélni saját érzelmeit a legjobb teljesítmény, vagy tanulás végett.*

Hol tudsz meg Csíkszentmihályiról többet?

Kövesd a Szikrákat a több ezer önfejlesztő taggal: SZIKRAMAIL, ONLINE KURZUSOK vagy csatlakozz a szikrás közösséghez és meríts a rengeteg kreatívan megközelített tudásanyagból a Szikra HUB-ban.

Kreatív szemléletmód a fókuszban – előadások, céges tréningek, online kurzusok, egyéni- és csapatfejlesztés változatos témakörökben, más nézőpontokból.  evaszlafkai.hu

Ezeket olvastad már?